Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичната община губи 1,3 млн. лева от неработещите детски ясли и градини

Детска градина в София
Снимка: БГНЕС

1,3 милиона лева е загубата за Столичната община от неработещите през последния месец детски ясли и градини. Това съобщи за "Хоризонт" заместник-кметът по образованието доц. Тодор Чобанов. Целият персонал на детските заведения в столицата, който в момента е в платен годишен отпуск, ще получи пълните си възнаграждения.

Загубата от приблизително 1 300 000 лева е направена на база брой обхванати деца със средномесечна такса 30 лева, а не пълната - от 60, тъй като в детските заведения има голяма социална квота, обясни Чобанов.

На този етап не е възможно онлайн обучение за подготвителните групи в детските градини, посочи още Чобанов и уточни, че са водени разговори с Регионалното управление на образованието, но засега няма разрешение за осъществяването му.

 "За момента нямаме зелена светлина за начало на такива действия. Освен това нека все пак да отчетем факта, че капацитетът на училищата е по-голям в това отношение от този на детските градини, т.е. това опира и до въпроса имат ли реалната възможност детските заведения да започнат такива занимания. Убеден съм, че и да се получат при някои деца известни разлики с техните връстници от групите, които са в училище, те лесно могат да бъдат преодолени", каза за "Хоризонт" заместник-кметът на Столичната община Тодор Чобанов.    

В момента тече кандидатстването за ясли и детски градини в София. До 11 май родителите могат да пренареждат предпочитанията си. Не се предвижда удължаване на сроковете заради извънредното положение.

 "Ще провеждаме класирането на база обстоятелствата към момента на самото класиране, така че това мога да посъветвам родителите - да генерират коректно информацията към датата на кандидатстване", допълни заместник-кметът по образованието.

От Столичната община обмислят как да улеснят родителите при записването на приетите деца. Досега практиката изискваше всички документи да бъдат предоставени на директора на яслата или градината. Сега ще бъде направен опит всички документи, които е възможно, да бъдат проверени служебно.

 "Мога да кажа, че търсим и ще постигнем вероятно голяма степен на готовност тези обстоятелства, които могат да се проверят служебно, а те не са малко, да ги проверим служебно, т.е. там родителите въобще да нямат ангажимент да подават тези документи. А за останалите, които няма как да бъдат служебно удостоверени - здравните картони на децата и други, да се носят не сега в двуседмичния срок, а впоследствие, когато се нормализира работата на системата. Така че ще направим всичко възможно в рамките на това, с което разполагаме като инструменти, да облекчим процеса и от друга страна да не ходят родителите в детските заведения в рамките на тази кампания, която трябва да протече за записване", изтъкна Тодор Чобанов.      

Интервюто можете да чуете в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН). Възможността за явяване на втора матура, с която зрелостниците могат да повишат оценката си за кандидатстване във висше учебно заведение, бе дадена с промените в..

публикувано на 28.03.24 в 13:14

Учениците на Острова стават все по-невъзпитани и буйни, сочи проучване

Почти всеки пети учител в Англия е бил ударен или обиден от ученик тази година, сочи проучване, поръчано от Би Би Си. Плюенето, ругатните и хвърлянето на столове са сред нещата, които се случват често. Учител заяви за Би Би Си, че справянето с поведението на учениците е една „безкрайна битка“. Профсъюзът на учителите цитира свои членове, че..

публикувано на 28.03.24 в 13:09

Синдикат "Защита" протестира в София

От националният синдикат "Защита" протестират в центъра на София.  Исканията са увеличаване на минималната работна заплата на 1200 лева за цялата страна, както и увеличаване на основната работна заплата в Центровете за спешна медицинска помощ и в болниците. Това каза председателят на синдиката Красимир Митов. "Да изпълнят обещанията към..

публикувано на 28.03.24 в 12:57

Тежка авария остави за пореден път Шумен без вода

Тежка авария остави за пореден път Шумен без вода. Пробивът е на труднодостъпно място - под коритото на река Камчия, което ще забави дейностите по ремонта. Вода в Шумен няма да има поне до края на днешния ден. Това каза за Радио Шумен главният инженер на ВиК инж. Антон Стефанов.  Аварията по довеждащия водопровод стана тази сутрин край село Хан..

публикувано на 28.03.24 в 12:52
Снимката е илюстративна

Увеличават се граничните полицаи срещу нелегалната миграция

Депутатите приеха да бъде увеличена щатната численост на служителите на МВР за нуждите на контрола по границата при засилен миграционен натиск. Възможността е записана в приетите на второ четене промени в Закона за администрацията в Народното събрание (НС). Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и..

публикувано на 28.03.24 в 12:49

СЕМ няма да изслушва ген. директор на БНР за закритата "Програмна дирекция"

Съветът за електронни медии (СЕМ) отхвърли предложението на члена на регулатора Пролет Велкова - да бъде изслушан генералният директор на Българското национално радио Милен Митев във връзка със закриването на Програмната дирекция на БНР и постъпила жалба от доскорошния ѝ ръководител Даниела Късовска.  "Против" гласуваха председателят на СЕМ..

публикувано на 28.03.24 в 12:49
Първа среща на

Започнаха срещите за служебен премиер: Росен Желязков, Димитър Радев, Димитър Главчев

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Държавният глава може да избира от ограничен списък. 9 са възможностите, след като вчера заместник-омбудсманът Елена Чернева Маркова подаде оставка. Председателят на Народното събрание Росен Желязков, който е сред възможности кандидати за служебен премиер, от които..

публикувано на 28.03.24 в 12:25