Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът: Водният режим на Перник отпада, остава да си вземем поуките

Протести, арести и оставки съпътстваха водната криза

| обновено на 24.06.20 в 12:13
Язовир "Студена"
Снимка: архив БНР

След седем месеца изпитания от днес отпаднаха наложените заради водната криза ограничения в Перник. Новината бе съобщена в късния следобед във вторник, след работна среща при областния управител Емил Костадинов, на която присъства и министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Положителното становище на община Перник за отмяна на водния режим тази сутрин бе изпратено във ВиК. 

Режимът се отменя както за Перник, така и за всички населени места, водоснабдявани от язовир „Студена”.

"Язовир Студена е пълен. Водният режим на Перник отпада. Остава да си вземем поуките и да не повтаряме грешките", написа в социалната мрежа кметът Станислав Владимиров, който е в отпуск.

Под заповедта за отмяна на режима подпис постави зам.-кметът Мирослав Стоицев:

„Това тежко изпитание, което беше пред всички перничани вече е на финала”.

Водният обем на язовир „Студена“ наближава 21 млн. куб. метра. Според управителят на ВиК Борислав Иванов, разчетите са направени така, че ситуацията от края на миналата и началото на тази година да не се повтаря.

„Имаше хора през януари, които казваха, че язовирът няма да му стигнат и три години да се напълни. Оказа се, че това не е така и може да бъдем спокойни, че в следващите месеци , да не кажа и години, няма да имаме проблеми”, посочи Иванов.

Решаването на проблема с водата в Перник е пример за това как институциите да работят в синхрон, коментираха от Общината.

От днес е спряно водоподаването от софийския водопровод. Разрешението за ползването на вода от язовир „Бели Искър” остава и водопроводът ще бъде ползван при необходимост, съобщи Борислав Иванов.

Усилено се работи по подмяната на част от амортизираната водопроводна мрежа в града, като по данни от общината около 40 процента от предвидените за смяна водопроводи вече са подменени. Завършени са новите водопроводи в кв. „Църква”, работи се в кв. „Изток“, в централната част на града, прави се довеждащия водопровод към град Батановци.

От Вик уточниха, че заради изграждане на новите водопроводи и свързване на водопроводните отклонения към тях в определени дни водоснабдяването ще бъде нарушено в районите на строително-монтажните дейности.

По тази причина прекъсвания на водоподаването до края седмицата ще има в кварталите „Изток”, „Мошино”, „Могиличе” и „Клепало”.

Язовир “Студена“

Режимът в Перник беше въведен на 18 ноември заради драстичното спадане на нивото на язовир „Студена“. Графикът на водоподаване беше променян неколкократно.

Протести, арести и оставки съпътстваха водната криза. В града беше обявено бедствено положение.

В края на миналата година правителството отпусна 35 милиона лева за ремонт и подмяна на част от водоснабдителната система на Перник.

Изграден бе авариен водопровод, за да може градът да бъде захранван с вода от язовир „Бели Искър“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Случаите на коклюш в Кюстендилска област вече са 12

12 са вече случаите на коклюш в Кюстендилска област, казаха за БНР от РЗИ. Те са в четири общини - Кюстендил, където са 7, три в Дупница и по един в Бобов дол и Трекляно. В най-малката община случаят е от февруари. Случаите с коклюш в региона може и да се увеличат до утре, защото има изпратени в столични лаборатории проби за изследване и те..

публикувано на 25.04.24 в 15:11
Румен Димитров

Шефът на "Гробищни паркове" не възнамерява да подава оставка

Изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен Димитров е категоричен, че няма да подава оставка. Тя му беше поискана от общинските съветници от ГЕРБ - СДС, които твърдят, че е назначил на работа Марин Тодоров, след което близка до него фирми са поела обществени поръчка в предприятието. Според Димитров..

публикувано на 25.04.24 в 15:09
Богдан Боцев

Депутатът Богдан Боцев се отказва от участие в изборите

Депутатът от Гоце Делчев Богдан Боцев, който бе народен представител от БСП в четири парламента, се отказва от участие в предстоящите предсрочни избори. Той се връща в Общината като заместник-кмет. Въпреки че от години водач на листата на БСП е външен за Благоевградска област кандидат, Боцев влизаше в няколко парламента с рекорден брой..

публикувано на 25.04.24 в 15:06
Служебният министър-председател Димитър Главчев се срещна с близки но отвлечени български моряци

Премиерът Главчев се срещна с близки на отвлечените моряци

Премиерът и външен министър Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader.  "Хамас" ще решава за освобождаването на Galaxy Leader и двамата българи Главчев увери, че нито за ден институциите не са спрели да търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 14:40

До 20 км/ч се ограничава скоростта на тротинетките в Сливен

До 20 км/ч се ограничава скоростта на електрическите тротинетки по пътищата в община Сливен, реши Общинският съвет. Изцяло се забранява движението им във всички пешеходни зони, тротоари, градската градина и алеи, с изключение на велоалеите.  Местният парламент вдигна и глобите за нарушаване на шума от 50 лева на 450 лева за физически лица...

публикувано на 25.04.24 в 14:34
Даниел Панов

От 2,40 до над 4 лева за столово хранене на учениците във Велико Търново

Във великотърновските училища има дискриминация към децата за евтиното столово хранене. Това заяви на днешната сесия на Великотърновския общински съвет училищният директор и общински съветник от "Възраждане" Ангел Янчев.  Кметът Даниел Панов отрече това и посочи, че училищата не може да бъдат задължени с кого да сключват договори за..

публикувано на 25.04.24 в 14:06

Валери Жаблянов: Избирателите в момента са в състояние на преосмисляне

Лявото и дясното политическо пространство са социологически термини, а на изборите се явяват гражданите и ние не разглеждаме по този начин избирателя . Той трябва да избере в настоящия момент онази политическа сила, която  е в състояние да промени българското държавно управление. Това коментира представителят на "Левицата" Валери..

публикувано на 25.04.24 в 14:05