Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Караколев:

На пазара българското агнешко е над 99% и е на прилична цена

Снимка: БГНЕС

На пазара българското агнешко е над 99% и е на прилична цена за потребителите и за производителите. Това обобщи пред БНР председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев. 6-и май е професионален празник и на овцевъдите. 

По-близък и по-голям достъп до крайния клиент е целта на сектора.

Караколев отрече твърдения на търговски вериги, че у нас не се произвежда достатъчно сурово мляко, което да позволи на българските производители да осигурят необходимото количество млечни продукти, които да се предлагат на пазара:

Имаме мляко, с което да изхраним българското общество. Въпросът е как се прави организацията по събирането на млякото... Намерението на държавата и на бранша е да има по-голям излаз на тези продукти и българското обществото да започне да яде качествени български продукти“.

В предаването „Преди всички“ Симеон Караколев допълни:

БДС в млечните продукти е вратичката, от която се възползват индустриалните предприятия, защото по БДС можеш да влагаш мляко, което не е с български произход, можеш да влагаш 20% сухо мляко. 

Стопанствата у нас са над 14 000 и в тях се отглеждат общо около 1 млн. овце и кози. Стопанствата, които отглеждат над 50 животни, са около 8000

„След трети програмен период, изтекъл, на европейските програма и след близо 15 млрд. лева, налети в селското стопанство, армия от овцевъдни стопанства не са се докоснали до тях". 

Интервюто със Симеон Караколев можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ще има ли агнешко на Великденската ни трапеза

„Искам да приветствам всяка мярка в ситуацията на такава криза, защото малко или много тя ще допринесе до някакви позитиви за производителите. Искрено се надявам тази мярка да се даде ефект върху поощрението на кланиците да не внасят агнета,..

публикувано на 31.03.20 в 10:43
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румен Спецов защити служителя на НАП, участвал в инцидента с Димитър Стоянов

Изпълнителният директор на НАП Румен Спецов обяви, че служителят на агенцията, участвал в инцидента с журналиста Димитър Стоянов, е “станал жертва на брутална агресия и арогантност, демонстрирана на улицата от страна на Стоянов”.  Димитър Стоянов:..

публикувано на 24.04.24 в 16:13

Старт на кампанията за евровота в Кипър

В Кипър днес официално стартира предизборната кампания за Европейския парламент, като бяха внесени листите с кандидатите за депутати в него. За първи път в политическата история на страната три партии на кипърските гърци включват в бюлетината..

публикувано на 24.04.24 в 16:11
Людмила Петкова

Промяна в наредбата за отпускане и изплащане на обезщетения за безработица обсъди НСТС

При подаване на заявление за изплащане на неполучено обезщетение за безработица от наследници на починал вече няма да се представя удостоверение за наследници. То ще се набавя по служебен път от Националния осигурителен институт. Това предвижда..

публикувано на 24.04.24 в 16:09

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик. Диагнозата е поставена на дете на 3 години и половина, което е лекувано в Университетската болница в Стара Загора. Това е първият случай на заболяването за областта, уточняват от..

публикувано на 24.04.24 в 16:01

До края на 2026-а ще отпускат държавна помощ за акциза върху газьола в селското стопанство

До 31 декември 2026 г. се удължава срокът за прилагане на Схемата за държавна помощ  за отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство. Това решиха депутатите, приемайки окончателно промените в..

публикувано на 24.04.24 в 15:48

Справките за ТЕЛК за желаещите да гласуват в мобилна секция - по електронен път

Справките за ТЕЛК на желаещите да гласуват в мобилна секция ще се правят по електронен път. От Министерството на електронното управление припомнят, че това е възможно след сливане на система за контрол на медицинската експертиза със Системата за обмен на..

публикувано на 24.04.24 в 15:47

Безплатна винетка за хората с увреждания с електромобили

Хората с увреждания ще могат да получават безплатна винетка при ползване и на електрически автомобили с мощност на мотора до 160 конски сили. Това решиха депутатите, приемайки на две четения промени в Закона за пътищата, предложени от "Възраждане"...

публикувано на 24.04.24 в 15:44