Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Какво знаем за системата за случайно разпределение на делата

Красимир Гаджоков
Снимка: http://www.bitelevision.com
Днес ВСС се събира на заседание, свикано от правосъдния министър Даниел Кирилов във връзка със скандала с одитния доклад на системата за случайно разпределение на делата. Системата беше въведена през 2015 година.

Красимир Гаджоков - дългогодишен консултант по информационна сигурност с водеща роля по ключови проекти във втората най-голяма канадска комуникационна компания,  подчерта, че докладът все още не е публикуван. Той подчерта, че в доклада за предишната система, актуална през 2013-14 година, е имало много критики към нея, което е наложило и смяната:

„А мога да ви кажа, че бих се срамувал дълбоко, ако аз съм собственик на фирма, която е направила такъв безпрецедентно аматьорски, грубо непрофесионален, абсолютно опасен и незащитен софтуер“.

Малко се знае за актуалната система за случайно разпределение на делата, подчерта той:

„Наскоро, когато научих за нея, научих кой я е направил. Нищо друго не знам за нея. Научих фирмата, тръгнах да проучвам и намерих някои неща, които ме смущават, но характеризират фирмата, която я е направила. Има някои неща, които показват известна небрежност от тази фирма към собствения им имидж в интернет пространството. Не е осигурен достатъчно техният уеб сайт… някакви сертификати от някакви странни фирми за сертификати за качество и въобще за сигурност, за системи за управление за сигурност. Не искам да навлизам в подробности, но не сме виждали този доклад за сегашната система“.

Според експерта няма „задна цел“ в направата на системата:

„Не знам дали тази система е направена безплатно от някого, но мога да кажа, че много хора, както аз самия, всичките усилия, които съм положил през 2013-14 година - да направя абсолютно подробни доклади в моята област като специалист по информационна сигурност, за да помогна, точно тогава когато се решаваше бъдещето на системата, да бъде направена система, която да е сигурна, съм го направил напълно безплатно и безвъзмездно, защото просто имам времето, имам възможността, имам познанията и мога да си го позволя“.

Разликата между старата и новата система:

„В сегашната система разпределението на делата е централното - има една централна апликация и, явно, дистанционно може да се прави свързване и разпределяне. Атаката, която виждам в момента, е към идеята за централното разпределение“.

Каквито и да са проблемите на системата, те са в нея от 5 години

„Тези неща, които биват сега открити – говорим за 5 години. А, стандартно, всяка уважаваща себе си фирма по света прави специализирани одити в областта на информационната сигурност поне веднъж годишно. Подробно се разглежда цялата им система, включително мрежи, а не само конкретния софтуер за извършване на някаква дейност. Това е странно!“.

За новата система и пропуските ѝ:

„Доколкото разбирам е въведена по-добра автентикация - установяване на самоличността на този, който се включва системата. На базата на това, явно някой е решил, че понеже е много по-добра автентификацията, няма да слагаме други защитни механизми и ще оставим връзки - да могат да се свързват към тази система на практика отвсякъде. Първото нещо, което би могло се направи, е да се предотврати свързването от извън България... Ако, както аз чувам, е въведена автентикация, която е с електронен подпис, това е много сигурна автентикация - тя ще ни даде информация кой точно, с чий електронен подпис е направено това.

Това означава, че имаме два варианта. Или някой съдия, или упълномощено лице, което е било в чужбина и е трябвало да свърши тази работа, е решил да свърши, свързал се е от чужбина и направил това разпределение. Другият вариант е да е откраднат или някой да си е дал електронния подпис. Но трябва да си е дал не само подписа, но трябва да си е дал и PIN-а, а това вече би било незаконно“

Никога не е съществувала в човешката история абсолютно сигурна система. Въпросът да намалим риска до поносим за обществото, подчерта експертът.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как бяха похарчени над 2 млн. лева за противоепидемичните мерки на изборите

Близо 2,1 милиона лева плати държавата през Министерството на здравеопазването за осигуряване на противоепидемичните мерки при провеждането на парламентарните избори на 4 април тази година . Кои фирми усвоиха парите и какво доставиха, по каква процедура беше направено договарянето и спазен ли беше критерият за най-ниска доставна цена,..

обновено на 16.04.21 в 17:10
Станислав Попдончев

Бизнесът очаква от новите управляващи продължаваща подкрепа

„Направихме блиц изследване в периода 13-15 април сред нашите 265 респонденти, за това какви мерки очаква бизнесът от новото управление. Имаме представени 18 сектора, преобладаващи са ресторантьорство и хотелиерство - може би защото 28 на сто от този бизнес беше засегнат тежко. 54 на сто от запитаните отговарят, че ще имат проблеми с..

публикувано на 16.04.21 в 09:34

Готова ли е България да посрещне чуждестранни туристи този сезон

Стоим много назад в сравнение с нашите съседи в подготовката за предстоящия туристически сезон, предупреди пред БНР Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара. „ Държавите около нас са много активни . Гърците договориха преференциални условия с Израел, с Великобритания, с Румъния. Преди да бъде приет европейски регламент..

публикувано на 16.04.21 в 09:29
Даниела Бобева

Проф. Даниела Бобева: Парите от Европейския съюз няма да дойдат тази година

„В икономиката имаме инерция в тенденциите, основни двигатели, които не се поддават полкова лесно и толкова бързо на политически промени. Да се прогнозират апокалипсиси за това, че се сменя правителство, е несериозно.“ Това каза в интервю за БНР бившият вицепремиер проф. Даниела Бобева, икономист и финансист.  Всяка икономическа система..

публикувано на 15.04.21 в 14:28

Ирена Тодорова: "Има такъв народ" няма готовност дълго да управлява

„ Очаквах повече изненади във встъпителните изказвания на лидерите при откриването на новия парламент, особено от представителите на "Има такъв народ", а всички погледи бяха вперени предимно най-вече в тях“, коментира пред БНР Ирена Тодорова, преподавател в Нов български университет по политически науки. „Това, което най-ясно се очертава,..

публикувано на 15.04.21 в 12:44
акад. проф. Дроздстой Стоянов

Акад. Дроздстой Стоянов: Предстои застрашителна емоционална пандемия

„Съзнателният съвременен човек е формиран в кръговрата на революции и войни, за да прави избор, а не да регистрира кой е решил да го промени. Онзи или онези, които се борят да отнемат този избор в една антиоруелова приказка, извършват геноцид над свободния човек .“ Това заяви в интервю за БНР акад. проф. Дроздстой Стоянов, психиатър, бивш..

публикувано на 14.04.21 в 12:10
Д-р Александър Колевски, началник на Централната лаборатория по микробиология в Александровска болница

Д-р Александър Колевски: Имунитетът на преболедувалите Covid-19 е строго индивидуален

„В нашата лаборатория приоритетно изследваме медицинския персонал за наличие на антитела, защото той е най-рисковият контингент“, каза пред БНР д-р Александър Колевски, началник на Централната лаборатория по микробиология в Александровска болница. „Имаме над 1500 проби, като наблюдението ми относно имунитета на преболедувалите е..

публикувано на 14.04.21 в 11:00