Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО: Няма как само защитните маски да спрат пандемията

Тедрос Гебрейсус - генерален директор на Световната здравна организация.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителствата по света да не бързат с отмяната на мерки срещу разпространението на Covid-19, предупредиха от Световната здравна организация. По думите на генералният й  директор „това изисква калибриран и постепенен подход, основан на точни данни“.

За да бъде овладяна пандемията от коронавируса не е достатъчно само носенето на предпазни маски, предупреди Тедрос Гебрейсус:

„Няма грешен или верен отговор, нито сребърен куршум! Само маските няма как да спрат пандемията - страните трябва да продължат да откриват, тестват, изолират и лекуват всеки случай на заразен, както и да проследяват хората, с  които той е бил контактен“. 

„Държавите може да обмислят използването на маски на обществени места, тогава, когато другите мерки - като почистване на ръцете или социална дистанция - са трудни за спазване поради липсата на вода или лоши условия на живот“, каза генералният директор на Световната здравна организация и изтъкна, че ако хората бъдат задължени да носят предпазни маски, това  може да доведе до по-голям недостиг на тази част от защитната екипировка за здравните работници, които са на първа линия в борбата с коронавируса.

За последното денонощие най-много смъртни случаи от коронавирус са били регистрирани в Съединените щати - 1 209 души, съобщи "Франс прес". След Америка се нарежда Франция - с 833 починали и Испания - с 637 починали.

Съединените щати продължават да са държавата с най-много потвърдените случаи на заразени в света  -  над 336 000. А вчера Италия - страната с най-много жертви на заразата - над 16 500, обяви, че за денонощие там са оздравели над хиляда души, както и че рязко е спаднал броят на новозаразените - те са по-малко от 3 600, а това е най-добрият показател от 17 март насам. 

Най-малко хора, заразили се с коронавирус, считано от 12 март, регистрира Гърция -  едва 20 души за последните 24 часа. А в Турция в  битката с Covid-19 са вчера загубиха ли 75 души.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметовете на кюстендилските села стягат избирателните секции

Кметовете на кюстендилските села трябва да проверят състоянието и да подготвят помещенията, където ще се гласува на 9 юни, наредиха от Общината. Където се налага, ще се направят леки ремонти.  Избирателните секции по селата са над 50, обикновено са в читалищата, рядко - в някоя административна сграда или пенсионерски клуб. Кметовете трябва да..

публикувано на 16.04.24 в 20:01
Последиците от израелски въздушен удар в град Джабалия в Ивицата Газа, 11 октомври 2023 г.

Израелски танкове отново нахлуха в селища в северната част на Ивицата Газа

Израелски танкове са нахлули отново в Бейт Ханун и Джабалия - селища в северната част на Ивицата Газа, съобщава Ройтерс.  Бейт Ханун бе сред първите мишени на израелската армия миналия октомври. Поради бойните действия и разрушенията много от местните жители напуснаха града. Немалко се завърнаха през последното затишие, но сега отново..

публикувано на 16.04.24 в 19:54

Задържаха мъж, предизвикал ПТП в София и избягал

42-годишен мъж е задържан от полицията в София, след като е избягал от катастрофа.  Установено е, е арестуваният е предизвикал пътно произшествие близо до търговски център в Лозенец, след което е успял да избяга. След кратко преследване и издирване е задържан от полицията на улица "Горски пътник". От СДВР уточниха, че няма данни за стрелба,..

публикувано на 16.04.24 в 19:48

Ремонтират два пътя в община Георги Дамяново

След 60 години ремонтират два пътя в община Георги Дамяново. За пълната им рехабилитация държавата отпуска повече от 8 млн. лв. Пътищата за селата Видлица и Дива Слатина ще бъдат ремонтирани. Министерството на регионалното развитие и благоустройство отпуска над 8 млн. лв.  "Видлица е първото село в общината откъм Монтана“, съобщи кметът на..

публикувано на 16.04.24 в 19:45
Си Цзинпин

Китай подкрепи мирната конференция за Украйна в Швейцария през юни

Президентът на Китай Си Цзинпин се е съгласил да подкрепи мирната конференция за Украйна, насрочена за юни в Швейцария. Това обяви германският канцлер Олаф Шолц след разговор със Си в Пекин. "Китай и Германия възнамеряват да координират интензивно организацията на конференцията на високо равнище в Швейцария  и бъдещи международни..

публикувано на 16.04.24 в 19:40
Иван Капитанов

Иван Капитанов е назначен за заместник-министър на земеделието

След като предложи на президента Румен Радев да освободи земеделския министър Кирил Вътев заради несправяне с работата, служебният премиер Димитър Главчев направи рокада и сред заместник министрите в агроведомството - съобщават от Министерския съвет. Досега Кирил Вътев имаше петима заместници, Главчев отстранява двама от тях - Александър..

публикувано на 16.04.24 в 18:57

Протест пред Съдебната палата в София под надслов "Кой спря съдебната реформа"

От инициативата "Правосъдие за всеки" организираха протест пред Съдебната палата в София под надслов "Кой спря съдебната реформа" и с искане за  отстраняването от длъжност на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов от поста, докато текат разследванията срещу него от ad hoc прокурора Даниела Талева за оказван натиск върху бившия главен секретар на..

публикувано на 16.04.24 в 18:53