Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Древният град Петра - пуст заради коронавируса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече от две хилядолетия древният град Петра се извисява величествено над Йорданската пустиня, пише АФП. Днес известните му розово-червени храмове, врязани в скалната повърхност, лежат празни и тихи.

Откакто пандемията от коронавирус се разпространи по света, йорданските власти наложиха извънредни мерки и последните туристи отпътуваха на 16 март, ден, преди Хашемитското кралство да затвори границите си.

"За първи път виждам това място толкова празно. Обикновено тук има хиляди туристи", казва 42-годишният работник, който охранява древния археологически обект повече от десет години.


„Всяка година по това време мястото е изпълнено с шума от туристите“, споделя той. "Днес всичко, което можем да чуем, са пеещите птици."

Едно от седемте чудеса на света и обявено за обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1985 г., Петра някога е била столица на номадския арабски народ набатейци и датира от най-малко 200 години пр.н.е.

С течение на времето се превърна в притегателен център за туризма в страната и региона.

Неговият зрелищен Ал-Хазне, или съкровищницата, със зашеметяващата си пясъчна фасада, е една от най-известните атракции на Петра и бе декор за филма на Стивън Спилбърг от 1989 г. „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“.


Но сега стръмната криволичеща пътека Сик - пролом с дължина над километър, който води в Ал-Хазнех - е пуста. Изчезнаха туристите, които обикновено пешком или яздейки магаре или кон, преминават по пътеката.

Животът е в упадък. Масите в кафенетата събират дебел пласт прах или са обсипани със забравени пластмасови чаши, докато предмети като тениски в магазините за сувенири избеляват под лъчите на пустинното слънце.

Огромният обект, разположен в дълбока долина между Червено море, на юг и Мъртво море на север, е град-призрак.

Около 200 екскурзоводи, заедно с 1500 собственици на коне и магарета са останали без работа.

Това е „катастрофа“, каза 55-годишният Наим Навафлех, който е водач тук от около 30 години.

Йордания посреща около пет милиона посетители годишно, а туризмът представлява 14 процента от БВП на страната, в който са ангажирани около 100 000 души.

Баща на шест деца, Навафлех е печелил преди по 70 долара на ден.

"В миналото броят на посетителите варираше според катаклизмите в региона. Но днес изобщо няма туристи. Това никога не се е случвало преди", казва той.

Йордания вече беше в несигурно положение преди пандемията, като през първото тримесечие на 2020 г. безработицата отбеляза 19,3%.

Граничеща с разкъсваните от конфликти Сирия и Ирак и без петролното богатство на някои от съседите си, кралството работи за възраждането на своята туристическа индустрия.

Петра, огромна площ от 264 000 квадратни метра южно от Аман, видя рекордните „1,13 милиона посетители миналата година, включително милион от чужбина“, заяви Сюлейман ал Фараджат, отговорен за туризма и развитието в Петра.

Около 80 процента от приблизително 38 000 души в региона, които са основно номади бедуини, зависят пряко или косвено от туризма, каза той.


Подобно на Наел Навас, 41-годишен, баща на осем деца, е печелел между 40 и 55 долара на ден, като превозвал туристи до и от Петра на гърба на магарето си.

"Ще бъдем в наистина трудна ситуация", ако туристическата индустрия не се съвземе, казва той и добавя, че от средата на март работи за търговец на животни.

Фараят казва, че се надява посетителите бързо да се върнат в "страни, по-малко засегнати от пандемията" като кралството.

Но екскурзоводът се притеснява, че някои туристи, особено възрастните хора и пенсионерите, може да не са склонни да се върнат.

С население от около 10 милиона, Йордания официално е регистрирала малко над 800 случая на COVID-19 и девет смъртни случая.

Туризмът е донесъл на Йордания 5,3 милиарда долара миналата година според Абед ал-Раззак Арабият, ръководител на Йорданския съвет за туризъм.

Но приходите почти напълно са пресъхнаха, казва той, обещавайки мерки за спасяване на сезона, включително фокусиране върху вътрешния туризъм.

Междувременно за 45-те хотела на Петра ситуацията е мрачна.

"Пандемията дойде в разгара на нашия туристически сезон", заявява собственикът Тарек Туиси, който е и ръководител на хотелиерската асоциация в Петра.

„Резервациите бяха над 90 процента и за по-малко от седмица всички бяха отменени“, добавя той.

"Заетостта в моя хотел сега е нула“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху одобри нов кръг преговори за мир с посредниците в Доха и Кайро

Четири дни след като Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за примирие в Газа и ден след като Международният съд разпореди на Израел да осигури прехрана за два милиона местни жители, израелският премиер Бенямин Нетаняху даде одобрението си за нов кръг от преговори с посредниците в Доха и Кайро. Администрацията на САЩ води предварителни..

публикувано на 29.03.24 в 18:03
Александър Йоловски

Александър Йоловски: По-публично и с 24/7 излъчване да е удостоверяването на машините за вота

За министър ме покани човек от кабинета на бъдещия тогава премиер Николай Денков . Никога не съм бил партийно ориентиран, бях поканен в качеството си на експерт .  Това каза пред БНР министърът на електронното управление в оставка Александър Йоловски и подчерта: " Никога не е стоял въпросът аз да съм политическо назначение ". Петков декларира..

публикувано на 29.03.24 в 17:59
Прозорец свети в жилищен блок по време на спиране на електроподаването в Киев, 6 декември 2022

Режим на тока в три области на Украйна

Украйна въведе извънреден режим на тока в три области - Днепропетровска, Запорожска и Кировоградска, властите призоваха гражданите да ограничат потреблението на електроенергия, след като при руски удари бяха повредени няколко електроцентрали. Руски нападения с ракети и дронове тази нощ са поразили ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове в централната и западната част..

публикувано на 29.03.24 в 17:47

Рекорд във Варна: 26 градуса

Температурен рекорд е регистриран във Варна, съобщиха от НИМХ. В 14.00 часа температурата е 26 градуса.  Предишният рекорд е бил през 1940 година, когато са регистрирани 24.5 градуса. 

публикувано на 29.03.24 в 17:41
Радомир Чолаков

Радомир Чолаков: Няма да бъдат изплащани двойни заплати на народните представители

Няма да има застъпване на мандатите на досегашния и на новоизбрания парламент и затова няма как депутатите да получават двойна заплата след промените в Конституцията.  Това обясни пред БНР народният представител от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков. Той определи подобни твърдения като "интриги за увеличаване на напрежението": "С изменението на чл...

публикувано на 29.03.24 в 17:33
Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева

Приключиха консултациите при президента за избор на служебен премиер

Със среща със заместник-председателите на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров приключиха консултациите при президента, свързани с процедурата по избор на служебен премиер.  На излизане от президентството Тошко Тодоров каза, че има по-подготвени за поста и определи като "недоразумение", че техните позиции са в списъка, от който..

публикувано на 29.03.24 в 17:09
Лидерът на Демократичната юнионистка партия (ДЮП) Джефри Доналдсън.

Лидерът на северноирландската ДЮП подаде оставка заради обвинение в сексуално насилие

Лидерът на северноирландската Демократична юнионистка партия сър Джефри Доналдсън подаде оставка след обвинения в сексуално насилие. Политикът и 57-годишна жена, обвинена в съучастничество, са били арестувани в четвъртък и разпитвани, преди да им бъдат повдигнати обвинения, а следващия месец ще бъдат изправени пред съд. В изявление на..

публикувано на 29.03.24 в 17:01