Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Диана Лекова: Лекарите сме притеснени от разхлабването на мерките

Снимка: БТА

Със страх гледам на това разхлабване на мерките. Надявам се това да не доведе до рязко покачване на заболеваемостта, каквото ми се струва, че е възможно и каквото очакват учените. Лекарите сме притеснени“. Това каза пред БНР д-р Диана Лекова, пулмолог в болница „Токуда“ и един от медиците в Covid-отделенията.

Тя сподели, че за тези месеци се е научила на търпение:

„На това, че трябва да сме организирани и дисциплинирани, научих какво означава всяка секунда да мислиш дали спазваш личната си безопасност“.

В предаването „Хоризонт за вас“ д-р Лекова допълни:

Заболяването е тежко, би могло да застраши живота и лечението е продължително. За нас, които работим с тези болни, е ясно, че това е много сериозно заболяване, което може да засегне много сериозно обществото“. 

Д-р Диана Лекова уточни, че измененията при Covid-пневмонията са сериозни:

„И след възстановяване на пациента дълго време продължават да се виждат измененията, което говори, че остатъчни изменения остават. Дори след месец наблюдаваме сериозни изменения, които не позволяват напълно пациентът да се възстанови. Не знаем дали пациентите ще се възстановят напълно“. 

Д-р Лекова смята, че нищо още не е отминало и тепърва предстоят неизвестни неща

Интервюто с д-р Диана Лекова можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Протест на журналисти в Атина, май 2016 г.

Гърция: Денонощие без новинарски емисии, журналистите искат скок на заплатите

Работещите във всички гръцки медии участват в 24-часова стачка, като част от призива на синдикатите за протести. Журналистите стачкуват днес, за да излъчват утре протестните демонстрации в страната. Всички медии прекратиха излъчването на новинарски емисии за 24 часа в знак на подкрепа към синдикатите и техните искания за стачката утре...

публикувано на 16.04.24 в 10:04

Селски кметове от Кюстендилско - със собствен бюджет

Кметовете на села в община Кюстендил вече имат собствен бюджет - по 6 хил. лева за по-големите, и по 3 хил. лева - за по-малките населени места, както и  карти за безплатно гориво и за безплатно пътуване с междуградския и градския траспорт. Това обяви кметът на Общината инж.Огнян Атанасов, като припомни, че това е бил неговия ангажимент при..

публикувано на 16.04.24 в 09:54
Доналд Тръмп в съдебната зала в Ню Йорк, 15 април 2024 г.

За първи път бивш президент на САЩ се изправи пред наказателен съд

Доналд Тръмп стана първият, макар и бивш президент, който се изправи пред наказателен съд. Бившият президент и настоящ фаворит на Републиканската партия за нов мандат в Белия дом се изправи пред Върховния съд на щата Ню Йорк по обвинения, във фалшифициране на документи. Според обвинението Тръмп е прикрил плащане на нерегламентирана сума..

публикувано на 16.04.24 в 09:53
Цветан Дочев, познат на врачани като Дедо Скръц

Дедо Скръц: Ако днес не накарам поне 5 души да се усмихнат, не съм живял

И тази година предвеликденски си сверяваме часовника с популярния врачански хуморист Цветан Дочев, познат като Дедо Скръц. За пореден път находчивият пенсионер има нестандартно решение за празничната трапеза. От няколко дни Дедо Скръц черпи познати и приятели с бисквитки, върху които е отпечатан характерният му силует с калпак и разперени..

публикувано на 16.04.24 в 09:50
Арести на протеста в Чикаго, 15 април 2024 г.

Пропалестински протести заливат САЩ

САЩ отново са залети от пропалестински протести. Демонстранти блокираха магистрали и важни мостове  в големите градове на страната. Според организаторите действията на протестиращите са част от глобална "икономическа блокада за освобождаването  на Палестина". В Чикаго още в 7 часа в понеделник сутринта демонстрантите заловени за ръце..

публикувано на 16.04.24 в 09:46

Обвинения след масово сбиване в Силистра

След сблъсък между две лица в неделя в Силистра, прераснал в масово сбиване, двама са задържани за 24 часа, като на един от тях мярката е удължена на 72 часа, а ще бъде поискано и постояннота му задържане под стража.  Ще му бъде повдигнато и обвинение по два текста.  Процесуално-следствените действия продължават. Събират се доказателства за..

публикувано на 16.04.24 в 09:34

Президентът поздрави юристите, пожела да са "стожер на законността"

Държавният глава Румен Радев поздрави юридическата общност по повод Деня на Конституцията и празник на юриста и на съдебните служители, като им пожела да останат верни на призванието да са стожер на законността. "На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата мъдрост и чувството за отговорност на участниците в..

публикувано на 16.04.24 в 09:17