Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фонд "Научни изследвания" обявява конкурс за проучвания за Covid-19

| обновено на 07.05.20 в 17:59
Снимка: Pixabay

До края на месеца Фонд "Научни изследвания" ще обяви конкурс за финансиране на научни проекти за проучвания в областта на  коронавируса.

Стойността на конкурса е 1,8 млн. лв., които вече са одобрени от правителството.

Конкурсът ще има две тематични направления, обясни управителят на ФНИ проф. Георги Вайсилов:

“Изследване на самия вирус, разработване на терапии при заболяването. Второто тематично направление е насочено към социално-икономическите проблеми, свързани с пандемията. Основната част от средствата ще бъдат насочени към първото тематично направление и около 240 000 лева ще бъдат насочени към второто тематично направление“.

Не се изключва резултатите от конкурса да са ваксина или лекарство срещу вируса,  допусна зам -министърът на образованието и науката Карина Ангелиева.

От Фонда обещаха да проведат конкурса в кратки срокове, за да може проучванията в областта на Covid-19 да започнат максимално бързо.

Информация за тях ще постъпва на всеки три месеца, а обобщените данни от научната дейност ще бъдат публикувани на общоевропейския портал за изследванията в областта на коронавируса.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Министерски съвет

МС одобри 2,4 млн. лева за проекти за борба с Covid-19

Правителството одобри 2,4 млн. лева, с които да бъдат финансирани проекти, свързани с пандемията от Covid-19. Средствата за фонд „Научни изследвания“ ще гарантират разработването на конкурса за проекта, свързани с диагностиката и лечението на..

публикувано на 07.05.20 в 14:14
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Пенчев със самостоятелна изложба в Силистра

Самостоятелна изложба с идеята за празнично настроение откри тази вечер в Силистра художникът Стефан Пенчев. Експозицията е в Художествената галерия и включва близо 50 платна с акварелни и акрилни бои, като има направени и няколко колажи със..

публикувано на 25.04.24 в 20:27

Кирил Петков за отстраняването на Росен Желязков: Това е вот на недоверие

Отстраняването на председателя на НС Росен Желязков беше политическо съобщение към ГЕРБ, че ПП ДБ повече няма да участва в управление с тях, докато не се освободят от зависимостта си от Делян Пеевски. Това заяви съпредседателя на ПП ДБ Кирил Петков на..

публикувано на 25.04.24 в 20:21

Студенти в Париж протестираха за ставащото в Палестина

Студенти в Париж се присъединиха към пропалестинските демонстрации на техни колеги от университети в САЩ. Студентски пропалестински протести в САЩ Стотина студенти от парижкия университет за политически науки вдигнаха палатков лагер в подкрепа..

публикувано на 25.04.24 в 19:47

Студентски пропалестински протести в САЩ

Стотици протестиращи в подкрепа на Палестина студенти бяха арестувани в различни американски висши учебни заведения. Повече от 100 души бяха арестувани в колежа "Емерсън" в Бостън по време на пропалестински протест, съобщи полицейското..

публикувано на 25.04.24 в 19:22

Заводът край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв.

Медодобивният завод край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв. в разширяването на производството на рафинирана мед и изграждането на два нови соларни парка. Двама министри откриват инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Златица..

публикувано на 25.04.24 в 19:15

Путин ще посети Китай през май

Руският президент Владимир Путин ще посети Китай през май. Това потвърди самият той пред участниците в конгреса на Руския съюз на индустриалците и предприемачите. Путин нарече китайския си колега Си Цзинпин "силен лидер и истински мъж" и се ангажира..

публикувано на 25.04.24 в 19:10

Адмирал Ефтимов и генерал Хекер обсъдиха усилването на системата за ПВО

Командващият на Военновъздушните сили на НАТО и на САЩ в Европа и Африка генерал Джеймс Хекер е посетил Трета авиобаза до Граф Игнатиево. Това стана в седмицата, в която у нас са и специалисти, които са огледали ремонта на съоръженията и пистата за..

публикувано на 25.04.24 в 19:05