Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ отново взеха на мушка Николас Мадуро

Николас Мадуро
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американското правителство обвини венецуелския президент Николас Мадуро в „незаконно“ създаване на нов национален изборен съвет, който да надзирава парламентарните избори, планирани за тази година, предаде Ройтерс.

Венецуелският Върховен съд, доминиран от приближени на Мадуро, обяви съвета миналата седмица. Опозиционният лидер Хуан Гуайдо, признат от Запада за легитимен президент, нарече органа „фалшив“ и настоя, че опозицията няма да го признае.

Венецуелската конституция дава правомощия за избор на членове на избирателния съвет на Националното събрание, което се оглавява от Гуайдо. Но Върховният съд постанови, че парламентът не е успял да стори това.

В публикувано в понеделник становище държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви, че Мадуро манипулира венецуелската конституция и новият съвет няма да може да приложи условията, необходими за свободни и честни избори.

„Без следването на този процес, избори, които представляват волята на народа, са невъзможни“, каза Помпейо.

Според опозиционната коалиция на Гуайдо няма условия за избори, гарантиращи прозрачност, доверие и публични свободи. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Венецуела задържа „дезертьори“, планирали да свалят Мадуро

Венецуела обяви днес за залавянето на 39 дезертьори от армията на колумбийската граница, като се смята, че те са били част от наскоро осуетения план за сваляне на президента Николас Мадуро, предаде АФП. „Заловихме 39 дезертьори, които се опитваха..

публикувано на 15.05.20 в 09:55
Николас Мадуро

САЩ обявиха награда $15 милиона за ареста на Мадуро

САЩ предлагат награда от 15 милиона долара за ареста на венецуелския президент Николас Мадуро, заяви американският държавен секретар  Майк Помпейо, цитиран от АФП. Министерството на правосъдието на САЩ пък повдигна обвинения в „наркотероризъм“..

обновено на 26.03.20 в 17:27