Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел каза „не“ на пътуване до САЩ за среща на Г-7

Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германската канцлерка Ангела Меркел няма да присъства на лична среща на лидерите на Г-7, каквато президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи да домакинства въпреки опасенията от коронавируса, предаде АФП.

Лидерите на групата на седемте, която се председателства от САЩ тази година, трябваше да разговарят посредством видеоконферентна връзка в края на юни, след като Covid-19 провали плановете да се видят на живо в Кемп Дейвид, щата Мериленд.

Но миналата седмица Тръмп посочи, че е готов за среща „предимно в Белия дом“ и евентуално в части от Кемп Дейвид.

Меркел обаче отказа.

„Към днешна дата с оглед на цялостната пандемична ситуация тя не може да се съгласи на лично участие и пътуване до Вашингтон“, заяви говорител на правителството в Берлин.

65-годишната канцлерка е втора по-възраст в Г-7 след Тръмп, който е на 73. Японският премиер Шиндзо Абе е няколко месеца по-млад от Меркел.

В петък Белият дом съобщи, че в разговор с Тръмп британският премиер Борис Джонсън се е съгласил, че е важно да се проведе лична среща на Г-7 в близко бъдеще.

Канадският премиер Джъстин Трюдо от своя страна подчерта, че е важно да се проучат „препоръките на експертите“.

По данни на Ройтерс най-засегнати от коронавируса в глобален мащаб остават САЩ с над 102 000 смъртни случая и над 1,75 млн. заразени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК започва прием на документи за НПО-наблюдатели на изборите

Централната избирателна комисия ще започне да приема от 25 април документи за регистрация на български неправителствени организации (НПО), желаещи да участват с наблюдатели в изборите за българските евродепутати и за народни представители. Крайният срок е до 12 часа на 8-ми юни, уточняват от ЦИК.

публикувано на 18.04.24 в 11:39

НС реши да няма заседания по време на предизборната кампания

Мнозинството в Народното събрание реши за времето от откриване на предизборна кампания за избори за парламент до свикване на новоизбраното Народно събрание да не се провеждат редовни пленарни заседания и заседания на комисиите. Сроковете на действащия правилник ще спират да текат с изключение на писмените отговори от членовете на..

публикувано на 18.04.24 в 11:07

Двама души са арестувани в Германия за подготовка на саботаж срещу военни обекти

Двама германски граждани с руски произход са арестувани в Германия по подозрение в подготовката на саботажи срещу военни обекти във Федералната република. Според прокуратурата те са проучвали и фотографирали подготвяни за Украйна военни доставки, като са предавали информацията на руските служби. Главният прокурор Йенс Ромел е повдигнал..

публикувано на 18.04.24 в 10:44

Над 250 жалби за отрязани дървета в Община Дупница

Над 250 заявления и жалби са подадени за отрязване или кастрене на дървета в Община Дупница. Сечта обаче беше спряна след протести пред Общината заради отрязването на 13 дървета по европроект и намесата на полицията.  Беше образувано и досъдебно производство за увреждане и премахване на движими вещи. Почти седмица Дупница живее под напрежение..

публикувано на 18.04.24 в 10:42
Тобиас Билстрьом

Стокхолм се опасява, че Русия ще създаде "екологичен хаос" в Балтийско море

Русия изглежда готова да създаде "екологичен хаос", като плава с негодни за мореплаване петролни танкери през Балтийско море в нарушение на всички морски правила, каза шведският външен министър в интервю за "Гардиън". Говорейки пред "Гардиън" по време на първото си посещение в Лондон, откакто Швеция стана член на НАТО, Тобиас Билстрьом..

публикувано на 18.04.24 в 10:38

Продължава поскъпването на горивата в Гърция

Цените на горивата в Гърция непрекъснато се покачват. Очаква се поскъпване да има и за предстоящите Великденски празници. По всички бензиностанции в Гърция литър бензин струва около 2 евро с разлика от няколко цента. Цената на дизеловото гориво варира от 1,7 до 1,8 евро за литър. Още по-скъпи са горивата на островите, където бензинът вече..

публикувано на 18.04.24 в 10:26
Димитър Главчев

Главчев: Ако не бъдат приети предложенията ми за смяна на министри, отговорността ще носи друг

Служебният премиер Димитър Главчев заяви днес на влизане в Европейския съвет, че, ако не бъдат приети предложенията му за смяната на министрите на външните работи и на земеделието, отговорността ще носи друг: "Отговорността за министрите, които предлагам, е изцяло моя. Така че, ако има някакви други виждания по въпроса, този, който осуети..

публикувано на 18.04.24 в 10:18