Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предложение за амнистия на 90 000 души в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предложение за амнистия на 90 000 души в Турция, осъдени за по-леки престъпления, беше внесено в Меджлиса. Проектозаконът е част от мерките за борба с разпространение на коронавирусната инфекция Covid-19. Амнистията ще обхване предимно осъдени, които изтърпяват наказанията си в затвори от открит тип. Те ще бъдат прехвърлени под домашен арест.

В обхвата на предложението са включени още възрастни и болни затворници или бременни жени. Предложението на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и на Партията на националистическото действие беше представено от Джахит Йозкан – един от съпредседателите на парламентарната група на ПСР.

По-рано министерството на правосъдието съобщи, че домашният арест ще се прилага до 30 май, но министерството може да удължи срока му за два месеца, ако бъде сметнато за необходимо.

Извън обхвата на предложението остават тежки престъпления – като убийства, търговия с наркотици и обвиненията в тероризъм, по които са осъдени или подведени под отговорност и множество политически активисти и журналисти.

От обхвата на предложението са изключени сексуалните посегателства. Предложението извършилите посегателства срещу жени да бъдат амнистирани срещна остри протести на женски и правозащитни организации и беше променено.

Вчера в съвместно обръщение 27 турски и международни правозащитни организации поискаха властите незабавно и безусловно да освободят задържаните журналисти, правозащитници и всички други, които са били арестуваниq само защото са упражнявали правата си.

Сред подписалите призива са ПЕН-клубове от различни страни, организацията „Член 19“ (прогласяващ свободата на словото), „Амнести интернешънъл“ и други. Турският клон на организацията „Репортери без граници“ съобщи по-рано, че в рамките само на eдна седмица 7 журналисти от различни области са били задържани заради новини, свързани с коронавируса.

По-рано правозащитни организации и 14 турски адвокатски колегии призоваха политическите затворници да не бъдат изключвани от амнистията.

В момента в турски затвори се намират около 300 000 души и правозащитници критикуват условията там поради пренаселеността и липсата на хигиенни условия.

Проектозаконът ще бъде обсъждан в пленарна зала в Меджлиса другия вторник, съобщи още Джахит Йозкан.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54

Ливански гражданин е върнат принудително от Летище "София" с полет за Истанбул

На 17 април РД ГП "Аерогари" е изпълнила принудителна административна мярка "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз", наложена със заповед на ДАНС. Мярката е на основание чл. 42з от Закона за чужденците в Република България.  Ливанският гражданин е върнат принудително от Летище София с полет за..

публикувано на 19.04.24 в 21:19