Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Жил Бьоф: Нарушаването на биоразнообразието отприщва нови вируси

Вместо да спасяваме самолетни компании, да спрем пестицидите, съветва френският учен

Проф. Жил Бьоф
Снимка: Личен архив

Жил Бьоф е биолог, професор в Сорбоната, гостуващ професор в Колежа на Франция и бивш президент на Националния природонаучен музей, автор на множество книги, сред които "Биоразнообразието, океанът и градът" и “Краят на Homo sapiens”.

Лошото третиране на биологичните видове е довело до разпространението на коронавируса, посочи проф. Жил Бьоф в предаването "Хоризонт до обед".

"Измислица е, че вирусът е създаден в лаборатория. Той е биологично естествен. Дали после вирусът не е бил манипулиран в лаборатория, това не знам, но във всеки случай вирусът не е човешко дело. Той идва от смесицата между вирус на панголин и вирус на прилеп. Това става заради отвратителните условия на пазара. По този начин два животински вида, които никога не се засичат в природата, са се озовали на едно и също място, на една и съща плоскост. Ето го и резултатът от лошото третиране на животинските видове", коментира проф. Бьоф.

"80 процента от хората нямат симптоми, не са болни. Има и хора малко болни, но има и много болни, които вирусът убива. И когато гледаме кого убива вирусът, това са повече мъже, най-вече възрастни хора - около осемдесетгодишни. Поне на 80-90% това са хора, които имат физиологични проблеми. Имунитетът сред тези хора е много по-нисък. Това са хора със сърдечни заболявания, с белодробни болести. Три четвърти от тези хора са диабетици. Съответно там, където има нисък имунитет, заразността се проявява", подчерта проф. Жил Бьоф.

Трябва да се ограничи най-масовият транспорт, смята френският учен.

въпросът не е само да спасим самолетните компании, за мен въпросът е да спасим хората. Защото хората, които умират, до голяма степен умират и заради това, което наричаме във Франция „лошото ядене” - те са дебели, имат високо кръвно, защото се хранят неправилно. Когато ядете „лоша храна”, вие нямате нормален имунитет и сте изложени на вируса. Затова е по-добре вместо да влагаме тези пари за спасяването на самолетните компании, да ги вложим, за да спрем пестицидите, да научим хората да се хранят добре. Трябва да има много повече образование в „деня след”, подчерта проф. Жил Бьоф.

Има ли връзка между настоящата пандемия и климатичните промени? Климатът ще облагоприятства разпространението на вируса утре и на други вируси, които могат да дойдат, изтъкна френският специалист.

"Има пряка връзка между климата, екологията, лошото третиране на животинските видове. Особено когато имате хиляди крави, хиляди крави в една ферма. Днес има стотици милиарди пилета и крави в света. Не казвам, че всички трябва да станат вегани, но трябва да се яде много по-малко месо, това е очевидно. Трябва да се третират по-добре животните и да спрем да изсичаме тропическите гори. Онова, което се случва в Африка, в Южна Америка или в Амазония ще отприщи появата на нови вируси - това е сигурно. Има екологична логика. Трябва да се спре икономиката на лудостта. Търси се печалба на всяка цена", отбеляза проф. Жил Бьоф.

Интервюто на Ирина Недева с проф. Жил Бьоф можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев: След като не издаде указ, президентът би трябвало да носи отговорност за външната политика

Премиерът Димитър Главчев заяви, че няма намерение да предлага нов кандидат за поста министър на външните работи след отказа на президента да одобри Даниел Митов. В интервю за БНТ Главчев уточни, че при това положение отговорност за външната политика ще носи Румен Радев : "За българската външна политика би трябвало, ако беше издаден указ, щях..

публикувано на 19.04.24 в 22:01
Варна

Великден наближава... Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

Майските празници са началото на морския туризъм , каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори. "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова най-предпочитана дестинация е Гърция - и заради морето, и заради факта, че гърците също са..

публикувано на 19.04.24 в 10:43

Погром в птицевъдството - 40% от кокошките носачки са засегнати от птичия грип

Само за седмица заради птичия грип са били унищожени над половин милион кокошки у нас. " Ситуацията ескалира изключително бързо. От октомври миналата година до момента заради огнища сме унищожили над 2 милиона птици – кокошки носачки, през последната седмица около 380 000 бройлери. При кокошките носачки вече са засегнати над 40% ",..

публикувано на 19.04.24 в 10:25
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Президентът да ги остави да се варят в собствен сос!

Има различни интереси, които стоят зад правителството и тези интереси трябва да се напаснат . Зад правителството стоят ГЕРБ и ДПС. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков във връзка с напрежението около смяната на министри в служебното правителство скоро след като то бе сформирано. Очаква се среща на "Дондуков" 2 за..

публикувано на 19.04.24 в 08:37
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46