Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бурни дебати и разнобой в коалицията заради доброволците към МВР

| обновено на 10.06.20 в 15:19
Снимка: БГНЕС

След бурни дебати в пленарната зала мнозинството отхвърли предложенията в закона за МВР, с които се предвиждаше създаването на доброволни формирования за оказване на съдействие на полицейските органи.

Текстовете бяха предложени от коалиционния партньор на ГЕРБ - "Обединени патриоти", като бяха подкрепени и от представители на ГЕРБ, но не събраха необходимото мнозинство.

Срещу създаване на доброволни формирования се обявиха и от БСП, и ДПС.

Промените в Закона за МВР предвиждаха създаване на доброволни отряди, които да помагат на полицията, особено в по-малките населени места.

Предвиждаше се да се изготвят списъци с доброволците и при нужда те да бъдат ползвани с решение на директора на областната  дирекция на полицията, за да подпомогнат работата на полицаите.

Патриотите изтъкнаха, че идеята е залегнала в коалиционното споразумение с ГЕРБ. Маноил Манев от ГЕРБ защити създаването на подобни звена.

"Тези хора, които доброволно са се записали в този списък, могат да се ползват като доброволци по време на операциите, иначе не бих се подписал под такова нещо".

От ДПС категорично отхвърлиха създаването на доброволни формирования в помощ на полицията. Депутатът Ахмед Ахмедов заяви:

"В едно малко населено място чрез тези доброволчески отряди ще се създаде едно двувластие и тогава хората в населеното място ще се чудят отново къде е държавата".

ДПС не са единствената парламентарна група, която не подкрепя промените в Закона за МВР за създаване на доброволчески отряди, отбеляза още Ахмедов:

"Освен ДПС, против създаването на тези доброволчески отряди бяха и БСП, бяха и „Воля“, също така мисля и голяма част от парламентарната група на ГЕРБ. Ние считаме, че това не е нормално  - да се създават такива доброволчески отряди. Това е практика на тоталитарните режими. Няма какво друго да добавя".

От БСП също не се съгласиха доброволци да проверяват документи. Народният представител Росен Малинов заяви:

"Това е абсолютно несериозно. Вижте, даваме правомощия, които не трябва да се дават. По този начин се опорочава идеята, опорочава се една идея, която не е лоша."

Юлиан Ангелов от „Обединени патриоти“ реагира бурно:

"Че именно БСП и ДПС са "за" това битовата престъпност в България да продължи да безчинства в малките населени места."

Последва прекъсване на заседанието по искане на ДПС, а след възобновяването му тестовете бяха отхвърлени.

Промените в Закона за МВР създадоха напрежение между коалиционните партньори в управлението.

От парламентарната група на "Обединени патриоти" упрекнаха ГЕРБ в съвместни действия с ДПС. Съпредседателят на групата Искрен Веселинов заяви:


"ГЕРБ днес предпочетоха да се съобразят с инсинуациите на ДПС, отколкото с нещо, което е минало абсолютно всички нива на коалиционно съгласуване. В това отношение ние задаваме въпроса към ръководството на политическа партия ГЕРБ - има ли промяна в предпочитания от тях партньор за управление.

ГЕРБ занапред ще изпълняват ли коалиционните си споразумения с нас, или ще продължат да бонифицират ДПС и да им вършат услуги, които не им се полагат".

По думите на Искрен Веселинов управляващата партия има време да преосмисли решението си, в противен случай „коалицията ще се разпадне“:

"За нас това е възлово, идеологическо, борбата с битовата престъпност е един от основните приоритети на това правителство, затова сме се хванали с ГЕРБ. Казвам, че за нас това е денонсиране на споразумението. Имат време да се поправят, имат време да го гласуваме отново този закон. Ако не се случи това, очевидно нашите пътища се разделят".

Доброволците трябва да бъдат ограничени до пожарната и аварийна безопасност и издирването на бедстващи лица, смята вътрешният министър Младен Маринов, който бе в Народното събрание за гласуването на закона:

„Аз като професионалист винаги съм заявявал, че доброволчеството е хубава форма за подпомагане дейността на Министерство на вътрешните работи, но винаги съм уточнявал, че приемам тя да бъде прилагана по отношение на пожарната безопасност.

По отношение на използване на доброволни отряди за извършване на полицейски действия смятам, че ние трябва да вървим в друга посока - да укрепваме състава на МВР с полицейски служители, да използваме технически средства, да повишаваме нашата мобилност“, коментира Младенов.

Предсрочни избори никога не са изключени, но са малко вероятни, смята вицепремиерът Томислав Дончев:

„Дори някой да има конюнктурна полза от предсрочни избори мисля, че държавническото решение е да се изчака до следващата година, когато са редовните избори“. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отлагането на либерализацията на пазара на тока ще бъде одобрено от парламента днес

Национален протестен митинг на федерациите на КНСБ и КТ "Подкрепа" блокира площад "Независимост" в центъра на София с искане за отлагане на либерализацията на пазара на електроенергия и в защита на работещите в енергетиката.  В протеста участваха служители на "Марица Изток", ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел", които искат да се запази работата на мощностите,..

публикувано на 25.04.24 в 15:21

Случаите на коклюш в Кюстендилска област вече са 12

12 са вече случаите на коклюш в Кюстендилска област, казаха за БНР от РЗИ. Те са в четири общини - Кюстендил, където са 7, три в Дупница и по един в Бобов дол и Трекляно. В най-малката община случаят е от февруари. Случаите с коклюш в региона може и да се увеличат до утре, защото има изпратени в столични лаборатории проби за изследване и те..

публикувано на 25.04.24 в 15:11
Румен Димитров

Шефът на "Гробищни паркове" не възнамерява да подава оставка

Изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен Димитров е категоричен, че няма да подава оставка. Тя му беше поискана от общинските съветници от ГЕРБ - СДС, които твърдят, че е назначил на работа Марин Тодоров, след което близка до него фирми са поела обществени поръчка в предприятието. Според Димитров..

публикувано на 25.04.24 в 15:09
Богдан Боцев

Депутатът Богдан Боцев се отказва от участие в изборите

Депутатът от Гоце Делчев Богдан Боцев, който бе народен представител от БСП в четири парламента, се отказва от участие в предстоящите предсрочни избори. Той се връща в Общината като заместник-кмет. Въпреки че от години водач на листата на БСП е външен за Благоевградска област кандидат, Боцев влизаше в няколко парламента с рекорден брой..

публикувано на 25.04.24 в 15:06
Служебният министър-председател Димитър Главчев се срещна с близки но отвлечени български моряци

Премиерът Главчев се срещна с близки на отвлечените моряци

Премиерът и външен министър Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader.  "Хамас" ще решава за освобождаването на Galaxy Leader и двамата българи Главчев увери, че нито за ден институциите не са спрели да търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 14:40

До 20 км/ч се ограничава скоростта на тротинетките в Сливен

До 20 км/ч се ограничава скоростта на електрическите тротинетки по пътищата в община Сливен, реши Общинският съвет. Изцяло се забранява движението им във всички пешеходни зони, тротоари, градската градина и алеи, с изключение на велоалеите.  Местният парламент вдигна и глобите за нарушаване на шума от 50 лева на 450 лева за физически лица...

публикувано на 25.04.24 в 14:34
Даниел Панов

От 2,40 до над 4 лева за столово хранене на учениците във Велико Търново

Във великотърновските училища има дискриминация към децата за евтиното столово хранене. Това заяви на днешната сесия на Великотърновския общински съвет училищният директор и общински съветник от "Възраждане" Ангел Янчев.  Кметът Даниел Панов отрече това и посочи, че училищата не може да бъдат задължени с кого да сключват договори за..

публикувано на 25.04.24 в 14:06