Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартина Апостолова: Остава омерзение от отношението на властта към творците

Мартина Апостолова
Снимка: БГНЕС

От времето на изолация и извънредно положение „ще остане един спомен, едно омерзение за отношението на властимащите към артистите, не на хората“. Позицията е на актрисата Мартина Апостолова.

„Ние от човешки същества се превърнахме в проекти. Аз трябва да опиша биографията си и да пускам доказателства, че през 2019 година например съм играла в еди кое си представление, за да докажа, че съм творец. Те сломяват достойнството на така или иначе загубилия достойнството си български артист“, коментира актрисата пред "Хоризонт" по повод т.нар. творчески стипендии за подпомагане на творци по време на кризата, които затрудниха достъпа на мнозина от тях до финансова помощ.

Унизително е големи и доказани творци на преклонна възраст да се окажат „негодни за някаква помощ от 700 лева“, смята Апостолова. „И сега се разбира колко сме отчаяни, колко вече нямаме сила дори да се надяваме, щом не излязохме на протест, не се видя никаква гилдия. Ние нямаме сила да се вдигнем и да викнем. Това е по-тъжно от всичко, по-тъжно е от глада, по-тъжно е от недоимъка и от мизерията: че ти си артист, който остава без дух.

Няма оправдание, че няма регистър на независимите артисти, изтъква Мартина Апостолова. 

Самата тя признава, че е изпитвала трудност с новата реалност в началото, след което се е мобилизирала да открие положителните страни, "колкото и трудно да беше за откриеш нещо положително в един феномен, който застрашава здравето на всеки един".

"Аз си починах много добре, колкото и да си мислех, че нямам нужда от почивка. Всъщност се замислих и си дадох сметка, че от октомври 2018 година не съм имала почивен ден. Много, много добре ми повлия това време, в което можех да обърна внимание на себе си. За мен почивката е да прочета една книга, за която не съм имала време, да мога да изгледам някой стар филм, да погледам интервюта с любими актьори", споделя актрисата в предаването "По първи петли".

Мартина Апостолова се е потопила в биографични четива - за Катя Паскалева, Симон дьо Бовоар, Пеги Гугенхайм и е открила връзки между прочетеното и преживяното днес.

„Да речем Пеги Гугенхайм, начинът по който е израснала, тя разказва как по време на войната дядовците й са продължили да събират произведения на изкуството. Тя е имала приятели, покровители, патрони на нейните галерии, които са я съветвали – купувай, изкуство се купува в криза, защото е най-доброто.“

От прочетеното за Катя Паскалева пък е успяла да съотнесе нейното виждане за връзката и срещите между артистите и публиката с онова, което се случи на артистите във времето на изолация – „които и да искат, не могат да имат досег с публиката“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51

Иванка Бечева изследва историята на Карабунар

Днес гост в рубриката „Горещо сърце“ е  историкът Иванка Бечева от пазарджишкото село Карабунар.   Нейната изследователска страст е свързана с историята на родното й място.  През годините открива неизвестни до момента факти и документи, свързани с духовното и икономическото развитие на селото.  В една от книгите й „Карабунар, история..

публикувано на 24.03.24 в 07:20