Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 нови случая на Covid-19 за денонощието у нас, под 200 хоспитализирани

| обновено на 28.05.20 в 09:18
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За последното денонощие у нас са регистрирани 17 нови случая на коронавирусна инфекция при изследвани 1273 проби. Увеличението е с 0,7 процента в сравнение с вчерашния ден.

Това съобщи проф. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на Националния оперативен щаб за Covid-19.

Към момента активни за коронавирусна инфекция са шест области у нас.

Общият брой на регистрираните случаи на Covid-19 до момента е 2477, а активните случаи са 1378.

Разпределение на новите случаи

От новорегистрираните пациенти седем са настанени в болница.

Шест от новите случаи са в София  - в „Пирогов“ е настанен един пациент, а амбулаторните са пет. В област Пазарджик има 4 нови случая, в област Видин  - 2, в област Шумен - 2 и в областите Сливен, Хасково и Ямбол – по един.

Няма регистрирани случаи на зараза при деца за денонощието. При медицинските работници има един нов случай  - на медицинска сестра от Ямбол.

Общо 255 са случаите на Covid-19 при медицински лица у нас, което е 10,3 процента от общия брой на регистрираните заразени.

Оздравели са още 53 души. 965 са общо досега  - 39% от регистрираните случаи на инфекцията. Средната възраст на излекуваните лица е 46,7 години.

От новоизлекуваните пациенти четирима са изписани от „Пирогов“, двама – от ВМА, 15, които са били на домашно лечение са обявени от РЗИ – София. Във Видин има 12 нови оздравели, в  Сливен и в Ямбол – по пет, в Пловдив – четирима, а в Габрово, Кюстендил и в Плевен – по двама. Оздравелите деца са 10 общо досега.

Има един смъртен случай на пациент с доказан Covid-19 – починал е мъж на 75 години в Пловдив: „Знаете, че няколко болни бяха преведени от Пазарджик в Пловдив и това е един от случаите“, уточни проф. Мутафчийски.

Средната възраст на починалите е 65,6 години.

Хоспитализираните пациенти с коронавирусна инфекция вече са под 200.

„Има една много добра тенденция, че под 200 са вече хоспитализираните пациенти  - 198 случая. 20 са в интензивни отделения“, посочи Мутафчийски.

Здравните власти проучват възможността за премахването на задължителната 14 дневна карантина за влизащите у нас български и чужди граждани, съобщи на брифинга главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той допълни, че на този етап не се обсъжда отпадане на задължението за носене на предпазни маски на закрити обществени места.

Динамика на случаите по света

"В света Бразилия дава най-голям прираст, на първо място за изминалото денонощия с 22 301 случая. Иначе общо са 414 661.

САЩ иначе е на първо място по брой на заразени случаи - 1, 745 милиона За денонощието са 20 500.

Испания трайно под 1000 – 510 са новите случаи, 283 хил. общо. В Русия са  8 338 новорегистрираните, задържа добрата тенденция - 370 680 са общо случаите. Великобритания е на четвърто място – 267 240 случая – 2013 за последното денонощие.

От балканските държави Турция е с 1035 нови случая, до предишните дни бяха под 1000, сега са малко над 1000", информира Мутафчийски.

Всички данни и информация за посещение на медици от ВМА в Италия във връзка с терапията при коронавирусна инфекция чуйте от проф. Венцислав Мутафчийски  - от звуковия файл.


Графика на диагностицираните с Covid-19 в България




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отлагането на либерализацията на пазара на тока ще бъде одобрено от парламента днес

Национален протестен митинг на федерациите на КНСБ и КТ "Подкрепа" блокира площад "Независимост" в центъра на София с искане за отлагане на либерализацията на пазара на електроенергия и в защита на работещите в енергетиката.  В протеста участваха служители на "Марица Изток", ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел", които искат да се запази работата на мощностите,..

публикувано на 25.04.24 в 15:21

Случаите на коклюш в Кюстендилска област вече са 12

12 са вече случаите на коклюш в Кюстендилска област, казаха за БНР от РЗИ. Те са в четири общини - Кюстендил, където са 7, три в Дупница и по един в Бобов дол и Трекляно. В най-малката община случаят е от февруари. Случаите с коклюш в региона може и да се увеличат до утре, защото има изпратени в столични лаборатории проби за изследване и те..

публикувано на 25.04.24 в 15:11
Румен Димитров

Шефът на "Гробищни паркове" не възнамерява да подава оставка

Изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен Димитров е категоричен, че няма да подава оставка. Тя му беше поискана от общинските съветници от ГЕРБ - СДС, които твърдят, че е назначил на работа Марин Тодоров, след което близка до него фирми са поела обществени поръчка в предприятието. Според Димитров..

публикувано на 25.04.24 в 15:09
Богдан Боцев

Депутатът Богдан Боцев се отказва от участие в изборите

Депутатът от Гоце Делчев Богдан Боцев, който бе народен представител от БСП в четири парламента, се отказва от участие в предстоящите предсрочни избори. Той се връща в Общината като заместник-кмет. Въпреки че от години водач на листата на БСП е външен за Благоевградска област кандидат, Боцев влизаше в няколко парламента с рекорден брой..

публикувано на 25.04.24 в 15:06
Служебният министър-председател Димитър Главчев се срещна с близки но отвлечени български моряци

Премиерът Главчев се срещна с близки на отвлечените моряци

Премиерът и външен министър Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader.  "Хамас" ще решава за освобождаването на Galaxy Leader и двамата българи Главчев увери, че нито за ден институциите не са спрели да търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 14:40

До 20 км/ч се ограничава скоростта на тротинетките в Сливен

До 20 км/ч се ограничава скоростта на електрическите тротинетки по пътищата в община Сливен, реши Общинският съвет. Изцяло се забранява движението им във всички пешеходни зони, тротоари, градската градина и алеи, с изключение на велоалеите.  Местният парламент вдигна и глобите за нарушаване на шума от 50 лева на 450 лева за физически лица...

публикувано на 25.04.24 в 14:34
Даниел Панов

От 2,40 до над 4 лева за столово хранене на учениците във Велико Търново

Във великотърновските училища има дискриминация към децата за евтиното столово хранене. Това заяви на днешната сесия на Великотърновския общински съвет училищният директор и общински съветник от "Възраждане" Ангел Янчев.  Кметът Даниел Панов отрече това и посочи, че училищата не може да бъдат задължени с кого да сключват договори за..

публикувано на 25.04.24 в 14:06