Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколози протестират тази вечер в защита на българската природа

| обновено на 25.06.20 в 08:13
Снимка: БГНЕС

Протести в защита на българската природа се организират тази вечер в цялата страна. Представители на различни природозащитни организации ще изразят своето недоволство срещу готвените промени в Закона за биоразнообразието, които предстои да бъдат разгледани на второ четене от парламента.

Измененията бяха предложени от бившия екоминистър Нено Димов с мотива, че е необходим нов подход за управление на екологичната мрежа „Натура 2000“.

Според природозащитниците измененията не само противоречат на европейското законодателство, но и напълно ще ликвидират екологичната мрежа Натура 2000. Една от спорните поправки изключва българските учени от процеса на управление на защитените зони.

„Реално те нямат глас в нищо, включително в заповедите за обявяване на защитените зони. БАН е най-голям враг на природата в България според тези изменения. Ще започнат да леят бетон на ляво и на дясно по този закон и никой няма да може да ги спре. Това са европейски пари - това е тяхната идея“, каза Андрей Ковачев от коалиция „За да остане природа в България“.

Еколозите изразяват съмнения относно качеството на документите, които ще управляват защитените зони. Опасяват се, че МОСВ ще дава зелена светлина на всяко инвестиционно намерение, игнорирайки природозащитните цели.

В столицата протестното шествие ще тръгне в 18:30 часа от Паметника на Алеко Константинов на булевард „Витоша“, откъдето демонстрантите ще се отправят към сградата на Народното събрание. 

Протестът е под наслов: „Долу ръцете от морето, планините, реките и горите“ сподели пред БНР Катерина Раковска от WWF - Световен фонд за природата. Освен в столицата, протести ще има в още 9 града и Карадере. Призивът е хората да дойдат с маски и да спазват дистанция:

„Нашето основна послание е, че Законът за биоразнообразието е добър и това, което трябва да се направи, от гледна точка на управление на мрежата „Натура 2000“, може да се направи в неговите рамки. Казвам това, тъй като част от мотивите за приемането на промените е, че ужким държавата отговаря на наказателна процедура на Европейската комисия срещу страната за необявяване на защитените зони и за липса на цели и мерки“.

Ако предложените промени в закона станат факт, те ще отложат приемането на природозащитни мерки и цели, категорична е Раковска. Тя също акцентира върху ролята на учените в процеса. Тя разкритикува като „притеснителни“ предложенията, направени между първо и второ четене от Валери Симеонов и особено задължаването за предоставяне на първични данни, „което е направено по начин, който противоречи дори на Конституцията“. Има и други предложения, в които личи „превес на икономическите интереси над природозащитните“. Основната критика обаче е, че:

„Чрез тези промени се въвежда т.н. „нов подход за Натура 2000“. Този подход е изработен от фирма срещу 1 милион лева близо, по ОП „Околна среда“, а са разписани от г-н Нено Димов и екипа му в същото време, когато заблуждаваха обществото, че на Пирин може да се строи и то без оценка“. От техните действия има опасност да пострада цялата мрежа „Натура 2000“.

"Нашият призив в момента към Народното събрание е да не се пипа Закона за биоразнообразието в частта за „Натура 2000“. Останалите промени може да се приемат, няма проблем с това, но не пипайте закона в частта за „Натура 2000“, каза Раковска в интервю за предаването "Преди всички"

Интервю с Катерина Раковска можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бургас се включва в националния протест срещу промени в Закона за биологичното разнобразие

 Национален протест срещу промените в Закона за биологичното разнообразие и в защита на Натура 2000 оганизират неправителствени организации и граждани.Той ще се състои днес на Часовника от 18 30 ч. Основните заплахи са, че още 4 години няма да могат да..

обновено на 25.06.20 в 08:16
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росица Матева

10 партии и осем коалиции са подали до момента документите си в ЦИК

10 партии и осем коалиции са подали до момента документите си в Централната избирателна комисия за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9-и юни, като всички те ще се състезават за вота на избирателите за членове и на Народното..

публикувано на 23.04.24 в 15:47
Изглед към Неаполския залив и вулкана Везувий.

Граждани на Неапол се жалват в съда от тормоза от нощния живот

Граждани на Неапол се оплакаха в съда от тормоза от нощния живот. Инициативата е на граждани от квартал в Неапол и е първа по рода си. От години те страдат от неудобството предизвикано от многобройни заведения, отворени до късно през нощта...

публикувано на 23.04.24 в 15:44

Разкриха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Схема за регистрация на автомобили с фалшиви свидетелства за регистрация е разкрита от служители на ГД "Национална полиция" и ОДМВР – В. Търново по време на съвместна операция.  Тя се провежда под наблюдението на Районна прокуратура – В...

публикувано на 23.04.24 в 15:40
Община Силистра

Обсъждат нова структура на Общината в Силистра

Нова структура на Общината ще разгледа на заседание утре Общинският съвет в Силистра. Предложението предвижда намаляване броя на ръководните кадри, броя на дирекциите и отделите. Целта е оптимизиране на работния процес, повишаване на ефективността и..

публикувано на 23.04.24 в 15:26

Изложба в Плевен показва успехите на българските олимпийци по природни науки

В Плевен откриха изложба с българските олимпийци по природни науки "Моите будители". Сред тях са и четирима възпитаници на Математическата гимназия "Гео Милев" в града. В Олимпийските отбори по природни науки за миналата година участват четирима..

публикувано на 23.04.24 в 15:15

Читалня на открито организира библиотеката в Силистра

Читалня на открито организира утре Регионалната библиотека "Партений Павлович" в Силистра.  Събитието трябваше да се проведе днес по случай Световния ден на книгата и авторското право на площад "Свобода", но бе отложено заради лошото време...

публикувано на 23.04.24 в 15:13

В СГС е внесено искане за задържането на Марин Димитров

В Софийския градски съд е внесено искане за задържане на Марин Димитров, обвиняем заедно със сина му Стефан Димитров и бившия директор на агенция "Митници" Петя Банкова за участие в организирана престъпна група.  Почти всички висши началници от МВР..

публикувано на 23.04.24 в 15:04