Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гечев: Няма нищо случайно в провалянето на заседанието на комисията по бюджет

Румен Гечев
Снимка: БГНЕС

"Няма нищо случайно в провалянето на днешното заседание на парламентарната комисия по бюджет". Това каза пред БНР депутатът от БСП Румен Гечев. Той уточни, че "ключовата комисия (парламентарната бюджетна комисия - бел.ред.), от която зависят бюджетни потоци към нуждаещи се фирми и граждани, не се е събирала 5-а седмица и определи това като изключително странно:

"Как така посред нощ се получава съобщение, че колега е с положителен резултат от тест. Колегата, когото лично уважавам - д-р Хасан Адемов, не е член на нашата комисия. Освен това заседанието днес трябваше да е в голямата зала, където можеше и на 2 метра разстояние да сме един от друг. ... Как така в основния орган на държавата ще бъде отложено заседанието само и само да не се чуе гласът на опозицията.

В предаването "12+3" той коментира исканата от правителството актуализация на Бюджет 2020:

"Искат 10 млрд. лв. С предното искане за 16 млрд. - стават колосалните 26 млрд. лв. фискален разкош. Защо ги искат?".

По думите му големият въпрос е защо "управляващите са изчислили дефицит от 3,5 млрд. лв., а искат 10 млрд. лв. фискален резерв и още 10 млрд. лв.". Той коментира, че разчетите на Министерството на финансите не са верни и даде пример с посочени само 2% увеличение на безработицата - от 4,5% да стане 6,5%.

Гечев изрази съмнение и в други разчети на финансовото министерство: "По техни разчети икономическият растеж на България ще остане позитивен, т.е. от 3,4, ще стане 0,4. Дано да е така, но това изглежда странно, след като всички аналитични центрове на Европа сочат спад на БВП от 5, 10 или повече процента". Той посочи, че разчетите на БСП сочат, че спадът на БВП ще бъде над 5-6%, ако до един месец не страната не излезе от кризата.

Според него цялата помощ, предвидена с различни мерки от правителството - са само заеми за бизнеса и за семействата. "Няма такова нещо в Европа", каза той.

Депутатът от БСП изказа притеснение относно предвидените 500 млн. лева за Банката за развитие, която по думите му "отдавна е обсадена от големите олигарси в страната".

Гечев прогнозира, че управляващите ще предложат удължаване на извънредното положение в България.


Лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки не се съгласи с казаното от Румен Гечев. Пред БНР той коментира, че трябва да има и икономически кризисен щаб.

"Актуализацията на бюджета е минималното, което трябва да се направи. Но ние ще искаме и много по-силни мерки за по-голяма защита на малкия и среден бизнес и на гражданите". Той беше категоричен, че "Воля" подкрепят поисканата от управляващите гъвкавост от 10 милиарда лева. Според него има достатъчна публичност в ситуацията на криза, че да се следи разходването на средствата от държавата:

"Не смятам, че някой ще си позволи да изхарчи и един лев за някакви безумия. Целият ресурс на държавата трябва да е насочен първо към справяне със здравния проблем, а после към даване на възможност на бизнеса да работи, за да успеем да излезем здрави - и икономически, и здравно - от тази криза", каза той. 

Марешки обясни, че ще се подложи днес на тест за коронавируса в РЗИ-Варна.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Румен Гечев и Веселин Марешки в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Клуб "Жътвари" и "Милостиво сърце" с благотворителност в Добрич

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора в навечерието на великденските празници.  Инициативата се организира вече осма година и е плод на общите усилия на Фондация "Милостиво сърце", Клуба за народни танци "Жътври", както и на десетки доброволци. Хранителните пакети винаги се подготвят и..

публикувано на 24.04.24 в 14:57

Старинни предмети и металотърсач намери полицията при претърсване в плевенско село

Старинни предмети и металотърсач са намерени вчера при предприето претърсване на адреса в село Чомаковци. Процесуално-следствените действия са осъществени от служители от сектор “Противодействие на криминалната престъпност“ ОДМВР – Плевен в хода на специализирана операция. На основание чл.83 от ЗМВР е извършена проверка в дома на 42-годишен...

публикувано на 24.04.24 в 14:52

Гърците ограничават разходите си за Великден заради високите цени

Гърците ограничават пътувания и разходи за Великден поради високите цени, сочи проучване на Института за анализи към Съюза на потребителите. Проучване за нагласите при подготовка на Великденските празници публикува Институтът за анализ на плановете на потребителите за празника. Едва 9% от гърците имат възможност да посетят заведение за..

публикувано на 24.04.24 в 14:48
 Албена Тотева, началник на РУО Плевен

В област Плевен утвърдиха държавния план-прием на ученици в VIII клас

В област Плевен утвърдиха държавния план-прием на ученици в VIII клас по профили и специалности от професии за учебната 2024/2025 година. Те ще се обучават в 47 неспециализирани училища в областта. 88 са утвърдените паралелки в областта за прием след 8 клас, като 35 са за профилирана подготовка.  Как е изготвен план-приемът за паралелки в 47..

публикувано на 24.04.24 в 14:44
Димитър Трендафилов, председател на Общински съвет - Силистра

В Силистра спорят дали да има работна група към председателя на Общинския съвет

Общинският съвет в Силистра потвърди и прегласува свое решение, върнато от Областния управител, свързано с Правилника за работа и организация на местния парламент. И тъй като това е трето върнато решение, а има и едно, което се оспорва в Административния съд, във въздуха витае въпросът "Тенденциозно ли се връщат решенията, или става..

публикувано на 24.04.24 в 14:24
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи

Имах два избора - или да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта, защото очевидно той не разбира от дума. Реших, че е по-добре да го респектирам. Това разказа журналистът Димитър Стоянов, който бе нападнат от служител на НАП в столичния квартал "Хаджи Димитър" и за да се защити, извади пистолет. "Прецених, че е..

публикувано на 24.04.24 в 14:23
Д-р Валери Цеков

Програмата за профилактика на рак на маточната шийка може да остане без финансиране

Националната програма за профилактика на рак на маточната шийка може да остане без финансиране от догодина заради ниския обхват на целевата група - момичета от 10 до 13 години.  За този риск предупреди д-р Валери Цеков, управител на Българското сдружение по иновативна медицина. В Европейската имунизационна седмица от здравното министерство..

публикувано на 24.04.24 в 14:11