Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Родители, учители и директори призовават учебната година да приключи дистанционно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ден след като стана ясно, че изпитните дати за матурите най-вероятно ще бъдат повторно промени и отложени за месец юни, един въпрос продължава да вълнува родителите – ще се връщат ли децата им в клас до края на учебната година, след като подобни варианти вече се обсъждат при евентуална отмяна на извънредното положение в страната. Родители, преподаватели и директори призовават учебната година да приключи дистанционно за всички класове, а седмокласниците и зрелостните да присъстват физически на националното външно оценяване и матурите. 

Преподаватели и родители споделят позицията, че децата не трябва да се връщат в класните стаи до края на учебната година, а физическо присъствие да се изисква от седмокласници и зрелостници единствено в деня на националното външно оценяване и матурите.

Вторият сценарий е учениците от тези класове да се върнат в клас една седмица преди изпитните дати, за да могат да преговарят най-важното от материала с учителите си.

Ирина Миланова е майка на седмокласничка. Категорично не одобрява връщането на децата в училище с мотива:

"Има голям шанс да се заразят, да заразят и нас, да заразят учителите и по веригата много хора. И физически да не могат да присъстват на матурите, което за седми клас е изключително важно".

Миланова е майка на още двама ученици и наблюденията ѝ сочат, че дистанционното обучение затруднява децата, а връщането им на този етап в училищна среда ще им причини допълнително напрежение:

"Децата са с пъти по-изморени. Много трудно се стиковат нещата относно ползването на различните платформи, относно физическо пространство, за да седнат спокойно и да учат, относно самата комуникация и интернет връзката. Все пак нещата се регулираха вече. Тъй като наближава завършването, няма смисъл от някакви радикални промени. Те са малки още, тяхната психика е по-чувствителна. Не са толкова адаптивни като нас. Трябва да ги осмислят и да преодолеят тези промени, затова трябва максимално комфортно да им е".

Родителите се надяват, че в най-кратки срокове окончателно ще бъде обявен учебният материал, който ще залегне в изпитните материали.

Според преподавателят по български език и литература от Втора английска гимназия "Томас Джеферсън" Зорница Танчева дистанционното обучение дава добри резултати и учениците могат да се явят директно на изпитните дати, без необходимост от провеждането на консултация в класната стая:

"Нещата все още не са стигнали до момента, в който всички да бъдем спокойни и да се върнем в класните стаи. Учениците се подготвят дистанционно и смятам, че обучението е успешно. Правят се много пробни матури и смятам, че ще се справят, дори да отидат само на конкретните дати".

Според Танчева е желателно учениците да бъдат облекчени от част от материала, преподаван през втория срок:

"Децата към момента са спокойни и очакват крайното решение, за да знаят към какво да се фокусират".

В допълнение преподавателят отбеляза, че няма никаква пречка децата от останалите класове да завършат дистанционно и оценките им ще бъдат оформени, ако учебната година приключи онлайн. Тя обясни, че материалът е бил структуриран още преди началото на извънредното положението заради обявената грипна ваканция и към момента няма пропуснати знания.

На този фон от "Асоциация Родители" алармират, че има ученици, за които връщането обратно в училище е наложително. Изпълнителният директор на организацията Яна Алексиева обясни, че получават сигнали от родители, които алармират, че дистанционната форма на обучение не е сработила на места и децата им не са подготвени за предстоящите изпити.

Но връщането в класните стаи преди края на учебната година задължително трябва да бъде съобразено с епидемичната обстановка:

"Със сигурност не си представяме връщане на 25 деца в една класна стая. Има различни варианти - малки групи по 5 деца в клас, викани само по предметите, по които ще държат изпити, да бъдат в различни смени, за да могат децата отново да се върнат и да получат достъп до учителите си".

Директорът на 23-то средно училище "Фредерик Жолио Кюри" Нина Чанева обясни че е невъзможно подобна организация да бъде създадена в класната стая:

"категорично заявявам, че няма как да се направи 2-метрова дистанция между учениците, че да бъде реално проведен обезопасен учебен процес. Учениците не трябва да се връщат физически в периода на месец май".

Чанева маркира още няколко въпроса, свързани с физическото присъствие на децата в училище:

"Ако при връщането се случи така, че на следващия ден някой се разболее и бъде идентифициран като заразител, не следва ли от това веднага да бъде затворено училището?". Тя коментира още, че средната на педагогическите специалисти е към 60 години: "В педагогическите екипи те носят своите страхове, натрупани във времето, за жива комуникация с учениците на този етап. Допускам, че в много училища учителите ще излязат в болнични".

Междувременно родители на седмокласници настояват за допълнителни дати за националното външно оценяване. В писмо до просветния министър необходимостта от резервни дати се мотивира с аргумента, че заради пандемията е твърде вероятно броят на болните или карантинирани седмокласници да нарасне, а ако изпуснат датата за изпит, това ще обезсмисли положения от тях седемгодишен труд.

Родителите припомнят, че през 2012 г. вече е имало такъв прецедент, когато след силното земетресение в Перник седмокласниците и зрелостниците от областта получиха възможност да положат изпити на друга дата.

Предложението се подкрепя от страна на училищните ръководства. Директорът Нина Чанева:

"Винаги е имало такива моменти, поради някаква причина дете в 7 клас да не се яви. Можем да определим някаква дата и вече специалистите ще кажат дали да е с 14 дни разсрочено, или нещо друго да предложат".

Премиерът Бойко Борисов постави срок на просветния министър до 10-ти май, да предложен план за приключване на учебната година за учениците от всички класове. Потърсени за коментар от Министерството на образованието обясниха, че в момента усилено се работи и се търси най-успешният вариант.

Ефектът от отварянето на училищата беше коментиран и от Националния оперативен щаб. Генерал Венцислав Мутафчийски е категоричен, че връщането на децата в училище крие рискове:

"Всяко разхлабване на мерките би довело до усложняване на епидемичната обстановка".

Репортаж на Еленица Маринова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Претоварените камиони - проверки има, резултат не

„Всички знаем, че претоварени камиони се движат на територията на България, затова  ИА „Автомобилна администрация“ постоянно организира специализирани акции, с които да бъдат доказани тези претоварвания, да бъде извършен засилен контрол над тези автомобили. За всеки случай, в който сме установили претоварване, сме взели отношение.“ Това заяви..

публикувано на 23.09.21 в 09:28
проф. Григорий Вазов

Проф. Григорий Вазов: Още не можем да разберем Вазов

Българинът има качеството когато не разбира нещо или да го обругава, или да го величае. Ние още не можем да разберем Иван Вазов. Това каза пред БНР проф. Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси, правнук на Кирил, един от братята на Иван Вазов. Григорий Вазов направи паралел между времето на Вазов и сегашната..

публикувано на 22.09.21 в 09:40
проф. Ивайло Христов, УНСС

Проф. Ивайло Христов, УНСС: Учебниците по история ще нарекат днешните събития у нас разруха

Лесно е да се каже да бъдем свободни и независими, но бедният човек нито може да бъде свободен, нито независим. Ако не са решени за масовия човек основните екзистенциални проблеми, не можем да бъдем нито свободни, нито независими. Това мнение изрази в интервю за БНР проф. Ивайло Христов, преподавател в  катедра „Медии и обществени комуникации“..

публикувано на 22.09.21 в 08:30

Йордан Апостолов: Фирмите превозвачи плащат на ДАИ, за да не глобяват претоварените камиони

Бивш бургаски депутат Илчо Доганов започна кампания под мотото „Не претоварвай“ в отговор на масовата практика тежкотоварни автомобили да превишават количеството на стоката, която превозват. Протестиращите от Айтос продължават да настояват да не се  допуска преминаването през града на  тирове след тежката катастрофа там. В страната от..

публикувано на 21.09.21 в 10:26
Иван Мандаджиев

Иван Мандаджиев: България има нужда от мечтатели

„България има нужда от мечтатели. България има нужда от хора, които не се побират в това, което се случва около тях в момента, а мислят малко по-глобално и с малко по-дълъг поглед върху нещата.“ Това каза в интервю за БНР Иван Мандаджиев, мениджър в глобална консултантска компания в Мюнхен. „ Виждам добро течение в момента в България. Виждам..

публикувано на 21.09.21 в 10:23

Елена Дариева: „Продължаваме промяната“ прекъсва възходящия тренд на ДБ

„Без съмнение кой е мандатоносителят е важно, тъй като това е лицето на политическия проект. Политическият проект на бившите министри Кирил Петков и Асен Василев тръгна с много сериозната заявка за почтеност и по тази причина най-малкото ще се гледа под лупа кои са партньорите, на които те се спират .“ Това каза пред БНР Елена Дариева от..

публикувано на 21.09.21 в 08:36
Христо Казанджиев

Христо Казанджиев: Няма да се изненадам, ако България изпадне зимата в сериозна енергийна криза

"Българските потребители нямат голям избор и ще продължават да разчитат на топлофикациите , там където ги има и чрез отоплението на ток, а в крайните квартали на дърва“, коментира пред БНР Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум във връзка с поскъпване на тока и парното. К. Стаменов: Ситуацията е драматична,..

публикувано на 20.09.21 в 12:45