Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Обединени патриоти“ със законопроект за личния фалит

Искрен Веселинов: Управляващата коалиция ще довърши мандата си

Не се притесняваме от протестите пред НС и призивите за оставка на правителството, заяви той

| обновено на 21.05.20 в 16:35
Искрен Веселинов
Снимка: БГНЕС

Управляващата коалиция не се притеснява от протестите пред Народното събрание и призивите за оставка на правителството, заяви пред БНР съпредседателят на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов. Той изтъкна, че в една демократична държава всеки има право да изказва недоволството си и да протестира.

По думите му времето е сложно и решенията, които се вземат, са трудни, но управляващата коалиция ще довърши мандата си:

"Смятам, че властта е достатъчно отговорна, за да понесе всякакви удали, но да изкара този труден мандат докрай, защото дължим това на гражданите". 

В предаването "Нещо повече" Веселинов коментира и решението за намаляването на ставката на ДДС като временна мярка, като уточни, че то решение на Коалиционния съвет, а не решение на премиера Бойко Борисов.

"Изсветляването на ресторантьорския бизнес би донесло допълнителен бонус към събираемостта на ДДС. 

По-рано днес "Обединени патриоти" обявиха, че предлагат законопроект за защита на физическите лица при неплатежоспособност. Защита може да получи длъжник, който има едно или повече задължения с общ размер до 200 000 лева.

Партиите от малката коалиция представиха общия законопроект, чиято основна цел е да реши проблема с длъжниците. След извънредното положение и ситуацията с коронавируса от ВМРО очакват бум на такива.

Затова и заедно с НФСБ са изготвили закона за личния фалит, като от него ще могат да се възползват само добросъвестни лица, обясни съпредседателят на ОП:

„Всеки почтен български гражданин, който е работил, който може да докаже, че има трудови доходи през последната година, който се е озовал в ролята на длъжник с дълг до 200 000 лева, ще може да влезе в една защитена процедура, при която, изпълнявайки и удовлетворявайки кредиторите в рамките на 5 години, след това ще може да бъдат заличени неговите задължения“.

Лицата, поставени под защита, ще бъдат вписвани в централен електронен регистър на физическите лица в неплатежоспособност към Агенцията по вписванията, предлагат още патриотите, чиито очаквания са законопроектът да бъде одобрен.

"Не може отговорността за кредита да я носи само кредитополучателят", обясни Искрен Веселинов пред БНР и уточни, че преди да получи кредит всеки човек се проучва от банката, дори той плаща такса за това проучване.

Веселинов заяви, че от 4 месеца ОП разработват този законопроект, т.е. той не е сега подготвен заради кризата с коронавируса.

Законопроектът за защита на физическите лица при неплатежоспособност ще бъде внесен в парламента на 16-и юни, а дотогава ще бъде обсъждан с останалите парламентарни групи.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Искрен Веселинов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52