Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Неделчо Цветков – Багаин за бойните изкуства и универсалната мъдрост

4
Неделчо Цветков
Снимка: Личен архив

Неделчо Цвятков Багаин е треньор по бойни изкуства. Това донякъде автоматично го свързва с определен тип философско отношение към света. Багаин е помогнал на много талантливи спортисти да стигнат до своите големи успехи и да се превърнат в негови последователи.  Той е един от учасниците в онлайн разговорите организирани във фейсбук групата „В светлината на универсалното учение”. В интервю за „Сценична треска” Неделчо Цветков обяснява някои от своите тези, които прилага на практика в работата си с младите хора.

"Когато човек се постави в средата, когато се стреми да се самоусъвършенства, когато се стреми чрез това, което прави, да бъде по-пълноценен, да има връзка с духа, с Бога, с онова, което е в основата на всички проявени и непроявени неща, тогава можем да разсъждаваме за универсалното учение като за един океан. В него се вливат много реки, потоци, знаем как започват нещата – от едно изворче. Така е и с бойните изкуства", казва Неделчо Цветков – Багаин.

„Човекът е микрокосмос, многопластово същество, което има в себе си потенциала да участва и като изява и развитие да бъде във всички вибрационни пластове на вселената, като се стигне дори до оная искрица, която е в основата и на човешкия микрокосмос, искрицата от неговия Създател."

При бойните изкуства и пътя за усъвършенстване не става въпрос за бой и убиване. Майсторството в бойните изкуства, водещо до поразяване на противника, е развито като страничен ефект във време, когато хората е трябвало да оцеляват, уточнява Неделчо Цветков – Багаин. „Много от обикновените хора не са имали оръжия, с които да защитят себе си и близките и са развили такива технически умения, които позволяват с голи ръце да се защити човек.“

В джудото най-ниската ученическа степен е бял пояс – това означава, че не знаеш нищо. Основателят на даден стил или най-висшата степен е бял пояс, но двойно по-широк. Тоест започваш от нищото и стигаш до оная пълнота, пустота, която е в основата на нещата, пояснява Неделчо Цветков. „Истинските майстори на бойните изкуства са имали силата да се защитят при всякакви условия, но в своята практика, ежедневна, са хванали всъщност тоя талвег – това универсално учение и това им е помогнало да изявят своята пълнота.“  

Смесването на културите на Изтока и Запада е довело до доминиране на техническите умения, а стремежът за вътрешна изява и трансформация е останал на заден план. Като пример Багаин посочва йогата, при която в съвременния контекст са се развили много стилове с акцент върху външната част на работа с тялото.

Тялото е биоскафандър – място, от което наблюдаваме света и затова то трябва да бъде здраво и силно. Не по-малко важен при бойните изкуства обаче е моралният кодекс: отношението към противника, към учителя, към семейството, към околните, които са базови за вътрешното развитие, отбелязва Неделчо Цветков, който се занимава с бойни изкуства вече 40 години.

За себе си той е открил великия смисъл – да осъзнаеш себе си като искрица от абсолюта, да влезеш в процеса, който ти позволява да се пресътвориш според първоначалния божествен план.

„Затова имаме толкова много инкарнации, за да можем да стигнем до това. Рано или късно всяко човешко същество се докосва до онова знание, което ще го постави на пътя. Тук въпросът е дали когато усетим това докосване ще хванем протегнатата ръка, ще последваме тоя зов.“

Универсалното учение от зората на човечеството обхваща цялото творение, отбелязва Цветков.

Живеем в трудно време. Времената са се променили много от онези преди 2000 години, когато християнските мистерии са получили своя начален тласък и са се развили чрез богомилите, катарите, розекройцерите и школи от различни традиции. Периодът е динамичен и в астрологически смисъл, изтъква Багаин. По думите му „Земята променя същността си като се подготвя за дом на новото човечество, живеем в период на трансформация, на която подлежат много от хората, които са тук“.

„В момента хората са подложени на невероятен натиск. Интернет мрежата разпространява астрални вибрации по цялата земя – това е не само мрежа за комуникации, а са канали, през които тече астрална енергия. Най-често тя е създадена с цел манипулация на хората и отклоняване на вниманието им от истинската същност“, коментира треньорът по бойни изкуства в предаването "Сценична треска". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Иво Сиромахов: Байганьовщината у нас никога не се променя

„ Байганьовщината е нещото, което у нас никога не се променя . Все същата завист, все същата злоба, омраза към успелите, постоянна и неприкрита враждебност към света“. Това сподели пред БНР сценаристът, драматург и писател Иво Сиромахов. На пазара е новата му книга „Майкини и другите“.  Според него големият проблем, от който произлиза начинът ни на..

публикувано на 22.01.21 в 16:52
Хелия Чавдарова

Музикалният журналист Хелия Чавдарова: Радиото все още държи магията на любопитството

"Опитвам се да не правя компромиси с качеството на работата си, което е много трудно. Аз имам една много лоша черта в себе си, която винаги много ми е пречила, и тя е моят перфекционизъм ". Това сподели пред БНР музикалният журналист и продуцент Хелия Чавдарова. Тя беше водещ на предаването "Тик-так" в продължение на 30 години, а няколко години и..

публикувано на 20.01.21 в 17:18
Камен Калев

Камен Калев: За мен е важно зрителите да имат диалог с филма

Юбилейното 25-о издание на „София филм фест“ ще започне след почти два месеца – на 11 март. Откриването ще е в зала 1 на НДК с българската премиера на филма „Февруари“ на режисьора Камен Калев. Лентата вече има международно признание – беше в официалната селекция на фестивала в Кан миналата година. Това е четвъртият пълнометражен филм на Камен..

публикувано на 14.01.21 в 18:54

Милена Аврамова: Влюбих се в театъра и оставих цигулката

„ Всеки ден, в който се събуждам, си казвам, че ще е по-добър от другия . Ако не вярваме и нямаме надежда, няма да се случат нещата“. Това сподели пред БНР актрисата Милена Аврамова. В момента тя снима филма „Чичо Коледа“. Иначе, играе на сцената на Сатиричния театър.  Актьорската душа, ако не получава душевната си храна, ще загине, признава още..

публикувано на 08.01.21 в 18:34
Проф. д-р Минка Златева

Проф. Минка Златева: БНР и "Хоризонт" показват динамично развитие

Една от характерните черти на програма "Хоризонт" е, че върви в крак с времето и това, което прави, отговаря на обновлението, което става в цялата медийна индустрия и в цялата медийна картина на радиото и на медиите въобще.  "Начинът, по който "Хоризонт" и цялото радио преминаха на вълните на новите информационни технологии, начинът,..

публикувано на 06.01.21 в 11:46
Николай Атанасов

Журналистът Николай Атанасов: Трябва да вярваме в утрешния ден

„Годините се нижат една след друга, радваме се, когато посрещаме поредната нова година. Това може би е силата на човека, че той се радва на новото, без да се замисля за това, че доста години са изтекли от неговия живот и лека-полека животът отминава.  Важното е да сме оптимисти, да сме хора с позитивно мислене и да вярваме в утрешния ден..

публикувано на 06.01.21 в 10:05
Васил Петров

Васил Петров: Да обичаме дори враговете си

Всичко е въпрос на нашата свободна воля, дали ние ще защитим името, на което сме кръстени, сподели пред БНР певецът Васил Петров: "Аз държа на най-праведните неща, на тези, които ни правят да бъдем истински - да не лъжем, да не сме користолюбиви, да не сме лицемерни, да обичаме приятелите си, дори и враговете си ". Според него трябва да сме..

публикувано на 05.01.21 в 13:56