Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Възражения към избора на Съвета за развитие на гражданското общество

Съветът е консултативен орган към Министерския съвет

Снимка: БГНЕС
Четири организации – Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюзът на тракийските дружества в България, Българският туристически съюз и Общобългарският комитет “ Васил Левски“ изразиха възмущението си от процедурата по избора на Съвета за развитие на гражданското общество към Министерския съвет.

В момента там има 14 организации, избрани от над 200 по електронен път, но четирите съюза са категорични, че селектираните неправителствени структури със сигурност не представят голямата част от българското общество.

Кратък срок за провеждане на процедурата, невъзможност да се предоставят документи, правила, писани за класираните в Съвета за развитие на гражданското общество. Това са част от критиките, които Васил Василев от Общобългарския комитет “ Васил Левски“ посочи към новосформираната структура към правителството:

„Почти всички са финансирани от чужбина – както от „Отворено общество“, така и от „Америка за България“, така и от няколко американски фондации, от посолствата на Франция, Великобритания. И доколкото разбираме, те са тези, които са определили критериите за избора. И процедурата беше нагласена да изглежда демократична, но тя беше толкова демократична и праволинейна, колкото е демократична процедурата при избор на обществени поръчки в България“.

Васил Василев поиска правителство да преосмисли позицията си. А ако това не се случи, ще се пристъпи към създаване на алтернативно обединение на близо 30-те хиляди организации, които сега не са представени в Съвета за гражданско общество.

Красимир Премянов от Съюза на тракийските дружества обясни, че до ситуацията се е стигнало след промяна в закона от 2016 година:

„Главният акцент, който ангажира юридическите лица с нестопанска цел беше да не пропуснат периода на нова регистрация в Агенцията по вписванията. На другото някак си не му се обърна внимание. В крайна сметка обаче то се оказа решаващо - защото по модела, който е извършен и  по правилника за функциониране на този съвет се оказа, че след като се произведе този избор, опорочен до безкрайност, и в който, за съжаление 14 организации са представители на финансирани отвън структури и извършват дейност, която не кореспондира с нашите приоритети в националната култура.

В другите държави  - като пример в Съединените американски щати, ще допълня и Русия, подобни организации се наричат чуждестранни агенти. Агенти, които получават финансиране от чужбина и естествено с финансирането зависят в  политиката си и в  поведението си  от чужди приоритети.

Това, което искаме да направи властта -  да направи промяна в нормативната уредба на този въпрос. С промяна в действащия закон, отмяна на някои текстове и  промяна на други, ще се уреди този въпрос“, смята Премянов.

До законодателна промяна към момента е малко вероятно да се стигне.

Само преди дни съдии във Върховния съд на ЕС обявиха унгарския закон срещу неправителствените организации за нарушаващ европейските стандарти. А мерките, насочени към увеличаване на прозрачността при финансирането на организациите, като "дискриминационни и неоправдани“.

Красимир Премянов от Съюза на тракийските дружества обясни, че на този етап би подкрепил мерките, предложени от Антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

В началото на юни председателят на комисията Сотир Цацаров препоръча промени в правилника на Съвета за развитие на гражданското общество. Част от препоръките за промени са продиктувани от изводите на комисията, че правилата за избор на състава на Съвета не осигуряват необходимата гаранция за равнопоставеност и представителност. А така се дава и възможност за вземане и налагане на решения в полза на определена област. Има и нужда „недопускане на конфликт на интереси при разпределяне на средствата, организиране на консултации или други взаимодействия с гражданските организации“.

На изпълнението на това се надяват от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на тракийските дружества в България, Българския туристически съюз и Общобългарския комитет “ Васил Левски“, както други неправителствени организации.

Златан Стойков от Съюза на офицерите и сержантите обобщи:

„Това, което наблюдаваме в страната - този консултативен съвет към Министерския съвет под ръководството на вицепремиера Томислав Дончев, ако си бяха на място през тригодишния мандат, най-вероятно нямаше да имаме корумпирани в такова количество, нямаше да имаме ежедневно грабежи и малтретиране на възрастни хора за 50 лева, нямаше да имаме война по пътищата.

Не като обвинение към ръководството на държавата, но да се преразгледат критериите за избора“, призова Стойков.

За финансирането на проекти Съвета за развитие на гражданското общество към Министерския съвет е предвидил малко над 98 милиона лева.

Репортажа може да чуете и от звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зоран Заев

Заев: Аз съм македонец, който говори македонски език, признат в целия свят

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви, че е македонец, който говори македонски език, признат в целия свят, след като българският вицепремиер Красимир Каракачанов го сравни с „българин, на който акълът му идва на другия ден“, предаде БТА. „Аз съм македонец, който говори македонски език, признат в целия свят. Каракачанов е..

публикувано на 29.11.20 в 12:30

Бебе с антитела срещу Covid-19 се роди в Сингапур

Жена от Сингапур, която е била заразена с Covid-19 през март, докато е била бременна, е родила бебе с антитела срещу вируса, предаде Ройтерс. Бебето е родено този месец без коронавирус, но с антитела, съобщи днес в. „Стрейт таймс“, който цитира майката. „Моят лекар подозира, че съм му предала антитела срещу Covid-19 по време на..

публикувано на 29.11.20 в 12:15
Анри Кулев

Анри Кулев: Ние сме племе, водено от демони, никаква ваксина няма да ни спаси от тях

" Всеки е затворен в избирателната урна, това е голямото послание, че ние сме жертва и на политиците, които успяват да насадят в главите ни собствената си величавост ", така художникът проф. Анри Кулев коментира пред БНР своята карикатура на настъпилото объркване в обществото по време на пандемия. По думите му въпросите, които следват, са що за хора са..

публикувано на 29.11.20 в 12:15
Певицата Шер с Кааван

Най-самотният слон в света заминава от Пакистан за Камбоджа

Самотен слон, чиито лоши условия на живот предизвикаха глобални протести, напуска Пакистан, предаде ДПА. Тридесет и пет годишният Кааван, наричан „най-самотният слон в Пакистан“ ще бъде превозен от страната със специален товарен самолет до резерват за диви животни в Камбоджа, където властите вече са уредили новия му дом, посочва БТА...

публикувано на 29.11.20 в 12:03

Онлайн „Вечер на добродетелите“ в подкрепа на ранното детско развитие

От 20 ч. тази вечер на платформата за виртуални събития MP Studio Events ще започне първата онлайн „Вечер на добродетелите“ на тема „Очите на бъдещето“ в подкрепа на ранното детско развитие. Организатор е фондация „За нашите деца“. Целта е с набраните  средства през 2021 г. да бъдат подкрепени поне 1000 деца и техните семейства, за да се..

обновено на 29.11.20 в 11:56

Георги Свиленски: Можеше да има друг бюджет, който да е за цяла година, а не предизборен

" Можеше да има друг бюджет, който да е за цяла година, а не предизборен, и БСП го предложи, но управляващите приеха по-лесния начин ", заяви пред БНР Георги Свиленски, заместник-председател на ПГ на "БСП за България" и председател на предизборния щаб на БСП. Според него България не е получила бюджета, който очакват българските граждани. Той..

публикувано на 29.11.20 в 11:55
Протестът в Лиеж, 28 ноември 2020 г.

Ранени и задържани след сблъсъци заради противоепидемичните мерки в Белгия

Няколкостотин души са били задържани снощи в белгийския град Лиеж заради участие в неразрешен протест срещу противоепидемичните мерки в страната, съобщиха местни медии, цитирани от БТА. Отбелязва се, че участниците възразяват срещу въведения преди месец в страната вечерен час, с който се забранява движението между 22.00 и 6.00 ч. в Брюксел и..

публикувано на 29.11.20 в 11:54