Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-много смъртни случаи от Covid-19 бяха регистрирани за последното денонощие в Испания

| обновено на 30.03.20 в 04:12
Представители на испанската армия партулират по улиците на град Мурсия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испания регистрира най-много смъртни случаи от Covid-19 за ден, предадоха световните агенции. В страната от днес са в сила и нови по-строги ограничения заради пандемията от коронавирус.

Ограничителните мерки в Испания, които са в сила до 9  април, засягат бизнесът, който не е свързан със стоки и услуги от първа необходимост. От днес този тип икономически дейности се прекратяват за срок от две седмици, а на хората се забранява да излизат от домовете си.

„Всички работещи в сфери, които не са жизненоважни, ще трябва да останат по домовете си за две седмици“, каза в събота испанският премиер Педро Санчес, както и уточни, че мерките имат за цел да спомогнат в овладяването на разпространението на коронавируса в страната, в която в неделя рекорден брой хора загубиха битка с Covid-19 - 838 души.

По данни на Франс прес, Италия е втора сред страните с най-много обявени смъртни случаи за изминалото денонощие -  756, а  общият брой на заразените доближава 100 хиляди.

След Италия са Съединените щати - с 460 смъртни случая за ден, допълват от Франс прес. По данни на университета Джонс Хопкинс заразените с коронавируса в страната са над 139 хиляди души, а починалите са над 2 400.

С цел овладяване на пандемията, американският президент Доналд Тръмп удължи до 30 април наложените в страната мерки за социална дистанция.
„Пикът или най-големият брой на починали заради коронавируса най-вероятно ще бъде достигнат след две седмици“, прогнозира по време на брифинг в Белия дом американският държавен глава.

От днес и в Русия са в сила по-строги мерки заради Covid-19 - страната затваря границите си, а в столицата Москва се въвежда строга карантина.

А в в континентален Китай бяха регистрирани 
31 нови случая на заразените, с които общият брой на заразените с коронавирус достигна 81 470, предаде Ройтерс. В страната за изминалото денонощие са починали четирима души, с които общият брой на смъртните случай към днешна дата е 3 304 от началото на епидемията. 

В провинция Хубей, откъдето тръгна заразата, няма нито един нов случай на заразен, допълват от агенцията. Там обаче са били регистрирани 4 нови смъртни случая. 

Междувременно, островите Мадейра, които образуват едноименния автономен регион на Португалия, обявиха, че въвеждат ограничение за желаещите да ги посетят. От вторник ще се разрешава на седмица там да влизат по 100 души, уточняват от Ройтерс.  Целта на местните власти е да освободят места в един от най-големите хотелите там, така че те да бъдат използвани за хора, поставени под карантина заради Covid-19. 
По последните данни на четирите острова, които влизат в пределите на Мадейра, има потвърдени 34 случаи на заразени. Местните власти уточняват, че 100-те души, допуснати до териториите на Мадейра, ще подлежат на задължителна 14-дневна карантина, допълват от Ройтерс. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цветан Дочев, познат на врачани като Дедо Скръц

Дедо Скръц: Ако днес не накарам поне 5 души да се усмихнат, не съм живял

И тази година предвеликденски си сверяваме часовника с популярния врачански хуморист Цветан Дочев, познат като Дедо Скръц. За пореден път находчивият пенсионер има нестандартно решение за празничната трапеза. От няколко дни Дедо Скръц черпи познати и приятели с бисквитки, върху които е отпечатан характерният му силует с калпак и разперени..

публикувано на 16.04.24 в 09:50
Арести на протеста в Чикаго, 15 април 2024 г.

Пропалестински протести заливат САЩ

САЩ отново са залети от пропалестински протести. Демонстранти блокираха магистрали и важни мостове  в големите градове на страната. Според организаторите действията на протестиращите са част от глобална "икономическа блокада за освобождаването  на Палестина". В Чикаго още в 7 часа в понеделник сутринта демонстрантите заловени за ръце..

публикувано на 16.04.24 в 09:46

Обвинения след масово сбиване в Силистра

След сблъсък между две лица в неделя в Силистра, прераснал в масово сбиване, двама са задържани за 24 часа, като на един от тях мярката е удължена на 72 часа, а ще бъде поискано и постояннота му задържане под стража.  Ще му бъде повдигнато и обвинение по два текста.  Процесуално-следствените действия продължават. Събират се доказателства за..

публикувано на 16.04.24 в 09:34

Президентът поздрави юристите, пожела да са "стожер на законността"

Държавният глава Румен Радев поздрави юридическата общност по повод Деня на Конституцията и празник на юриста и на съдебните служители, като им пожела да останат верни на призванието да са стожер на законността. "На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата мъдрост и чувството за отговорност на участниците в..

публикувано на 16.04.24 в 09:17
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху

Израел обмисля отговор на иранската атака

Израелският военен кабинет обсъди на среща отговора си на безпрецедентната атака на Иран с дронове и ракети. Засега Израел не е направил официално изявление дали е взето решение. Съюзниците на страната остро осъдиха действията на Иран, но призоваха правителството на Бенямин Нетаняху да прояви сдържаност. Атаката няма да остане без отговор,..

публикувано на 16.04.24 в 09:04
Снимката е илюстративна

Сдружението за достъпна и качествена храна: Онлайн се продават козунаци без етикети

"Радваме се на все по-голяма екзотика – платформи за продажби непрекъснато продават стоки с негарантиран произход . Много често на тях дори няма етикети. Например, продават се вакуумирани козунаци с по-дълга трайност, които може да бъдат поръчани буквално до вашата врата. На тях въобще не пише нищо, а имат ясен подател ." Тази..

публикувано на 16.04.24 в 08:54
Димитър Марков

Димитър Марков: Тепърва предстоят проблеми с това, че има действащ парламент

" Импровизира се с целия институт на служебния кабинет в новия му формат и в частност на служебния министър-председател и най-вече в контекста на това, че имаме действащо Народно събрание, което досега не се е случвало. Сега Народното събрание има всички правомощия, които имаше и досега". Това заяви пред БНР Димитър Марков, директор на..

публикувано на 16.04.24 в 08:52