Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой носи отговорност за неработещите пречиствателни станции

Снимка: БГНЕС

Постоянно догонваме европейското законодателство, което непрекъснато се променя“. Това каза пред БНР министърът на околната среда и водите Емил Димитров, а повод за неговия коментар е изпратено становище на Европейската комисия за допуснати пропуски в прилагането на Директивата за пречистване на градските отпадъчни води, което е първата стъпка от наказателна процедура по въпроса. 

И докато усилията на държавата са насочени към изграждането на нови канализационни системи и съоръжения, които да събират и пречистват отпадъчните води, еколозите насочват общественото внимание към състоянието на построените вече пречиствателни станции. Според тях голяма част от съоръженията не работят ефективно, а темата се неглижира от отговорните институции.

Проблемът за нефункциониращите пречиствателни станции беше повдигнат в ефира на програма „Хоризонт“ от инж. Димитър Куманов, представител на Сдружение Риболовен клуб „Балканка“. По думите му отпадъчните води са основен източник на замърсяване, който може да повлияе както върху качеството на питейната вода, а също така и да ускори загубата на биологично разнообразие.

Показателен е примерът с пречиствателната станция в село Душанци, община Пирдоп, която не функционира от своето построяване през 2012 година до днес. Проектът на стойност близо 12 милиона лева, осигурени по оперативната програма за развитие на селските райони, включва изграждането на водопроводна и канализационна мрежа, както и на пречиствателна станция. От четири години насам еколозите подават сигнали до софийската екоинспекция, до Басейнова дирекция – Пловдив и до екоминистерството.

Пред „Хоризонт“ министърът на околната среда и водите Емил Димитров прехвърли изцяло отговорността по контрола и поддръжката на изградените пречиствателни съоръжения към местната власт.

Оказва се, че ангажиментът на изпълнителната власт приключва с осигуряването на средства по европейски програми, а как милионите са изразходени не занимава вниманието на управляващите.

Потърсен за коментар, кметът на село Душанци Златка Кънева отказа интервю с аргумента, че заема длъжността от едва няколко месеца и не познава казуса в детайли. Отговор на зададените въпроси даде кметът на община Пирдоп Ангел Геров, според когото стопанисването и поддръжката на съоръжението е изцяло в компетенциите на ВиК-София област.

Прехвърлянето на отговорността между институциите кметът определи като „пълно безхаберие на държавата“.

Главният инженер на ВиК-София област Росица Итова обясни, че в периода 2016-2018 година са извършени няколко оценки на състоянието на съоръжението, които установяват, че пречиствателната станция не функционира. Инженер Итова посочи, че със заповед на областния управител Илиан Тодоров е сформирана комисия, която отразява в протокол пропуските, които Общината трябва да отстрани.

Предписания, които две години по-късно все още не са изпълнени. Едва когато съоръжението бъде ремонтирано, то ще бъде предадено на ВиК за експлоатация и поддръжка, допълни инженер Итова.

Заинтересованите страни споделят мнението, че е крайно време съоръжението да проработи и изразиха готовност да подновят диалога помежду си, за да може това да се случи. Междувременно от РИОСВ-София съобщиха, че извършват проверка на терен, чиито резултати ще бъдат оповестени до края на седмицата.

На този фон кметът Ангел Геров изтъкна, че неработещата пречиствателна станция не е единственият екологичен проблем в района на Средногорието. Той допълни, че река Тополница е критично замърсена, а сред причините са отпадъчните води на град Копривщица, които от години се изливат в реката.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ейдън Шарън, директор на

Ейдън Шарън за "Деня на Земята": Да се намали с 60% производството на пластмаса до 2040 г.

"Планета срещу пластмаса" е темата на "Деня на Земята", който отбелязваме днес. Организацията, която координира дейностите по случай празника на планетата, настоява за прекратяване на използването на пластмаса в името на човешкото здраве и планетата. Според нея може да бъде постигнато намаляване с 60 процента на производството на всички видове..

публикувано на 22.04.24 в 11:37
Марина Великова

Марина Великова показва "Ледовете на Антарктика" на Моста на влюбените

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова ще бъде открита на 22 април, в Деня на Земята, на Моста на влюбените до НДК в София. Марина Великова е музикант и музикален редактор в БНР и наскоро посети Антарктида, за да осъществи проекта си "Звуците на Антарктика", който ще завърши в края на тази година. Предстои да представи и свои..

публикувано на 19.04.24 в 09:54

Кипър: Обсъждат използване на ИИ за почистване на морските води

Използването на изкуствен интелект за откриване и почистване на замърсявания в морето е сред иновативните технологии, които ще бъдат представени на провеждащия се днес форум „Синият Лимасол“. Най-големият крайбрежен град на Кипър, търговски и корабен център в Източното Средиземноморие, е включен в мисията на ЕС за постигане на климатична..

публикувано на 15.04.24 в 08:33

Екологични организации определиха законопроект за лобистки и излизат на протести

Започваме протести и няма да спрем, докато въпросният законопроект не бъде спрян. Това каза пред БНР адвокат Димитър Палов, председател на гражданско сдружение "Ти решаваш" , което в неделя, 14 април, ще бъде част от протестите на екоорганизации срещу промени в Закона за насърчаване на инвестициите, с които се слага край на възможностите..

публикувано на 12.04.24 в 15:14

България ще въвежда депозитната система за пластмасови бутилки. Какво предстои?

До 2029 г. на територията на ЕС следва да бъдат изградени депозитни системи за връщане на празни пластмасови бутилки.  В 17-те европейски страни, които вече имат подобна система, се регистрира висока събираемост. Пред страната ни са три задачи - анализ къде какво количество отпадък се генерира, промяна в законодателството и инвестиции в..

публикувано на 04.04.24 в 12:15

Може ли да се постави фотоволтаичен покрив на Екомузея с аквариум в Русе?

Фотоволтаичните системи са едно от решенията, с които можем да компенсираме вредата на човешката дейност върху природата. Все повече обществени сгради се захранват с възобновяеми енергийни източници и това е модел, който показва ползата от тази технология. Дали в Екозумея с аквариум в Русе има възможност за такава система и как може да се случи..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Столичната община приема проекти за интегрирано градско развитие до 9 май

Столична община приема проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027 Столичната община в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027, кани всички заинтересовани страни за подаване на проектни идеи по Приоритет 1 на ПРР за изпълнение..

публикувано на 14.03.24 в 13:05