Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Помагат ли ни учените да натрупаме кризисно познание

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кризата, която настъпи заради разпространението на коронавируса не е по-различна от другите кризи, на които сме свидетели. Общественото внимание в случая е по-голямо, защото се поставя акцент върху здравето. Необходимо е да се направи разграничение между знание и информация. Тази позиция изрази в предаването "Хоризонт до обед" д-р Петър Ефтимов, ветеринарен лекар, преподавател в Биологическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Хората искат да знаят, те задават въпроси. Обаче това, което те искат да знаят, е нещо, в което те предварително имат нагласата да повярват", каза Ефтимов. Според него един от проблемите е, че специалистите в една област приемат, че публиката е запозната с базовите неща, свързани с тази област, но това не е задължително да е така. 

"Ако човек успее да се абстрахира от своите познания в един момент, да си каже добре - ако аз не знам нищо по темата, какво би ми било интересно и би ми било важно да науча, тогава той може да даде правилните отговори", изтъкна Петър Ефтимов.

Явор Денчев е преподавател в университета във Виктория, Канада. Интересът на децата към откриване на факти е естествен, а ролята на учителите и родителите е да подтикват този интерес да се развива, смята той.

"Да им даваме възможност да експериментират и да изследват света около себе си, да могат да се запознаят с този научен подход, макар и през игра в началото, но е нещо, което ще изгради тяхното виждане за света и начин на мислене."

В ситуация на социална изолация най-важното е да говорим с децата си, защото за тях това е доста сложен период.

"Защото те не знаят защо трябва да са вкъщи, защо родителите им са вкъщи, защо се получават по-странни ситуации, с които те не са свикнали и целият им свят е преобърнат."

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Наука и медии по време на криза

Светът на науката и неговите послания към публиката трябва да бъдат комуникативни, а учените - да умеят да представят по разбираем начин сложните понятия от науката, казва и Любов Костова, директор на Британския съвет в България. "Когато става въпрос..

публикувано на 21.04.20 в 13:59
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател...

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check"...

публикувано на 15.04.24 в 06:40