Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители, учители и директори призовават учебната година да приключи дистанционно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ден след като стана ясно, че изпитните дати за матурите най-вероятно ще бъдат повторно промени и отложени за месец юни, един въпрос продължава да вълнува родителите – ще се връщат ли децата им в клас до края на учебната година, след като подобни варианти вече се обсъждат при евентуална отмяна на извънредното положение в страната. Родители, преподаватели и директори призовават учебната година да приключи дистанционно за всички класове, а седмокласниците и зрелостните да присъстват физически на националното външно оценяване и матурите. 

Преподаватели и родители споделят позицията, че децата не трябва да се връщат в класните стаи до края на учебната година, а физическо присъствие да се изисква от седмокласници и зрелостници единствено в деня на националното външно оценяване и матурите.

Вторият сценарий е учениците от тези класове да се върнат в клас една седмица преди изпитните дати, за да могат да преговарят най-важното от материала с учителите си.

Ирина Миланова е майка на седмокласничка. Категорично не одобрява връщането на децата в училище с мотива:

"Има голям шанс да се заразят, да заразят и нас, да заразят учителите и по веригата много хора. И физически да не могат да присъстват на матурите, което за седми клас е изключително важно".

Миланова е майка на още двама ученици и наблюденията ѝ сочат, че дистанционното обучение затруднява децата, а връщането им на този етап в училищна среда ще им причини допълнително напрежение:

"Децата са с пъти по-изморени. Много трудно се стиковат нещата относно ползването на различните платформи, относно физическо пространство, за да седнат спокойно и да учат, относно самата комуникация и интернет връзката. Все пак нещата се регулираха вече. Тъй като наближава завършването, няма смисъл от някакви радикални промени. Те са малки още, тяхната психика е по-чувствителна. Не са толкова адаптивни като нас. Трябва да ги осмислят и да преодолеят тези промени, затова трябва максимално комфортно да им е".

Родителите се надяват, че в най-кратки срокове окончателно ще бъде обявен учебният материал, който ще залегне в изпитните материали.

Според преподавателят по български език и литература от Втора английска гимназия "Томас Джеферсън" Зорница Танчева дистанционното обучение дава добри резултати и учениците могат да се явят директно на изпитните дати, без необходимост от провеждането на консултация в класната стая:

"Нещата все още не са стигнали до момента, в който всички да бъдем спокойни и да се върнем в класните стаи. Учениците се подготвят дистанционно и смятам, че обучението е успешно. Правят се много пробни матури и смятам, че ще се справят, дори да отидат само на конкретните дати".

Според Танчева е желателно учениците да бъдат облекчени от част от материала, преподаван през втория срок:

"Децата към момента са спокойни и очакват крайното решение, за да знаят към какво да се фокусират".

В допълнение преподавателят отбеляза, че няма никаква пречка децата от останалите класове да завършат дистанционно и оценките им ще бъдат оформени, ако учебната година приключи онлайн. Тя обясни, че материалът е бил структуриран още преди началото на извънредното положението заради обявената грипна ваканция и към момента няма пропуснати знания.

На този фон от "Асоциация Родители" алармират, че има ученици, за които връщането обратно в училище е наложително. Изпълнителният директор на организацията Яна Алексиева обясни, че получават сигнали от родители, които алармират, че дистанционната форма на обучение не е сработила на места и децата им не са подготвени за предстоящите изпити.

Но връщането в класните стаи преди края на учебната година задължително трябва да бъде съобразено с епидемичната обстановка:

"Със сигурност не си представяме връщане на 25 деца в една класна стая. Има различни варианти - малки групи по 5 деца в клас, викани само по предметите, по които ще държат изпити, да бъдат в различни смени, за да могат децата отново да се върнат и да получат достъп до учителите си".

Директорът на 23-то средно училище "Фредерик Жолио Кюри" Нина Чанева обясни че е невъзможно подобна организация да бъде създадена в класната стая:

"категорично заявявам, че няма как да се направи 2-метрова дистанция между учениците, че да бъде реално проведен обезопасен учебен процес. Учениците не трябва да се връщат физически в периода на месец май".

Чанева маркира още няколко въпроса, свързани с физическото присъствие на децата в училище:

"Ако при връщането се случи така, че на следващия ден някой се разболее и бъде идентифициран като заразител, не следва ли от това веднага да бъде затворено училището?". Тя коментира още, че средната на педагогическите специалисти е към 60 години: "В педагогическите екипи те носят своите страхове, натрупани във времето, за жива комуникация с учениците на този етап. Допускам, че в много училища учителите ще излязат в болнични".

Междувременно родители на седмокласници настояват за допълнителни дати за националното външно оценяване. В писмо до просветния министър необходимостта от резервни дати се мотивира с аргумента, че заради пандемията е твърде вероятно броят на болните или карантинирани седмокласници да нарасне, а ако изпуснат датата за изпит, това ще обезсмисли положения от тях седемгодишен труд.

Родителите припомнят, че през 2012 г. вече е имало такъв прецедент, когато след силното земетресение в Перник седмокласниците и зрелостниците от областта получиха възможност да положат изпити на друга дата.

Предложението се подкрепя от страна на училищните ръководства. Директорът Нина Чанева:

"Винаги е имало такива моменти, поради някаква причина дете в 7 клас да не се яви. Можем да определим някаква дата и вече специалистите ще кажат дали да е с 14 дни разсрочено, или нещо друго да предложат".

Премиерът Бойко Борисов постави срок на просветния министър до 10-ти май, да предложен план за приключване на учебната година за учениците от всички класове. Потърсени за коментар от Министерството на образованието обясниха, че в момента усилено се работи и се търси най-успешният вариант.

Ефектът от отварянето на училищата беше коментиран и от Националния оперативен щаб. Генерал Венцислав Мутафчийски е категоричен, че връщането на децата в училище крие рискове:

"Всяко разхлабване на мерките би довело до усложняване на епидемичната обстановка".

Репортаж на Еленица Маринова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това..

публикувано на 23.04.24 в 09:11

"За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни

Днес отбелязваме Деня на Земята. Основната тема тази година е за пречистване на планетата ни от пластмаси .  И днес "За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни , заяви пред БНР Евгения Ташева от екологичното движение. И даде пример с използването на лични бутилка за вода, чаша, кутия за храна или чанта за..

публикувано на 22.04.24 в 09:50

Камарата на представителите на САЩ одобри военната помощ за Украйна

След месеци забавяния американската Камара на представителите одобри дългоочакваната финансова помощ за Украйна на стойност 61 милиарда долара. Средствата са от критична важност за защитата на страната във войната с Русия, като голяма част от парите ще бъдат използвани за въоръжаване на украинската армия. Финансовият пакет за Украйна беше приет с..

обновено на 21.04.24 в 01:54