Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РДНСК: На Алепу се строи подпорна стена, а не хотел

Тома Белев: Брегоукрепително съоръжение не се прави с помещения за бани и тоалетни

| обновено на 03.06.20 в 14:18
Екипи на РДНСК и община Созопол извършиха проверка на строежа в защитената местност Алепу.
Снимка: Даниела Костадинова

Брегоукрепително съоръжение, а не хотел, се строи в защитената местност Алепу, по известна като Шофьорския плаж. Това установиха при съвместна проверка екипи на РДНСК и община Созопол. Разрешение за строителството на геозащитното съоръжение е издадено през 2018 г., а след завършването му пред него ще започне изграждането на хотелски комплекс.

Регионалната дирекция в Бургас извърши спешната проверка по нареждане на Националната дирекция за строителен контрол.

Строежът, който прилича на 4-етажна сграда, на метри от плажната ивица, всъщност е подпорна стена, която държи земните пластове зад нея, каза директорът на строителното ведомство инж. Милен Ненчев.

„Четирите нива, които са изпълнени, не са сграда, а са строеж. И само по себе си това представлява укрепително съоръжение“, обясни той.

Хотелският комплекс, който е вторият етап от проекта „Алепу вилидж“, ще бъде изграден пред издигнатата вeче стоманобетонна конструкция, каза още Милен Ненчев.

„Вторият етап се разпростира и по местоположение се намира в източна посока от изграденото вече съоръжение, като терасовидно или стъпаловидно намалява своята етажност и в най-ниската си част е с едноетажна височина“, допълни той.

В момента строителството е спряно, обектът е ограден, а пред него на плажната ивица са наредени чадъри.

От строителната камара в Бургас заявиха пред БНР, че е напълно възможно обектът да се използва и като сграда. Иначе имало различни технологии за укрепване на свлачища, а тази била с използването на контрафорси и стоманобетонни кубове. В момента обектът е ограден и обезопасен, навсякъде са поставени предупредителни табели, а районът постоянно се почиства

Техническият ръководител Симеон Тодоров обясни пред БНР, че свличанията на земна маса продължават и поясни на какъв етап е строителството: 

"Според указателната табела, укрепваме свлачището - първи етап. Извършваме строително-монтажни работи. Връзваме армировка, сглобяваме кофраж. Не мога да кажа дали после ще се ползва за жилищна сграда или не. Укрепването трябва да приключи максимално бързо. За втория етап не съм виждал нито проект, нито идея, нито работен, нито никакъв".

Сигналът до контролните органи беше изпратен от природозащитна организация, а снимки на обекта се разпространяват в социалните мрежи.

Снимка: Даниела Костадинова, БНР
Строителството в местността предизвика остри реакции на обществото. От фондация "Биоразнообразие" опитаха да се противопоставят и да спрат проекта с аргумент, че местността е защитена, но се оказа, че инвеститорите притежават всички необходими документи. Въпреки това, заради нарушаването на етапността на строителните работи и нередности в техническата документация, строителството на три жилищни сгради беше спряно. Продължава обаче първият етап от проекта, който предвижда укрепването на свлачище. 

„Проверките винаги показват едно и също – няма нарушения. Трябва да отчетем, че управлението в този случай е преминало на фаза, когато виждаш хотел, да твърди – ама това не е хотел", коментира пред "Хоризонт" екологът Тома Белев, представител на Асоциацията на парковете в България и член на екипа на гражданското сдружение „Бетономорие“, което активно се ангажира с казуса.

"Това го видяхме само преди 1 месец, когато 250 дка степи бяха разорани и се установи при проверката, че те не са разорани, просто колите са преминавали върху тях. Сега виждаме един хотел, но те твърдят – това не е хотел, той няма да се обитава. Това са вече алтернативни новини, пускани от съответните административни органи“, заяви природозащитникът.

По наш сигнал бяха глобени изграждащите това уж съоръжение за спиране на свлачище, защото фирмата беше навлязла на плажа и го беше насипала, посочи още Белев.

Това, което се строи в момента, е част от хотелския комплекс и той се строи успоредно. Каквото и да приказват контролните органи, тези стоманобетонни кутии, а не кубове, ще бъдат сграда със съответните санитарни възли, места за хранене, ресторанти и заведения“, подчерта Тома Белев в предаването "Хоризонт до обед".

Сагата започва през 2015 година, когато РИОСВ издава разрешение, независимо че се унищожава единственото находище на вид, който е целеви за опазване на защитената зона от Натура 2000, припомни Белев. Става дума за находище на пчелояди. Пчелоядите няма как да гнездят по бетонни стени, освен ако не са препарирани, отбеляза той. Нарушени по думите му са Директивата за природните местообитания и директивата за птиците. 

Това, че нашите контролни органи не ги установяват, не значи, че няма нарушения, категоричен е Тома Белев. 

„По простата причина, че те вече не могат да крият тези нарушения, затова ги наричат с други думи. Това е класическата подмяна на новини. Когато видиш нещо, че е бяло, ти казваш, че е черно. В случая имаме хотел и се вижда от всички, че е хотел, но те викат  - не, брегоукрепително съоръжение. Ами не е брегоукрепително съоръжение, защото е хотел. Защото брегоукрепително съоръжение не се прави с места за бани и тоалетни“, изтъкна природозащитникът. 

Всички, които са го разрешавали, знаят, че ще има голям комплекс за 1000 души. Отходната канализация ще се зауства през пречиствателната станция на курортния комплекс „Св. Тома“, допълни картината Тома Белев.

Българските закони позволяват да съществуват и да бъдат извършвани строежи в нарушение на европейските директиви и на конвенциите, каза в заключение той.  

Снимки: Даниела Костадинова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Смяната на външния министър е странно решение, което води само до един извод – че правителството очевидно е политическо, а не експертно , както се очаква от едно служебно правителство. Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във външнополитическата доктрина на страната, категоричен е дипломатът относно думите..

публикувано на 16.04.24 в 08:05
Проф. Иван Кьосев

Проф. Иван Кьосев: В действащата ни Конституция има заложени капани в закони, необходим е рестарт

Политиците и управляващите да прочетат Търновската конституция и да почерпят опит от нея, защото в нея има баланс в разпределението на властите. Това сподели проф. Иван Кьосев, преподавател в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“, в интервю пред БНР.  В предаването „Преди всички“ той представи новата си книга „Държавната власт и..

публикувано на 15.04.24 в 10:30

Весела Райчинова: Израел е пред дилема дали трябва да реагира в момента

Тишината, която обзе Израел след терористичните атаки на "Хамас", настъпи и снощи, но този път облечена в мрак . Това каза журналистката Весела Райчинова, която живее в Израел във връзка с вълната от атаки на Иран с ракети и дронове. Израел: Иранската атака е осуетена, прехванати са 99% от изстреляните ракети и дронове Иран е започнал..

публикувано на 14.04.24 в 14:59

Ще потънат ли европейските теми на нашите избори 2 в 1? Рискове и предизвикателства преди вота

Снимки: Савина Спасова Цялото интервю на Диана Янкулова с Цветелина Пенкова и Стоил Цицелков в предаването "Неделя 150" чуйте в звуковия файл. 

публикувано на 14.04.24 в 12:52

Чий е кабинетът и други акценти от отминаващата седмица

Н а 9 април 103-ото правителство на България положи клетва. За пръв път служебен кабинет прави това в Народното събрание, а не пред президента заради промените в Конституцията. Държавният глава Румен Радев не пропусна да го напомни и се разграничи от новия Министерски съвет. Докато в МС старият кабинет предаваше властта на новия,..

публикувано на 14.04.24 в 09:54

Ще донесе ли реформата в ТЕЛК повече негативи, отколкото плюсове?

По-кратки срокове и по-голяма прозрачност са част от целите в одобрената реформа на ТЕЛК. Предвиждат се освидетелстване по документи и разпределение на случаен принцип, както и създаване на нови комисии в лечебните заведения. Промените влизат в сила в средата на годината. Сега в страната действат 75 ТЕЛК комисии . По данни на Министерството..

публикувано на 11.04.24 в 10:55

Арх. Стефан Цонев: Около 65-70% от сградите са некачествено санирани

Около 65-70% от сградите са некачествено санирани , обяви пред БНР арх. Стефан Цонев.  Експерти от Алианса за висока строителна култура провериха как е поставена топлоизолацията при безплатното саниране, което обхвана 2000 сгради за 2 млрд. лв. от държавния бюджет. По думите на арх. Цонев проверката е установила множество дефекти . Една..

публикувано на 11.04.24 в 10:48