Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възражения към избора на Съвета за развитие на гражданското общество

Съветът е консултативен орган към Министерския съвет

Снимка: БГНЕС
Четири организации – Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюзът на тракийските дружества в България, Българският туристически съюз и Общобългарският комитет “ Васил Левски“ изразиха възмущението си от процедурата по избора на Съвета за развитие на гражданското общество към Министерския съвет.

В момента там има 14 организации, избрани от над 200 по електронен път, но четирите съюза са категорични, че селектираните неправителствени структури със сигурност не представят голямата част от българското общество.

Кратък срок за провеждане на процедурата, невъзможност да се предоставят документи, правила, писани за класираните в Съвета за развитие на гражданското общество. Това са част от критиките, които Васил Василев от Общобългарския комитет “ Васил Левски“ посочи към новосформираната структура към правителството:

„Почти всички са финансирани от чужбина – както от „Отворено общество“, така и от „Америка за България“, така и от няколко американски фондации, от посолствата на Франция, Великобритания. И доколкото разбираме, те са тези, които са определили критериите за избора. И процедурата беше нагласена да изглежда демократична, но тя беше толкова демократична и праволинейна, колкото е демократична процедурата при избор на обществени поръчки в България“.

Васил Василев поиска правителство да преосмисли позицията си. А ако това не се случи, ще се пристъпи към създаване на алтернативно обединение на близо 30-те хиляди организации, които сега не са представени в Съвета за гражданско общество.

Красимир Премянов от Съюза на тракийските дружества обясни, че до ситуацията се е стигнало след промяна в закона от 2016 година:

„Главният акцент, който ангажира юридическите лица с нестопанска цел беше да не пропуснат периода на нова регистрация в Агенцията по вписванията. На другото някак си не му се обърна внимание. В крайна сметка обаче то се оказа решаващо - защото по модела, който е извършен и  по правилника за функциониране на този съвет се оказа, че след като се произведе този избор, опорочен до безкрайност, и в който, за съжаление 14 организации са представители на финансирани отвън структури и извършват дейност, която не кореспондира с нашите приоритети в националната култура.

В другите държави  - като пример в Съединените американски щати, ще допълня и Русия, подобни организации се наричат чуждестранни агенти. Агенти, които получават финансиране от чужбина и естествено с финансирането зависят в  политиката си и в  поведението си  от чужди приоритети.

Това, което искаме да направи властта -  да направи промяна в нормативната уредба на този въпрос. С промяна в действащия закон, отмяна на някои текстове и  промяна на други, ще се уреди този въпрос“, смята Премянов.

До законодателна промяна към момента е малко вероятно да се стигне.

Само преди дни съдии във Върховния съд на ЕС обявиха унгарския закон срещу неправителствените организации за нарушаващ европейските стандарти. А мерките, насочени към увеличаване на прозрачността при финансирането на организациите, като "дискриминационни и неоправдани“.

Красимир Премянов от Съюза на тракийските дружества обясни, че на този етап би подкрепил мерките, предложени от Антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

В началото на юни председателят на комисията Сотир Цацаров препоръча промени в правилника на Съвета за развитие на гражданското общество. Част от препоръките за промени са продиктувани от изводите на комисията, че правилата за избор на състава на Съвета не осигуряват необходимата гаранция за равнопоставеност и представителност. А така се дава и възможност за вземане и налагане на решения в полза на определена област. Има и нужда „недопускане на конфликт на интереси при разпределяне на средствата, организиране на консултации или други взаимодействия с гражданските организации“.

На изпълнението на това се надяват от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на тракийските дружества в България, Българския туристически съюз и Общобългарския комитет “ Васил Левски“, както други неправителствени организации.

Златан Стойков от Съюза на офицерите и сержантите обобщи:

„Това, което наблюдаваме в страната - този консултативен съвет към Министерския съвет под ръководството на вицепремиера Томислав Дончев, ако си бяха на място през тригодишния мандат, най-вероятно нямаше да имаме корумпирани в такова количество, нямаше да имаме ежедневно грабежи и малтретиране на възрастни хора за 50 лева, нямаше да имаме война по пътищата.

Не като обвинение към ръководството на държавата, но да се преразгледат критериите за избора“, призова Стойков.

За финансирането на проекти Съвета за развитие на гражданското общество към Министерския съвет е предвидил малко над 98 милиона лева.

Репортажа може да чуете и от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Прозорец свети в жилищен блок по време на спиране на електроподаването в Киев, 6 декември 2022

Режим на тока в три области на Украйна

Украйна въведе извънреден режим на тока в три области - Днепропетровска, Запорожска и Кировоградска, властите призоваха гражданите да ограничат потреблението на електроенергия, след като при руски удари бяха повредени няколко електроцентрали. Руски нападения с ракети и дронове тази нощ са поразили ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове в централната и западната част..

публикувано на 29.03.24 в 17:47

Рекорд във Варна: 26 градуса

Температурен рекорд е регистриран във Варна, съобщиха от НИМХ. В 14.00 часа температурата е 26 градуса.  Предишният рекорд е бил през 1940 година, когато са регистрирани 24.5 градуса. 

публикувано на 29.03.24 в 17:41
Радомир Чолаков

Радомир Чолаков: Няма да бъдат изплащани двойни заплати на народните представители

Няма да има застъпване на мандатите на досегашния и на новоизбрания парламент и затова няма как депутатите да получават двойна заплата след промените в Конституцията.  Това обясни пред БНР народният представител от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков. Той определи подобни твърдения като "интриги за увеличаване на напрежението": "С изменението на чл...

публикувано на 29.03.24 в 17:33
Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева

Приключиха консултациите при президента за избор на служебен премиер

Със среща със заместник-председателите на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров приключиха консултациите при президента, свързани с процедурата по избор на служебен премиер.  На излизане от президентството Тошко Тодоров каза, че има по-подготвени за поста и определи като "недоразумение", че техните позиции са в списъка, от който..

публикувано на 29.03.24 в 17:09
Лидерът на Демократичната юнионистка партия (ДЮП) Джефри Доналдсън.

Лидерът на северноирландската ДЮП подаде оставка заради обвинение в сексуално насилие

Лидерът на северноирландската Демократична юнионистка партия сър Джефри Доналдсън подаде оставка след обвинения в сексуално насилие. Политикът и 57-годишна жена, обвинена в съучастничество, са били арестувани в четвъртък и разпитвани, преди да им бъдат повдигнати обвинения, а следващия месец ще бъдат изправени пред съд. В изявление на..

публикувано на 29.03.24 в 17:01

Сигнал за бомба опразни търговски център в София (обновена)

Няма намерени съмнителни предмети при проверката на търговския център в София, намиращ се на кръстовището на бул. "Ал. Стамболийски" и ул. "Опълченска", за който беше подаден сигнал за бомба по-рано днес.  От СДВР съобщиха, че екипите на полицията са претърсили помещенията на мола.  Заради сигнала, подаден на електронна поща, се наложи..

обновено на 29.03.24 в 16:56
Църквата

Храм във Велико Търново чака година и половина подпис от МК, за да стане паметник на културата

Близо година и половина отне на Министерството на културата за подпис, с който беше изправена половинвековната грешка и църквата "Свети Николай" на майстор Колю Фичето във Велико Търново получи полагащия ѝ се статут на паметник на културата от национално значение.  Това е важно, за да може по-бързо да бъдат намерени нужните четири милиона лева за..

публикувано на 29.03.24 в 16:55