Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градушка е унищожила реколтата от зеленчуци и тютюн в годецелчевски села

Снимката е илюстративна
Снимка: БНР, архив

Градушка, придружена с ураганен вятър, е унищожила цялата зеленчукова и тютюнева реколта в годецелчевските села Господинци и Брезница. Повечето производители не са регистрирани като такива, което намалява шансовете им за обезщетения.

Природното бедствие е засегнало цялото поле на село Господинци, каза кметът Ахмед Ходжов.

„На сто процента тютюн и корнишони, земеделски култури са унищожени“.

Едва десетина семейства продължават да се занимават с тютюнопроизводство, но това е единственият им доход.

„Това са хора, които основно разчитат на този тютюн“, обясни Ахмед Ходжов.

През последните години село Господинци се наложи като основен производител на корнишони в района. Реколтата е безвъзвратно унищожена, каза кметът.

„Тази година очаквахме много по добра цена, но корнишона няма как да се възстанови. Просто не личи, че има корнишон“.

Основният проблем е, че повечето земеделци не са регистрирани като производители и едва ли ще получат обезщетение, каза кметът на селото.

„Повечето не са регистрирани за съжаление, макар че част от хората основно се занимават с това нещо, но за съжаление не са регистрирани и не внасят осигуровки като земеделски стопани“.

В село Брезница градушката е засегнала предимно личните стопанства на хората. В момента се уточняват щетите на петима производители на зеленчуци, които работят по проекти с европейско финансиране. Реколтата им е унищожена над 90 процента.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГИТ отчита ръст на трудовите злополуки

Главната инспекция по труда отчита ръст на трудовите злополуки в страната, като от началото на годината смъртните случаи са 37. Това съобщи в Шумен изпълнителният директор на инспекцията  Екатерина Асенова. Компетентни институции и социални партньори се събраха в Шумен на поредна среща, част от кампанията "Прибери се у дома след работа, там някой те..

публикувано на 23.04.24 в 12:55
Среща на млекопреработватели във Велико Търново

Увеличаваме вноса на по-евтини млечни суровини от Украйна

Украинската асоциация на млекопреработвателите има намерения двойно да увеличи вноса на свои суровини на българския пазар. Това стана ясно при първата среща на браншовата организация с Българската асоциация на млекопреработвателите, която се проведе във Велико Търново. Идния месец предстои онлайн среща между новия служебен български министър на..

публикувано на 23.04.24 в 12:55

Обвиниха Динко Вълев за участие в организирана престъпна група

Ямболската окръжна прокуратура повдигна обвинение срещу Динко Вълев, известен като Ловецът на бежанци и още двама мъже от за участие в организирана престъпна група. В момента Вълев е в бургаска болница и се очаква неговото изписване, за да бъде привлечен под наказателна отговорност. Организираната престъпна група е действала за времето от..

публикувано на 23.04.24 в 12:44
Станимир Георгиев, председател на сдружение

Инсталация, а не затваряне искат енергетиците от ТЕЦ "Марица Изток 2"

Енергетици и миньори от ТЕЦ "Марица Изток 2" внесоха в Народното събрание декларация с настояване за изграждане на инсталация за улавяне на въглеродния диоксид.  Предложението е възможност да се спре затварянето на енергомощностите и поставянето в зависимост на българската икономика, каза Станимир Георгиев, председател на Сдружение "Миньори..

публикувано на 23.04.24 в 12:07

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева. За кончината ѝ съобщи нейният съпруг проф. Боян Биолчев. Опелото ще се състои в събота в храма "Св. Седмочисленици" от 13.30 ч.  Мариана Евстатиева-Биолчева изучава кино и телевизионна режисура във Филмовата школа в Лодз, Полша. Дебютира в документалното кино. Още с първите си филми проявява интерес..

публикувано на 23.04.24 в 11:53
Максим Минчев

Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма учредява награда "Максим Минчев"

Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма учредява награда на името на Максим Минчев. Първата награда ще бъде връчена в зала "Максим" на БТА на 5 юни – рождената дата на Минчев. Дългогодишният директор на БТА Максим Минчев беше президент на асоциацията, в която членуват над 60 журналисти, блогъри и писатели. Минчев има над..

публикувано на 23.04.24 в 11:45

Климатичните промени и младите

Климатичните изменения са едно от най-големите предизвикателства на днешното време . Това каза пред БНР Люк ван Оз – втори секретар на посолството на Кралство Нидерландия. УНИЦЕФ в партньорство с посолството проведе дискусия с млади хора именно на тази тема - "Образование, околна среда и действия за климата".   Според Люк ван Оз е..

публикувано на 23.04.24 в 11:42