Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нека маската бъде с вас

Как супергерои и суперхора се борят с Covid-19

Снимка: https://www.dccomics.com/characters/batman

Дарт Вейдър, щурмоваците му, Спайдърмен и Батман са само част от международното и междугалактическо опълчение срещу коронавируса. В смутните времена навсякъде по света с маска и дезинфектант броди по някой комиксов или филмов типаж и убива Covid-19. Други пък съвсем виртуално и негероично убиват  околните в опит да убият скуката на изолацията с видео- и компютърни игри. Ентъртейнмънтът срещу Короната – да, битката е възможна и „Изотопия” се хвърли във вихъра ѝ.

Снимка: starwars.com

4 май, Манила – столицата на Филипините. Чува се хриптящо и зловещо, макар и познато дишане. Спокойно! Ако не сте джедаи, няма страшно. Дарт Вейдър и отбрани щурмоваци раздават храни и предпазни маски на местните. Насред прането в крайните квартали на града най-добре маскираният мъж в Галактиката подава пакети през прозорците на хората и им напомня да спазват карантината.

Денят не е случайно избран. На 4 май феновете на сагата, която май ще бъде безкрайна, обикновено се поздравяват с думите May the forth be with you („Нека четвърти бъде с теб“). Намигване към култовата реплика May the Force be with you („Нека Силата бъде с теб“).

И въпреки че в изминалите дни не я чухме от Йода, мъничък негов вариант се завърна в Галактиката. Ще го наречем Йодчето. То е на космическия кораб „Союз МС-16“, където го сложи пилотът - руският космонавт Иван Вагнер. Ето какво написа той в една от социалните мрежи:

„Често ме питат какво взимам със себе си в Космоса. Освен снимки на семейството си, този път реших да взема и този малък приятел, който моята съпруга оплете. Всеки път, когато го погледна, си спомням за легендарните думи: „Нека Силата бъде с теб”.”

Йодчето полетя на 9 април, сигурно вече е стигнало родните селения на Вечността и Безкрайността. А иначе всичко живо (и не съвсем човешко) полудя по коронавирусната битка със самотата.

Снимка: starwars.com

Грижите са не само за хората, но и за животните. Любимият на много фенове BB-8 метна антенки и провери какво се случва в зоопарка на Сан Франциско. Твърди се, че посетил всички клетки, но пожънал най-голям успех сред лемурите, видрите и ленивците.

Роботчето забавлява животните, на които явно публиката липсва. Поне хората, тоест публиката, така си мисли. Все пак може и да има нещо вярно. Наскоро и от аквариум в Токио помолиха местните да запишат видеопослания за змиорките, защото щели да се асоциализират. Сега пред стъклените прегради, които маркират змиорченото царство, има смартфони и таблети, от които изскачат лицата на приветливи японци.

Обратно при супергероите. В индонезийско село бяха не ключовите типажи от „Междузвездни войни“, а по-старите и опитни Спайдърмен и Батман. И комикс ветераните раздадоха маски и дезинфектант. Особено им се зарадваха децата.

Може би единственият супергерой в Covid-депресия е Жената Чудо. Причината: отложиха прeмиeрaтa нa „Жeнaтa чудo 1984“. Лентата трябва да се завърти не на 5 юни, а нa 14 aвгуcт с надеждата пандемията да е поразхлабила примката около врата ни. Все още нищо не е загубено.

Снимка: banksy.co.uk

А ако питате Банкси, Жената Чудо е нищо в сравнение с чудесните медицински сестри. В последното си произведение британският художник нарисува именно медицинска сестра като супергерой. С нея си играе дете, изоставило играчките на Батман и Спайдърмен. Пък и те нали бяха в Индонезия, заети са…

Рисунката на Банкси отдава почит на медиците на първа линия в борбата с Covid-19. Фотография на картината той публикува в Инстаграм, а оригиналът вече е в многопрофилната болница в Саутхемптън. Произведението е дошло с бележка от Банкси, която гласи: „Благодарности за всичко, което правите“. Заглавието е - забележете - Game Changer.

Някои със сигурност променят хода и правилата на играта с всеотдайността си. Но - както винаги - има и други, които особено всеотдайно цъкат човеконенавистни видеоигри, докато са под карантина.

Снимка: ndemiccreations.com

Още през януари хит в Китай, а и не само, стана игра, чиято цел е да заразиш света със смъртоносен вирус. Plague съществува от години, но никога не е била толкова популярна. Според някои хора масовата истерия по играта се обяснява с опита на карантинираните, които я превъртат, да се справят със страха от Covid-19... Неубедителна хипотеза, поне според нас.

Стратегическата игра, чието име на български означава „Чума“, е създадена от компания във Великобритания и те кара да развиеш бацил до степен, че светът да се изправи пред пандемия, за която учените нямат полезен ход. Звучи ли ви познато?...

След като стана мега известна, от компанията започнаха да получават въпроси за коронавируса, които препращаха към Световната здравна организация. В Китай пък забраниха играта. От 2012-а насам тя е свалена над 130 милиона пъти, има и награди. И ако сте възмутени, че хората искат да се забавляват като виртуално разболяват до смърт останалите земляни, ето още малко информация. Към играта добавиха опция да се опиташ да спасиш човечеството от зараза. Освен това компанията дари четвърт милион долара в полза на борбата с Covid-19. Преценката оставяме на вас...

Още една игра напомпа мишци покрай вируса - Pandemic. И тук можете да заразите ближния с бутикови болести, създадени от вас самите. През декември 2019-а Pandemic 2 беше врътната 6000 пъти, през 2020-а - повече от 140 000 пъти. От екипа, който стои зад играта, са уклончиви в оценките си за ситуацията, но виждат и потенциална образователна полза.

Досега времената на карантина се оказаха по-скоро добри за бизнеса с игри, поне в сравнение с други развлекателни индустрии. Имат повече потребители и по-малко проблеми да разработват продуктите си. И понеже нашата мила родина не може да остане по-назад… Логично дойде време и за българската битка между Короньо и ген. Мутафчийски от Националния оперативен щаб.

Снимка: https://koronio-vs-generala.com/

Играта е създадена с цел да пародира действителността и да забавлява играещите я. Това не значи, че действителността е за подценяване. Напротив. Живеем в историческо време и приканвам всички да се държат отговорно и адекватно.”

Така „един безработен програмист в карантина” обяснява как е създал „Короньо VS Генерала. Можете да се борите за честта и спасението на Варна, Бургас, Плевен, Монтана, Перник и Пловдив. София is coming soon. Градовете са с различна степен на трудност, но целта е една и съща – да приберете по домовете им колкото се може повече хора. Има моменти, в които не слушат и излизат, има и такива, които разумно домошарстват. Играете за време, а във всеки град Короньо се сблъсква с местната специфика, типажи и съвременен фолклор – от пийняците в Пловдив до Мишо Шамара и Килата във Варна. Добре поне, че цяла България чете „Чумата” на Камю...

Искате да чуете как „Изотопия” освобождава страната от Короньо (или поне опитва)? Слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ела и ти" - каузата хора с увреждания да излизат сред природата

Фондация "Ела и ти" помага на напълно неподвижни или трудно подвижни хора да достигнат до различни кътчета в природата. Тези хора прекарват ежедневието си между четири стени. Така стигат до места, до които не биха могли да достигнат дори с помощта на свои близки, коментира в интервю за БНР Гергана Дойчинова от фондацията. Едва 25-30% от..

публикувано на 22.03.24 в 10:28

Защо книга на френски лингвист разсърди британците?

" Английският език не съществува,  това е просто лошо произнасян  френски ",  така е озаглавена новата книга на известния френски лингвист Бернар Черкилини. Книгата на колоритния френски лингвист предизвика реакции на Острова. В статия, посветена на книгата, "Таймс" написа: "Малцина биха отрекли, че английският е завладял света. Но..

публикувано на 20.03.24 в 12:51
Село Брадвари - празника Невруз

Ритуалите на алианите на пролетния празник Невруз в село Брадвари

Алиани посрещнаха пролетта в силистренското село Брадвари с празника Невруз , а кукери гонеха злите сили на Сирни Заговезни – Денят за прошка – в Айдемир.  И едните и другите прескачат огън за здраве и благодат.  И едните и другите посрещат пролетта и поставят началото на новата стопанска година.  Като алиани у нас се определят около 50 000..

публикувано на 20.03.24 в 10:08

В памет на патриарх Неофит, за прошката с отец Дончо Александров

Вие сте с рубриката „Духовен поглед“. Аз съм Румяна Иванова. Светла е паметта на Българския патриарх Неофит. Той е изключителна личност, създаден за патриарх. И след като премина от този свят, продължава да проповядва със спомените ни и с делата си. Спомням си първата ни среща. През пролетта на 1992г. светейшият патриарх Неофит беше декан на..

публикувано на 20.03.24 в 09:24

Илияна – Косара Колева, жертва на домашно насилие помага на жени като нея да излязат от кризата

Над 500 жени, деца и мъже, жертви на насилие или трафик, са потърсили и получили подкрепа в последните четири години в общинския кризисен център „Търновград“. В момента социалните работници, психолозите и терапевтите в този център във Велико Търново се грижат за две майки и техните шест деца, които са били жертви на домашно насилие, и за още..

публикувано на 18.03.24 в 09:19
Мира Сефанова

Жертва на домашно насилие помага на ромски деца

Житейските трудности някои хора приемат като проклятие, наказание от съдбата и негодуват срещу тях. За други обаче те са предизвикателства, справянето с които ги прави по-силни и по-упорити. Мира Стефанова е преживяла много за крехката си възраст. Омъжена твърде рано, станала майка на две деца , когато все още самата тя е дете,..

обновено на 17.03.24 в 13:05

УНИЦЕФ създава специални дигитални обучителни центрове за децата от Украйна

На училище в Украйна – какво да правим, ако попаднем на мина Всяко дете има право на образование – с тази мисия Деймиън Ренс от УНИЦЕФ пристига в Киев около десет месеца след началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна. Съвместно с ресорното министерство организацията полага усилия да осигури максимално добро образование на..

публикувано на 16.03.24 в 13:20