Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради Брекзит

По-високи такси за студентите от ЕС във Великобритания

Ник Хилман: Лоша новина за университетите на Острова

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Студентите от ЕС, които започват обучение в университети в Англия от следващата година, ще трябва да плащат по-високи такси. Това съобщи британското правителство, а причината е Брекзит. Говори се за тройно увеличение на таксите и лишаване на студентите от ЕС от някои привилегии, които имат в момента.

Нашият кореспондент в Лондон Веселин Паунов потърси разяснение от директора на Института за политика във висшето образование Ник Хилман, който заяви: 

„Студентите ще трябва да плащат много по-високи такси за обучение отколкото хората извън ЕС вече плащат. Освен това те няма да имат достъп до студентските заеми, осигурявани от правителството в Обединеното кралство за покриване на тези такси. Така че това е нещо като двоен удар за студентите.

Нашите университети продължават да следват програмата си за набиране на студенти от България. И те активно ще се стремят към това вероятно чрез отпускане на стипендии или други начини за намаляване на разходите. Надявам се, че въпреки тези решения много българи ще дойдат в нашите университети, които са от световна класа“.

Изчислено е, че има около 6000 български студенти в Обединеното кралство и съм сигурен, че има много родители, чиито деца учат или смятат да учат на Острова, които слушат предаването, за да научат нещо повече около последните решения на британското правителство. Така че какво е вашето послание към тях?

Сегашните студенти, тези които вече са започнали обучението си, не са засегнати от това решение. Това е решение за новите студенти, които ще дойдат тук от следващата година. Така че хората, студентите в британските университети ще продължават според сегашните разпоредби и да се надяваме успешно ще приключат обучението си.

Тези, които са в България и могат да дойдат и да учат тази година също ще могат да влизат в университетите според сегашните правила. Всеки, който постъпи в британски университет тази есен, през октомври 2020 година, ще може да получи нисколихвен заем и има право на такъв заем. Знам, че пътуването е трудно заради коронависура, но се надяваме нашите университети да бъдат напълно отворени отново през октомври и да насърчават хората да идват за учебната 2020-2021 година преди таксите да бъдат вдигнати за следващата 2021-2022 година.

Само Брекзит ли трябва да виним за решението на правителството или има и други фактори?

Брекзит е в основата, защото европейското право гарантира свободното движение на студентите в рамките на ЕС. Така че докато Великобритания е в ЕС или в „преходния период“, в който сме сега, следваме правилата, които важат в момента. Брекзит е основната причина, но британското правителство можеше да вземе по-различно решение. Можеше да каже, например: „Дори и да напускаме ЕС, европейските студенти могат да продължават да идват в Обединеното кралство при по-изгодни условия от китайските, индийските, африканските студенти и изобщо студентите извън ЕС“.

Проблемът тук обаче е чисто морален, според мен, защото е трудно да се каже, че хората от развиващите се страни трябва да плащат повече от европейците, когато ние повече не сме част от ЕС. Аз не съм адвокат, но знам, че втора трудност произтича от риска от съдебни дела за дискриминация в случай на облагодетелстване на европейците.

Говори се, че Великобритания подготвя алтернатива на схемата „Еразъм плюс“, много популярна като обмен в Европа, но още от сега се чуват критични бележки. Знаем ли какви всъщност са плановете на правителството в тази посока?

О, и аз бих искал да знам. Моята организация - Институтът за политика във висшето образование - проведе разговор миналата седмица с министъра за университетите и тя даде ясно да се разбере, както споменахте, че правителството търси алтернатива на „Еразъм плюс“, защото се смята, че ние не можем повече да останем в тази програма. Не е необходимо да си в ЕС, за да си в „Еразъм плюс“, но при положение, че все пак излизаме от съюза, правителството търси алтернативи. До момента обаче за съжаление не ни е подало никакви подробности какви са те. Това просто е само една от многото сфери, повлияни от Брекзит, за които има много отворени въпроси.

Новината от властите за студентите от ЕС всъщност не е добра и за самите университети. Четох, че ще последва 60-процентен спад на студентите от Европа, че няма да го има това разнообразие от студенти от различни култури, което винаги е било една от отличителните страни на най-добрите университети....

Да, прогнозата за тези 60 процента всъщност е от проучване, поръчано от нашия институт, което бе за допълнителните финансови пречки, възпиращи студентите да идват в Обединеното кралство. Всички допълнителни пречки за гражданите на други страни да идват в британските висши училища са лоша новина за университетите.

Със сигурност лоша новина във финансово отношение, защото средствата от такси вече няма да постъпват. Но зад това се крият и много други неща. Има доказателства, че аудиториите, в които има студенти от различни култури, водят до най-доброто обучение. За да бъдете успешен университет трябва да имате разнообразен студентски кампус - с европейци, неевропейци, хора от целия свят.

В последната класация на университети по света се наблюдава отстъпление на британските учебни заведения и последните новини не изглеждат особено насърчителни за завръщането им на предишните водещи позиции...

Те ще продължават да заемат предни места в класациите, но съм съгласен с Вас, че тенденцията не е положителна. Огромното предимството, което имаме, без да звуча наивно е, че има голям апетит по света за обучение на английски. Ние комбинираме качеството на обучение, историческите връзки и преподаването на английски език. Очевидно, ако таксите са много високи, студентите няма да идват, няма да могат да си го позволят и това е голямото предизвикателство. Между другото все още очакваме изявленията от Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, защото декларацията през седмицата засяга само Англия.

В Шотландия обучението е безплатно и правителството би искало да остане безплатно. На референдума за Брекзит Шотландия гласува за оставане в ЕС. Предизвикателството за Шотландия е, че ако хората от другите европейски страни престанат да идват в Англия, заради промените, за които говорим, и започнат да пристигат в Шотландия на големи групи, защото образованието е безплатно, ще бъде непосилно за шотландското правителство да ги приюти. Предполагам, че в крайна сметка Шотландия ще направи нещо подобно на Англия, особено като се има предвид чисто законовата страна на проблема, но ...предстои да видим.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росен Желязков

Росен Желязков влезе на "Дондуков" 2 за среща с президента

Председателят на Народното събрание Росен Желязков, който е сред възможноти кандидати за служебен премиер, от които президентът може да избира, влезе на среща с държавния глава на "Дондуков" 2. Очаквайте подробности!

публикувано на 28.03.24 в 12:25

Мъж загина при пожар в Благоевград

Мъж е открит мъртъв  при гасене на пожар в жилищен блок в благоевградския квартал "Струмско".  Сигналът за  горящ апартамент на петия етаж  в  жилищна сграда на централната  улица "Броди" е подаден в късния следобед вчера.  Сред потушаването на огъня, екипите на служба "Пожарна безопасност и защита на населението" открили тялото на..

публикувано на 28.03.24 в 12:22

Над 2,6 млрд. лв. бюджет на София, кметът изреди приоритетите

В проекта за бюджет на София тази година са заложени над 2,6 милиарда лева. Според групата на ПП-ДБ и "Спаси София" бюджетът е "рекорден и уникален", защото са включени предложения на гражданите и опозицията. От БСП и ГЕРБ-СДС коментираха, че бюджетът не е амбициозен и повтаря финансовата рамка на предишния кмет Йорданка Фандъкова в..

публикувано на 28.03.24 в 12:16
Нургюл Салимова с треньора си Живко Жеков.

Живко Жеков: Турнирът на претендентките е само началото на кариерата на Нургюл Салимова

Шахматистката Нургюл Салимова заминава на 1 април за участие в Турнира на претендентките в Торонто, Канада. Тя е най-младата сред осемте, които ще определят след 14 кръга двубои при разменен цвят на фигурите съперничката на световната шампионка Дзю Въндзюн от Китай в мач за титлата през 2025 година. Срещите започват на 4 април, а последният кръг е на..

обновено на 28.03.24 в 12:08
Фолкер Тюрк

Фолкер Тюрк: Гладът в Газа може да е военно престъпление

Най-високопоставеният служител на ООН по правата на човека - Фолкер Тюрк, каза в интервю за Би Би Си, че Израел носи значителна вина за хуманитарната криза в Газа и че може да се каже, че Израел използва глада като оръжие за война в Газа. В интервюто от Женева Фолкер Тюрк заяви, че ако тези твърдения бъдат доказани, това ще се равнява на..

публикувано на 28.03.24 в 12:06

Кирил Петков отхвърли идеята на Борисов за общи министри в служебен кабинет

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков отхвърли идеята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за разговори за общи министри в служебен кабинет. "Това, което аз чух днес, е отделни откъси от разкази по време на преговори. Истината е, че г-н Борисов никога не седна цялостно с преговорния екип, той правеше някакви отделни разговори..

публикувано на 28.03.24 в 12:00

На второ четене: МВР ще охранява центровете за бежанци

МВР ще охранява териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците и центровете за настаняване. Това реши парламентът, след като прие на второ четене промени в Закона за МВР. Повод за измененията станаха зачестилите сблъсъци между български граждани и чужденци, а целта е запазване на обществения ред. Преди това с пълно..

публикувано на 28.03.24 в 12:00