Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичният общински съвет гласува облекчения за таксиметровите шофьори

| обновено на 25.06.20 в 10:45
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет ще гласува днес облекчения за таксиметровите шофьори в София заради кризата, причинена от Covid-19. От 1 юли до края на януари 2021 година те ще бъдат освободени от такси за внасяне на данъка към общината, който е в размер 850 лева.

По предварителни изчисления с тези облекчения в бюджета на общината няма да постъпят около 250 000 лева, обясни общинският съветник Зафир Зарков:

„С това наше решение всъщност се премахва тази допълнителна тежест към тях, а на тях ще им позволи да заплащат такъв период, за какъвто смятат, че имат финансовата възможност.“

Зафир Зарков, СОС

Столичният общински съвет ще обсъди разширяването на пешеходната зона в центъра на София. Предвижда се улица „Съборна“ да бъде освободена от коли, допълва Зафир Зарков:

„Имаме пълно единомислие в общинския съвет относно улица „Съборна“ и превръщането ѝ в пешеходна с изключение на един малък участък, което ще позволи на практика от градската градина до Южния парк да имаме едно безконфликтно пешеходно трасе с изключение на няколко кръстовища“.

Председателят на съюз „Такси“ Кирил Ризов припомни в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" трите искания на сектора, предвид кризата с Covid-19 - държавата да удължи всяко разрешително за извършване на таксиметрова дейност, Законът за автомобилните превози да не бъде променян що се касае до такситата, а алтернативният данък, който плащат таксиджиите предварително всяка година, да бъде намален за 2021 на 300 лв.
     

„По всички тези направление се проведоха необходимите разговори. След това минаха всички наши искания през съответните комисии в НС и СОС. Това, което говорим, касае цялата страна и всички общински съвети. Това, което поискахме – да се удължи срокът на разрешителното, срещна юридически проблем – нямаше корелация между Закона за общините в частта за данъците и Закона за извънредното положение. Не можахме да получим т.н. удължаване.... Днес в СОС, а скоро и в останалите общини ще бъде гласувано решение за таксите, свързани с издаване на разрешителното и съответните стикери".

За алтернативния данък за 2021-ва година обаче таксиджиите са срещнали разбиране.

„Имаме разбиране от страна на Столичния общински съвет, че 850 лв. (колкото е в момента размерът за София - б.р.) няма да бъде, но и нашето искане от 300 лева вероятно няма да го бъде. Като дойде септември-октомври и почнем да говорим по тематиката, тогава ще разберем как точно стоят нещата и колко бъде намален“.

Без повишаване на тарифите в София

„Това точно в най-скоро време няма да го бъде предвид на това, че очакваме 31 октомври да стане краен срок за определяне на минималните и максималните тарифи по закона за автомобилните превози през общинските съвети. Както столичният, така и другите общински съвети в страната трябва да се изкажат по въпроса колко точно ще бъде за следващия период“.

Това означава, че до октомври няма да има увеличаване на максималните и минималните тарифи, обясни той.

Очаква се тази година да приключат и преговорите за първоначалната такса. Очакванията са тя да е 3 пъти размера на минималната такса (и в София да стане 2,31 лв). Целта е и късите курсове да бъдат рентабилни.

След въвеждането на извънредното положение, оборотите на такситата са паднали до 20% от стойностите преди 13 март. След отпадането му обаче все още не могат да достигнат до 50% от предишните стойности.

За противоепидемичните мерки

„В такситата се спазва всичко, което произтича от Закона за мерките. Задължителен атрибут е маската и дезинфекцията в купето“, заяви той и допълни, че контролните органи на пътя имат право да санкционират с 300 лв този, който не носи маска – шофьор или клиент. Има глобени и от двете страни. В такситата от големите компании има разделителни прегради между предната и задната седалка. Ако клиентът извиква такси и види, че шофьорът е без маска, може ли да откаже таксито.

Таксиметрови шофьори с положителни проби

„Аз съм известен за един случай със сигурност в столицата“, каза Ризов.

Интервюто можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна

Великден наближава... Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

Майските празници са началото на морския туризъм , каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори. "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова най-предпочитана дестинация е Гърция - и заради морето, и заради факта, че гърците също са..

публикувано на 19.04.24 в 10:43

Погром в птицевъдството - 40% от кокошките носачки са засегнати от птичия грип

Само за седмица заради птичия грип са били унищожени над половин милион кокошки у нас. " Ситуацията ескалира изключително бързо. От октомври миналата година до момента заради огнища сме унищожили над 2 милиона птици – кокошки носачки, през последната седмица около 380 000 бройлери. При кокошките носачки вече са засегнати над 40% ",..

публикувано на 19.04.24 в 10:25
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Президентът да ги остави да се варят в собствен сос!

Има различни интереси, които стоят зад правителството и тези интереси трябва да се напаснат . Зад правителството стоят ГЕРБ и ДПС. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков във връзка с напрежението около смяната на министри в служебното правителство скоро след като то бе сформирано. Очаква се среща на "Дондуков" 2 за..

публикувано на 19.04.24 в 08:37
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Смяната на външния министър е странно решение, което води само до един извод – че правителството очевидно е политическо, а не експертно , както се очаква от едно служебно правителство. Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във външнополитическата доктрина на страната, категоричен е дипломатът относно думите..

публикувано на 16.04.24 в 08:05