Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светла Иванова създава упражнения по йога за деца

Светла Иванова
Снимка: Личен архив

Писателката и певица Светла Иванова е създател на проекта "Тананикаща йога за деца", в който съчетава музика и йога.

Заедно с близките си тя спазва ограниченията за социална дистанция и намира различни занимания в дома си. Изпълнява упражнения по йога вкъщи. 

„За да избегнем този по-застоял начин на живот йогата е много подходяща, защото за тази практика не се изисква никакво специално оборудване, дори постелка не трябва и в същото време се предлагат различни упражнения за раздвижване, за гъвкавост, мобилност, които ни засилват кръвообращението, изобщо ни изваждат от този домашен застой и скованост“, каза в предаването „Закуска на тревата“ Светла Иванова.

Песните на Светла Иванова се използват за обучение на децата в детски градини.

„Заедно родители, деца, учители могат да се забавляват. Въобще не е нужно да се казва на детето - ето сега ще учим упражнения или ще правим йога. Просто пускате песничката и си танцувате заедно“, допълни Светла Иванова.

Снимка: Личен архив

Светла Иванова издава нова книга за релаксация на деца. Книгата съдържа специални песни, упражнения по йога и оцветяване на рисунки, чийто автор е Мила Попнеделева - Генова.

Изработване на оригами включва, които също са добра почивка за ума и биха помогнали на децата да имат по-добра концентрация в последващите действия, когато тръгнат на училище“, подчерта Иванова.

Снимка: Личен архив

Предпазването от зараза с коронавируса може да стане с добра дисциплина, смята Светла Иванова.

„От краткия ми опит на борба с коронавируса става ясно, че дисциплината е един от стожерите, с които ще го преборим. Затова си мисля, че докато сме вкъщи, можем да намерим толкова приятни неща, които да правим заедно. За хората, които имат тераси, могат да излизат по няколко часа там, да превърнат това като една игра дори и да спазват някакъв семеен график, който те си изградят стриктно, за да може хората  да не се отпускат“.

Светла Иванова използва тибетски купи като музикален инструмент. „Има много такива инструменти както купите, с които по-лесно хората достигат дори медитация, медитативно състояние“, разказа тя.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51

Иванка Бечева изследва историята на Карабунар

Днес гост в рубриката „Горещо сърце“ е  историкът Иванка Бечева от пазарджишкото село Карабунар.   Нейната изследователска страст е свързана с историята на родното й място.  През годините открива неизвестни до момента факти и документи, свързани с духовното и икономическото развитие на селото.  В една от книгите й „Карабунар, история..

публикувано на 24.03.24 в 07:20

Из живота на оператора: Крум Родригес върху горещия котлон в кухнята на киното

След "Гражда нинът светец" Крум Родригес снима "Майка" на Зорница София, а после и румънско-българския "Предупреждението", чиято световна премиера е на "София Филм Фест". Действието се развива в румънската столица Букурещ по време на протести. " В ъв филма се разказва за момче, което попада в тези протести, снимайки с..

публикувано на 21.03.24 в 13:30

История на 2 ръце и 4 колела: пътят на Стефан Иванов от Дряново до Млада Болеслав

Какво е да сбъднеш мечтата си след дългогодишен труд, основно нощем? Стефан Иванов от Дряново знае. Той е самоукият илюстратор на историята на някогашната автомобилна компания "Лаурин и Клемент" . Стефан вече може да се похвали с изложба в Млада Болеслав, Чехия – там, където чешките изобретатели променят мотолетописите на Европа...

публикувано на 20.03.24 в 17:29
Мира Стефанова

Житейските трудности са направили Мира Стефанова по-силна и упорита

Житейските трудности някои хора приемат като проклятие, наказание от съдбата и негодуват срещу тях. За други обаче те са предизвикателства, справянето с които ги прави по-силни и по-упорити. Мира Стефанова, която е главният герой в следващата ни история, е преживяла много за крехката си възраст. Омъжена твърде рано, станала майка на две деца,..

публикувано на 20.03.24 в 11:06
Алма Пьойсти

Финландската актриса Алма Пьойсти: Човек не бива да очаква успеха на един филм

Финландската актриса Алма Пьойсти бе един от специалните гости на тазгодишния София Филм Фест. Тя дойде в България, за да представи най-новия филм с режисьор Аки Каурисмаки "Паднали листа" – история за две отрудени и уморени от самотата човешки същества, които опитват да победят неблагоприятните условия, в които се намират, за да бъдат..

публикувано на 19.03.24 в 09:05
Рени Зарева и Пейо Пеев

"Спринт" с национално турне "Концерти с кауза“ от 12 март

Те са носители на многобройни български и международни награди през годините, делят сцена с емблематични световни музиканти като Лени Кравиц, китариста на "Rolling Stones" Мик Тейлър, Аланис Морисет и много други.  Рок група „Хоризонт“ вече 40 години на сцената През своите  близо 43 години от съществуването си натрупват внушителен..

публикувано на 12.03.24 в 15:46