Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгата "Познавах ги" ни представя живота на 12 творци

Георги Спасов
Снимка: личен архив

Георги Спасов представи книгата си "Познавах ги" в навечерието на Задушница - 6 юни 2020 година в Лапидариума, в двора на Историческия музей в Пазарджик. В книгата има текстове за 12 починали творци, които писателят познава. Сред тях са Атанас Иванов, Георги Балабанов, Георги Стоянов - Бигор, Иван Виранов Вихренски.

"Подредих ги и се спрях на тях по простата причина, че наистина ги познавах. Разбира се, не ги познавам задълбочено от всичките им страни, това съм го написал и в предисловието", каза в предаването "По първи петли" авторът.

В книгата е включена информация и за Петър Змийчаров, ерудит според писателя Спасов.

"Живя малко, но много интензивно, почина по нелеп начин, но впечатли всички ни с огромната си култура и с една много интересна работа на Художествената галерия; с едни оригинални, нови модерни изложби, които той успя да осъществи". 

Писателят Георги Спасов заяви, че се интересува от местните автори, защото според него те по някакъв начин са незабелязани.

"Моето желание винаги е било да ги покажа, да ги съотнеса към националните ни представители на културата и да докажа, че ако не винаги равностойни, те по някакъв начин се доближават до националните ни постижения, защото моето категорично мнение е, че без провинциалната - разбира се по-скоро като териториална, а не в друг смисъл - култура, националната култура няма да бъде пълнокръвна, няма да бъде цялостна; ще стои някак си тезисна".   

Георги Спасов е роден през 1949 г. в с. Варвара, Пазарджишко. Публикувал е преди всичко хумористични и сатирични текстове, печатани в национални и провинциални вестници и списания, превеждани на руски език в изданията "Крокодил", "Неделя", "Огоньок", "Вечерняя Москва", излъчвани по московското и националното радио, с награди от различни конкурси за хумор и сатира. Автор е на хумористично-сатиричната книга "Празничен подарък", издадена през 1991 година. Член е на Съюза на българските писатели. Носител на годишната награда на Съюза на българските писатели за сатира за 2011 година за книгата "Записки на потърпевшия".

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и други..

обновено на 25.04.24 в 14:21

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “ Каста дива “ беше младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:52
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата. Кризите, през които вървим, засилват усещането за миналото. Постоянно преиграваме моменти от..

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР. „Радиодецата“ са носители на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пей с мен“; участие в..

публикувано на 24.04.24 в 10:16