Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Инициативата "Спаси спасителите" подкрепя няколко социални предприятия

В криза или не - как оцеляват малките бизнеси, които работят с и за най-уязвимите

Снимка: БГНЕС

Как се отразяват извънредният режим и епидемична обстановка на социалните предприятия, в които работят маргинализирани общности - хора с увреждания, младежи в неравностойно положение, бедни и дискриминирани заради произход, религия или социален статус? Инициативата "Спаси спасителите" подкрепя няколко социални предприятия, за да оцелеят в кризата. 

Като проект на организацията „Каритас” - София работи бистро "Каристо", което създава заетост на хора в затруднено положение. Там работят двама готвачи, които са бежанци от Ливан и двама трайно безработни българи.

При въведените ограничения в страната заради разпространението на коронавируса заведението не приема клиенти, но приготвя храна за вкъщи.

"Намалихме рязко предлагането на самата ливанска храна, тъй като клиентите ни намаляха, но за сметка на това увеличихме традиционната българска кухня"каза в предаването "Хоризонт до обед" Цветомир Думанов, изпълнителен директор на "Каритас"-София.

Работейки по проект за спешно подпомагане на "Каритас"- София, хората в бистрото дневно изпълняват по 200 броя топъл обяд. 

Снимка: БГНЕС

"Хората, които харесват ливанската кухня и са традиционни наши клиенти, знаят, че могат да дойдат, да поръчат както предварително, така и на място, могат да вземат храна за вкъщи. Можем също да изпълним поръчки като доставка до дома на човека, ако няма възможност да дойде", разказа Думанов.

Целта е не само да се предоставя защитена заетост на хората в уязвима ситуация, но и да се постига печалба, която да се инвестира в социалните дейности на организацията.

В развитите страни държавата подкрепя финансово организации, които осигуряват подобна защитена заетост и ноемането на хора в трайна  уязвима ситуация, отбеляза Цветомир Думанов.

"Докато при нас този бизнес, макар и социален, върви на равна нога с всички останали бизнеси, ние не ползваме никакви облекчения в това отношение". 

Една от дейностите на Фондация "Светът на Мария" е подготовката на кетъринг за партита от хора с интелектуални затруднения. Преди кризата е имало достатъчно работа. "Имахме по 18 или 12 събития на месец. Можехме да осигурим заплащане за 6 човека, но след коренната промяна в живота ни тази дейност стана абсолютно невъзможна", обясни пред "Хоризонт" Миряна Сирийски, програмен директор на Фондация "Светът на Мария".

Затова са променили профила на приготвяната храна. Започнали са да приготвят храна "на много прилична цена" за семействата на 35 лица, които посещават дневния център за лица с интелектуални затруднения. Така според Миряна Сирийски повече хора с намалени доходи ще могат да си позволят храна.
"Това всъщност е особеното, което искаме да направим - да готвим евтино, за да могат повече хора, които имат потребности, да си позволят храна в този момент."
Фондацията не реализира печалба от тази дейност.

Снимка: Фондация „Светът на Мария“

"Това, което ни подпомага, е именно тази програма - "Спаси спасителите", защото тя ни позволява да осигурим заплащане на готвача и да покриваме транспортни разходи и другите  разходи, с които е свързана подготовката. Реално ние продаваме храната на хората, които са социално слаби, на себестойността", подчерта Сирийски.

В България не се осигурява т.нар. настойничество в работна среда, за да могат да работят хора с интелектуални затруднения и леки форми на психични разстройства, изтъкна Миряна Сирийски. "Които не могат просто да бъдат назначени някъде и ние да казваме - да, те ще работят в тази среда без допълнителна подкрепа. Те имат нужда от подкрепа, която се нарича социална работа и която не може да бъде осигурявана наравно с общия бизнес модел, който се реализира от съответното предприятие."

Снимка: Фейсбук

Глобалната инициатива в психиатрията поддържа социално предприятие с две дейности - пране и изработване на изделия от плат. 

"Ние сме специализирано предприятие и социално предприятие, регистрирани сме в двата регистъра. Като специализирано предприятие ние имаме преотстъпен данък печалба, което означава, че трябва да имаме печалба, която да може да бъде реинвестирана. Което е трудно за всяко едно такова предприятие, защото нямаме печалба", поясни  Валентина Христакиева, директор на Глобалната инициатива в психиатрията.

"Маски шихме много. Това също ни помогна да оцелеем в този период. Освен че продавахме в магазинчето, което не затвори, маски, ние осигурихме маски за всички клиенти на нашите социални услуги - хора с психични разстройства. Отделно, осигурихме маски, безплатно, за колеги, които работят на терен, от други организации. Над 500 маски сме раздали безплатно на различни организации и наши клиенти", допълни Христакиева.

Инициатива "Спаси спасителите" е помогнала да се осигури работа за Арт ателие "Творилница" по нов проект за изделия от плат. 

Проектът „Чудната градина“  Снимка:Фейсбук

Фондация "Св. Николай Чудотворец" осигурява работа за младежи с увреждания в "Чудната градина" в Добрич. Заетите там отглеждат цветя и зеленчуци. В предприятието са ангажирани с трудови договори 22 души. От тях 16 са с интелектуални затруднения, останалите с физически увреждания.

"Трябва ли ние да търсим всякакви възможности да прескочим всякакви наложени мерки, за да намерим работа на няколко души", попита в ефира на "Хоризонт" Мария Методиева от Фондация "Св. Николай Чудотворец".

Интервютата можете да чуете в звуквоия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Безплатното тестване на белодробните функции е обект на множество кампании.

Все още няма кислородни апарати за домашно лечение, отпускани от НЗОК

От години пациентските организации и лекарите се борят кисолородолечението в домашни условия за пациенти с белодробни болести да се заплаща от държавата . След десетки кръгли маси по темата резултат и до днес няма. От пациентската организация "Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония" сигнализираха, че от 1 юни тази..

обновено на 04.06.20 в 12:55
Екипи на РДНСК и община Созопол извършиха проверка на строежа в защитената местност Алепу.

РДНСК: На Алепу се строи подпорна стена, а не хотел

Брегоукрепително съоръжение, а не хотел, се строи в защитената местност Алепу, по известна като Шофьорския плаж. Това установиха при съвместна проверка екипи на РДНСК и община Созопол. Разрешение за строителството на геозащитното съоръжение е издадено през 2018 г., а след завършването му пред него ще започне изграждането на хотелски..

обновено на 03.06.20 в 14:18

Конгресните центрове след Covid-кризата

Културната и конгресната индустрия търсят варианти за възстановяване след постепенното отпадане на противоепидемичните мерки. Мултифункционално пространство на открито се превръща в алтернатива за НДК след Covid-кризата. С покрити сцена и сектор за публиката, върху 1200 кв. м. площ, платформата А6 дава възможност за организиране на..

публикувано на 03.06.20 в 12:30

Ще промени ли Covid-19 градската среда

Ще промени ли Covid-19 градската среда, ще преформатира ли пространства и нагласи и ще се отрази ли върху интериора, който обитаваме, работейки или пък върху начина ни на придвижване? Досега говорим повече за помещения, стълби, асансьори – важни вътрешни пространства, важно е обаче този разговор да се обърне и към откритите пространства, смята..

публикувано на 02.06.20 в 11:44

Деян Колев, "Амалипе": Всяка мярка за обхват на повече деца в образованието е смислена

"С еднократна парична помощ само някои семейства ще бъдат стимулирани, нужно е мярката да се допълни с множество други, най-вече със сериозна работа със семействата". Това каза пред БНР Деян Колев - изпълнителен директор на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" по повод предложението на ГЕРБ за еднократна помощ от 250 лв. на..

публикувано на 02.06.20 в 09:28

Галина Маркова, НБУ: Държавата няма данни за децата с проблеми в развитието

Преподаватели по психология от Нов български университет се включват в  международно проучване за нуждите на семействата на деца с проблеми в  развитието. Изследването е под егидата на Световната здравна организация и  УНИЦЕФ и се провежда с подкрепата на „Autism Speaks“. Данните от анкетите с родители ще бъдат използвани за промяна на..

публикувано на 01.06.20 в 13:05

У нас се прилагат всички съвременни терапии за множествена склероза

В България няма регистър на страдащите от множествена склероза.  Заради симптомите, характерни и за други заболявания, които могат да объркат специалистите и да забавят диагностиката и лечението, наричат множествената склероза „голямата имитаторка“. Болестта засяга централната нервна система, като причинява двигателни, сензорни и когнитивни..

публикувано на 01.06.20 в 08:53