Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Термокамери и мобилни приложения - имат ли личните данни ясна граница

Отваря ли извънредното положение вратички за използването им след това

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Може ли да има термокамери в театрите и кината и те да станат задължителни и за големите търговски вериги? Евентуална регулация в тази посока провокира разнопосочни коментари. Първото предложение дойде от министъра на културата Боил Банов, а след това вътрешният министър препоръча инвестицията на големите търговски вериги. Юристи обаче предупреждават, че температурата попада в графата лична информация.

Термокамери в театрите и кината, мобилни приложения с данни за нашето здраве, достъп на полицията до координатите на телефона. Това са две реалности – първата се случва сега, втората може да продължи утре. Големият страничен ефект идва от достъпа до персонална информация, която във времето на изкуствения интелект може да служи и за контрол.

Извънредното законодателство даде вече даде право на полицията да иска трафични данни от операторите, а юристите видяха проблем - че това ще става без санкцията на съда от една страна и че мярката ще остане в сила и след края на извънредното положение от друга.

Министърът на културата Боил Банов обяви, че се обмисля поставянето на термокамери навсякъде в културните институти в страната, за да може зрителят да бъде спокоен и още на входа да се отсяват онези, които имат температура.

Адвокатът по защита на личните данни Гинка Христова коментира, че температурата на тялото спада към личните данни при определени условия. За нея остана неясно „каква е целта на това упражнение“.

„Министърът на културата добре го е предложил тона нещо. Да следи в момента на дадено представление дали има лица с висока температура и те директно да бъдат изведени от салона или… Не мога да си представя иначе каква е целта. Колкото до това дали информацията от тези термокамери представлява лични данни, това много зависи от това дали е анонимизирана. Тоест, ако пише: „Лицето Х има температура еди каква си“, това може просто да даде информация дали някой има по-висока температура от нормалната, без да се казва кое точно е това лице. Но тук според мене трябва да се постави по-скоро въпросът каква е целта на това упражнение, дали тя е оправдана. Ако се прецени, че това е така, в което се съмнявам, да се намери технологично решение, за да може тази информация, която се получава от тези термокамери, да не се събира по този начин. Доколкото знам, има термокамери, които изкарват информация директно с лицето, което е дало резултат за температурата си.“

Че термокамерите е възможно да станат част от борбата срещу коронавируса, стана ясно от скорошни думи на министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Малко преди Великден Маринов припомни, че на границите вече има инсталирани термокамери и препоръча и големите търговски вериги да поставят такива. „В тези магазини, където има големи потоци, да може да се прави тази превенция. Това може би в бъдеще ще проработи. Това е инвестиция, която се връща за ден-два, а в същото време има голям превантивен ефект“, смята Маринов.

Според адвокат Гинка Христова подобни идеи трябва да бъдат юридически добре подплатени. Ще започнат да се правят неща, които не е много сигурно какво правно основание ще имат. Доколко ще са законни. Доколко няма да се нарушават правата на хората. Това е нещото, което ме плаши във връзка с тази ситуация.“

Според становище на Европейския комитет по защита на данните,  работодателят не бива да се притеснява да подаде данни за заразен с коронавирус служител.

„Европейският комитет изрично казва, че с цел да се запази здравето на другите служители в тази ситуация, би могло да се разкрие и името на въпросното заразено лице. Но всичко това следва да се прави по възможно най-деликатен начин, запазвайки неговото достойнство. Сега на практика как това се случва, аз лично не съм много сигурна, че има такъв вариант - хем да се оповести на всички кой е заразен, хем да се запазва личното му достойнство. Това са практически въпроси, на които всеки от нас трябва в тази ситуация да намери отговора за себе си“, коментира юристът.

Трафичните данни са лични данни, припомня адвокат Гинка Христова. Тя цитира Европейския комитет по защита на данните, който допуска използването им, ако са анонимни.

„По този начин те губят свойството си на лични данни. Тоест, спокойно може да се анализира дали има струпване на много хора, ползващи мобилни устройства на едно място, без да се знае кои точно са те. Тези трафични данни следва да се пазят 6 месеца по Закона за електронните съобщения. Само че редът, по който те ще се ползват с цел извънредното положение, още не е съвсем ясен. Дали заради него ще могат да се пазят повече време с оглед на това се види дали някой нарушава карантината?“

Друга неяснота Гинка Христова вижда в това какво ще се случи с данните от приложение, което правителството пусна заради борбата с Covid-19.

„Трябва да се види дали тези данни ще бъдат комуникирани, на кого точно и за колко време. Дали само за времето на извънредната ситуация, дали впоследствие тези данни ще продължат да бъдат използвани? Дали ние, сваляйки си това приложение, знаем, че нашият здравен статус отива само към нашето джипи или изведнъж няма да започнем да получаваме реклами за предложения за ползване на някакъв вид здравословни добавки. Защото тези лични данни за здравния ни статус сме се съгласили да бъдат ползвани и за директен маркетинг.“

Темата е обобщена в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това..

публикувано на 23.04.24 в 09:11

"За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни

Днес отбелязваме Деня на Земята. Основната тема тази година е за пречистване на планетата ни от пластмаси .  И днес "За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни , заяви пред БНР Евгения Ташева от екологичното движение. И даде пример с използването на лични бутилка за вода, чаша, кутия за храна или чанта за..

публикувано на 22.04.24 в 09:50

Камарата на представителите на САЩ одобри военната помощ за Украйна

След месеци забавяния американската Камара на представителите одобри дългоочакваната финансова помощ за Украйна на стойност 61 милиарда долара. Средствата са от критична важност за защитата на страната във войната с Русия, като голяма част от парите ще бъдат използвани за въоръжаване на украинската армия. Финансовият пакет за Украйна беше приет с..

обновено на 21.04.24 в 01:54