Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интерес в Германия към наши предпазни облекла

Томислав Дончев: Не искаме да дадем ответен огън на нападките на президента

| обновено на 07.04.20 в 14:39
Снимка: Пресслужба на МС

„За съжаление в последно време влизаме устойчиво в режим да се използва военна терминология за описание на различни социални, икономически или политически процеси, което е лошо, защото те няма как да бъдат обяснени с военна терминология. Целта ни не е да дадем ответен огън във връзка с нападките на господин президента по отношение на нашата работа, а да внесем яснота по отношение на реда на снабдяване на болници и други здравни учреждения със защитни предпазни материали“, заяви на брифинг днес вицепремиерът Томислав Дончев, който поздрави медиците по случай професионалния им празник.

“Доколкото си спомням скромния си опит от Въоръжените сили, армейските команди – кръгов, бегом марш се подаваха от висшите към по-нисшите чинове с цел да извършват прости механични движения без обезателно да осъзнават смисъла им“, така коментира вицепремиерът Дончев изказването на президента Радев.

“Не мисля, че в тази ситуация подобен режим е приложим. Първо, тук няма новобранци. Второ, не сме на занятие по строева подготовка, трето, и да бяхме – не е ясно коя команда трябва да изпълняваме: тази от 3-и март, тази за сваляне на карантинните мероприятия от преди седмица и всичко това ми прилича на един жанр от Въоръжените сили, където някои с цел да унижи другия му дава командата “шашкай се в различни посоки“, тези които са били на служба, могат да си я спомнят“, посочи още той.

“На първо място моля да не се бърза раздаването на мартеници със сложната логистична задача по осигуряването на болниците и на здравните служби с необходимото оборудване и предпазни средства. Тази задача се изпълнява както трябва, под вещото ръководство на главен комисар Николов, мисля че нещата са влезли в темпо и в ритъм“, каза още Томислав Дончев и цитира:

Както е казал Гьоте: “Колко много се заблуждават хората, когато си мислят, че това, което са научили и са го разбрали“.

“Ако има ограничения тук, те не са парични. Всички необходими средства са осигурени на Министерството на здравеопазването. Единствените ограничения са от фактическата липса на някои артикули на международния пазар. И аз съм горд с българския бизнес, че вместо да чакаме само и единствено на доставки, ние сме в състояние вече да произвеждаме. Щом други големи държави вече разчитат на нашата помощ, това е достатъчно показателно“, коментира още вицепремиерът.


От своя страна директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов, който също участва в брифинга, припомни, че на 17 март т.г. премиерът със своя заповед създаде логистичен център с основна задача да приоритизира разпределението на личните предпазни средства, колкото и да бяха оскъдни по приоритети: „Към момента са разпределени защитни маски за специализиран персонал – 53 975 броя – най-специални маски за лекарите на първа линия. Защитни маски за обща употреба – 946 950, без тези от митницата повече от 500 000. Облекла за специализиран персонал за многократна употреба, които са най-търсени от нашите медици 3392 броя. Облекла за обща употреба – 10 050 броя. Облекла за обща употреба за многократна употреба – 40 180. Защитни очила – 85 768, защитен шлем – 6000 броя. Спирт за дезинфекция – 158 000 л. Гел за дезинфекция по 250 мл разфасовка – 3819, по 50 мл разфасовка – 13 409 броя“.


„Днес на заседание на логистично-координационния център предстои да бъде разпределено следното: ръкавици – 1 милион, от тях 10 000 ще оставим в дълбок резерв. Предпазни облекла – 6500 броя, от 1500 остават в резерв. Предпазни маски – 19 000 броя, от тях 2000 в резерв. Предпазни шлемове – 4000 броя. Допълнително имаме за разпределение още защитни маски за специализиран персонал 4505 броя, за обща употреба – 354 700 броя, ръкавици – 279 000, облекла за специализиран персонал за многократна употреба – 949 броя“, допълни още гл. комисар Николай Николов. 

Той допълни, че в повечето аптеки вече има маски и дезинфектанти, а повече от 60 фирми са предложили оферти и услуги за организиране на производство на маски. Тези оферти са на сайта на логистично-координационния център. 

Три фирми са усвоили технологията за шиене на облекла и до края на месеца се очакват почти 30 000 новоушити облекла. До края на май се очакват почти 100 000 броя.

Пет други фирми са преминали успешно тестове в лаборатория на министерство на отбраната и в момента организират производство, една друга фирма вече има искане от Германия за изкупуване на цялата ѝ продукция, изтъкна Николов:

„Работим активно и по осигуряване на лични предпазни средства за доброволците…около 3200 от тях вече са окомплектовани с такива“.

Търговци на автомобили са дарили коли, осигурени с горива, за нуждите на координационния център и за нуждите на доброволците.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентът: Не чакайте момента, в който гладът ще победи страха

Президентът Румен Радев призова днес депутатите да дарят и заплатите си за март за борба с коронавируса, а след негови думи във връзка с мерките по време на извънредното положение предизвикаха реакцията на представители на правителството ...

обновено на 07.04.20 в 15:20
ВИЖТЕ ОЩЕ
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Изборите през юни ще избистрят картината

" Накрая Конституционният съд , който не би трябвало да има никакво вмешателство по условие в политческия процес в държавата, май ще бъде призван и ще му бъдат изтърсени тези горещи картофи в скута , за да се произнесе относно характера на Конституцията..

публикувано на 18.04.24 в 08:23

Подготовка на нови кадри за ВЕИ обсъждат на форум в София

Кариерен форум за професионално развитие в сектора на възобновяемите енергийни източници ще обсъди прехода към въглеродно неутрална икономика и подготовката на квалифицирани кадри за ВЕИ-индустрията. По време на събитието, което ще се проведе в..

публикувано на 18.04.24 в 08:21

САЩ подновяват санкциите срещу Венецуела

САЩ ще подновят санкциите срещу водещия производител на петрол в света Венецуела - твърдят висши американски представители. Причината са неизпълнени политически ангажименти от президента Николас Мадуро. Днес изтича шестмесечният американски..

публикувано на 18.04.24 в 08:16

ЕС работи за възобновяване на отношенията с Турция

Европейският съюз работи за възобновяване на отношенията с Турция, записаха европейските лидери в заключителната декларация на срещата на върха в Брюксел. След години на замразени разговори за приобщаване на Турция към ЕС Брюксел изрази готовност..

публикувано на 18.04.24 в 08:04

Microsoft: Засякохме руски онлайн кампании, целящи да повлияят на президентските избори в САЩ

Компанията Microsoft е засякла през последните 45 дни руски онлайн кампании в САЩ, които имат за цел да повлият на президентските избори в страната през ноември, предаде "Ройтерс". Според доклад на експерти, ангажирани в проучването, от свързани..

публикувано на 18.04.24 в 07:56

Белгия и Чехия искат нови санкции срещу руска намеса на изборите през юни

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса в предстоящите през юни избори за Европейски парламент . Премиерите на двете страни - Александер де Кро и Петър Фиала, заявяват в отворено писмо, че вече..

публикувано на 18.04.24 в 07:50

Депутатите решават дали ще работят по време на предизборната кампания

С поредица предложения за промени на правилника за организацията и дейността на Народното събрание започва пленарният ден. Депутатите решават дали да работят по време на изборна кампания. Промените от 4 проекта за решения в парламентарния..

публикувано на 18.04.24 в 07:47