Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т. Дончев: Туристическият сектор трябва да бъде подкрепен, въпросът е как

| обновено на 05.05.20 в 13:24
Снимка: пресслужба на МС

След няколкочасовата работа на днешния Коалиционен съвет имаме консенсус по отношение на мерките, които са предприети до момента -  антиепидемичните мерки, както и, с някои уговорки, по отношение на мерките за подкрепа на гражданите на икономиката. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в Министерски съвет днес.

"Дискусиите и разговорите продължават. Имаме получени предложения от партньорите. Вероятно ще има и други предложения. Всяко от тях трябва да бъде прецизирано внимателно от няколко гледни точки. Първо, от гледна точка на социално-икономическия ефект и, на второ място - дали може да си го позволим, защото разговори между отговорни политически формации не могат да се превръщат и не бива да се превръщат в състезание кой иска да даде повече и да изглежда по-симпатичен в очите на гражданите. Мисля, че никой от колегите няма подобно намерение. Разбира се, разликата между нас и всички останали, които правят предложения, е че ние носим отговорност за изпълнението им. Както е казал Гьоте: "Предложения може да даваш само за работа, в която смяташ да участваш"

Проведени са "няколко много сериозни разговори, най-вече свързани с българския туризъм", допълни той:

"Ние сме на позиция, че българският туристически сектор трябва бъде подкрепен. Причината да нямаме произведено решение, за мен, е неяснотата кога, как и какъв летен сезон ще имаме. Ще поработим следващите дни, може би разработвайки няколко алтернативни хипотези. Едно е свръх оптимистичният вариант, където българският туризъм ще започне да работи месец юни, а съвсем различно е юли и съвсем различно е август. Да не коментираме и по-черни сценарии, които твърдят, че сезонът ще е невъзможен. Тук темата не е дали да се оказва подкрепа за този български сектор, а как да се оказва".

Има различни предложения и в близките дни се очаква да бъдат детайлизирани теми, свързани с мерките за отваряне на ресторанти и кафета, допълни той. 

От своя страна министърът на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов припомни предложенията на партията си в законопроекта, който ще замени Закона за извънредното положение, в сферата на туризма:

„Икономическата криза ще има измерение не само върху доходите на хората и фирмите, но и върху демографията – тези, които не намерят възможност за препитание в България, ще се качат на първия самолет за някъде. А след година или две отново ще имаме проблем с работната ръка“.

По отношение на туризма някои от предложенията на ВМРО и НФСБ са приети, съобщи Каракачанов. И уточни, че идеята на ваучерите за почивки у нас не е да се подпомага един бизнес само заради самия бизнес туризъм, а за това парите на българските граждани, ползвайки туристически услуги, да подпомогнат българския туризъм, а не да изтекат навън. 

Какви са договореностите и споразуменията, които са постигнати, изброи лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Той посочи, че ще се ползват ваучери за туризъм, ще бъде направен опит   - според епидемиологичната обстановка, да заработят семейните обекти от рода на къщи за гости, семейни хотели, апартаменти за предоставяне, плажните принадлежности за сезон 2020 година да бъдат безплатни. Освен това, разстоянието между масите в заведенията на открито ще е метър и половина, ще се удължи и срокът за строителство в националните курорти - до 15 юни. 

По отношение на земеделието Симеонов посочи, че има съгласие да се инвестира в производството на основни зеленчукови  и овощни продукти.

Министърът на земеделието Десислава Танева допълни:

"Позициите между нас и коалиционния партньор в областта на земеделието са в една посока, изключително близки и сходни. От началото на пандемията ние сме предприели, в комуникацията с тях, абсолютно всички възможни мерки за подкрепа на земеделския сектор. Как се отразява пандемията върху земеделието - преди всичко и най-вече като натиск върху пазарите, предвид затворени канали за реализация и натиска върху фермерите, върху цените на тяхното производство. Към момента се справяме успешно. В процедура сме за обществен дебат и комуникации по допълнителни мерки".

В отговор на журналистически въпрос за предложението за намаляване на ДДС за ресторантите на 9% и за туристическите обекти на 5%, министър Дончев заяви:

"Както спорното споразумение, така и в програмата на правителството е записано, че данъци няма да се променят в някаква посока - нито надолу, нито нагоре. Не виждам причина тази заявка от началото на мандата на това управление да бъде променяна".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС и Лондон преговарят за споразумение за лесно движение на хора между 18 и 30 години

ЕС иска да постигне споразумение с Обединеното кралство, което ще улесни хората на възраст между 18 и 30 години да учат и работят в чужбина след Брекзит, съобщи Би Би Си. Медията уточнява, че това би било ограничено споразумение, а не възстановяване на свободното движение на хора, позовавайки се на Европейската комисия.  Обединеното кралство вече има..

публикувано на 19.04.24 в 05:24

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Динамично начало на туристическия сезон отчетоха в Кипър. За втори пореден месец броят на туристическите пристигания бележи ръст в сравнение с много успешната минала година, а пътническият трафик на летищата на страната вече надмина нивата отпреди пандемията.  Туристическите потоци към Кипър се засилват въпреки геополитическото напрежение в Източното..

публикувано на 19.04.24 в 05:18
Президентът Володимир Зеленски.

Мъж е арестуван в Полша за заговор за убийство на Зеленски

В Полша е арестуван мъж, който е обвинен, че е планирал да сътрудничи с руските разузнавателни служби, за да помогне за евентуалното убийство на президента на Украйна Володимир Зеленски. Това обявиха полските власти, цитирани от Би Би Си.  Според прокуратурата в Полша мъжът на име Павел К. е имал задача да събира информация за полско летище, използвано..

публикувано на 19.04.24 в 05:15

В Англия се увеличават заможните жени, които пушат, сочи изследване

В Англия се наблюдава увеличение на броя на жените от средната класа и по-богатите жени под 45-годишна възраст, които пушат, сочи изследване на Лондонския университетски колеж. Процентът на жените в посочената група, които пушат, е нараснал от 12% на 15% между 2013-2023 година, показва проучването. Жените в по-неблагоприятно социално положение са..

публикувано на 19.04.24 в 03:54

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Съединените щати са наложили вето на искането на Палестина пред Съвета за сигурност на ООН да стане пълноправен член на организацията, предадоха Франс прес и "Гардиън". По този начин Вашингтон блокира признаването на палестинската държава от ООН. 12 държави от 15-членния Съвет за сигурност са гласували в полза на искането на Палестина, Съединените щати..

публикувано на 19.04.24 в 03:43
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява самостоятелно и ще трябва да води преговори с други партии, успели да влязат в хърватския Сабор...

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница. По време на войната в Босна през първата..

публикувано на 18.04.24 в 23:00