Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оправдаха всички подсъдими по делото "EVN"

| обновено на 28.06.20 в 18:48
Снимка: БГНЕС

Шестимата обвиняеми по делото "EVN" за продажбата на 33% държавен дял от дружеството през 2011 г. бяха оправдани. Това са бившият финансов министър Симеон Дянков, бизнесменът Иво Прокопиев, Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев от "Булгброкърс" и бившият министър на икономиката и настоящ кмет на столичния район "Средец" Трайчо Трайков. 

Съдът все още мотивира, защо е отхвърлил искането на прокуратурата за осъдителни присъди и арест още в съдебната зала.

Дотук съдът коментира обвиненията на Иво Прокопиев, обръщайки внимание, че към периода, когато са взима решението за приватизацията, той е бил член на Националния съвет за тристранно сътрудничество - консултативен орган на който са се изразявали позиции. В този смисъл, каза съдът, това не е място за взимане на решения, за изразяване на мнение. Няма и законова възможност със съвети да се преценява по какъв начин да се приватизира, тъй като това става по строго регламентирани правила, описани в Закона за приватизацията.

За Симеон Дянков съдът каза, че нито един свидетел по делото, не е казал, че върху него е бил оказван натиск, приватизацията да става именно през дружеството на Иво Прокопиев "Булброкерс" и точно по този начин да се извърши приватизацията.

В момента съдът мотивира оправдатените си присъди и за останалите четирима подсъдими.

Отхвърлен беше искът на държавата срещу всички тях за щета, нанесена от, според прокуратурата, неизгодната приватизация. 

Решението на съда не е окончателно, по него, ако прокуратурата прецени да протестира, ще се произнася и Специализирания апелативен съд, а след това - и третата върховна инстанция. 

Прокуратурата ще протестира пред Апелативния специализиран съд оправдателните присъди 

Това заяви наблюдаващият прокурор Емил Петров. Той допълни, че от обвинението очакват мотивите за оправдателите присъди: 

"Това, което мога да ви цитирам от Еклиаста, е: "Има време за говорене. Има време за мълчане". Сега е време за мълчане и то се изразява в това, че не може да коментираме нещо, с което не сме се запознали. Когато се запознаем с мотивите, ние ще изготвим нашите аргументи, ще изготвим нашия протест, в който ще опишем какво е нашето виждане по този въпрос. Нищо не е свършило, докато не е свършило".

"Загубихме малка битка, но сме решени да спечелим  войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси", написа в Туитър  веднага след решението на съда главният прокурор Иван Гешев. 


Оправданият Иво Прокопиев изрази удовлетворение от решението на съда: 

"Мисля, че целият свят видя, че не бива в една нормална европейска държава правото на прокуратурата да обвинява и да слага етикети, че някой е обвиняем, да се използва като аргумент за репресия на невинни хора".



Трайчо Трайков коментира дали е допускал, че можете да бъдете осъден:

"Единственият притеснителен, наистина, момент възникна, когато беше неочаквано забързано към края делото. Съдията тогава оправда това си действие, че не смята за редно да се поставя съдбата на един човек в зависимост от съдебна процедура толкова дълго и се оказа, че наистина е била искрена в мотивацията си".

По-рано днес подсъдимите поискаха оправдателни присъди 

Радослав Рачев заяви, че се надява се да прекрати "това безобразие". 

Иво Прокопиев влезе в диалог с прокуратурата, заявявайки, че това дело не е просто за приватизацията на държавния дял от EVN, а става дума за цялото отношение на прокуратурата към приватизацията, която тя, със  свои различни действия, показала, че не подкрепя. Прокопиев каза, че вижда в това дело и натиск върху медиите, които той издава, и че, според него, не може да се криминализира политическо решение, каквото е било решението на Министерския съвет за продажбата на този дял от EVN.

Симеон Дянков се включи по Skype от САЩ, за да поиска да бъде оправдан, тъй като не е извършил престъпление. 

Трайчо Трайков нарече обвинението си "несъстоятелно" и "обвинение за добросъвестно и законосъобразно изпълнение на едно правителствено решение". Той попита защо, след като дружествените дялове в ЧЕЗ и "ЕнергоПро" са били приватизирани по същия начин, за тях прокуратурата няма никакви обструкции. 

В ранните часове на миналата неделя спецпрокуратурата поиска затвор и за шестимата - наказание в средния размер, но без да уточни колко години са това. Според обвинителния акт Прокопиев е подбудил Дянков да сключи сделката за продажбата на миноритарния пакет акции в EVN, а ексфинансовият министър настоявал това да стане по критерии, които да облагодетелстват "Булброкърс". 

Трайчо Трайков беше изправен пред съда за безстопанственост, тъй като през 2011 г. е отговарял за държавните дялове в електроразпределенителните дружества.

"Двама бивши министри вършат престъпления и то от най-високата позиция на ръководител в държавата. Агенцията по приватизация е била превърната в пощенска кутия“, твърди наблюдаващият прокурор Емил Петров.

От продажбата хазната е била ощетена с над 20 милиона лева, са изчислили от прокуратурата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За 9-а година: Във Варна събират капачки за втора детска линейка

За девета поредна година на площада пред катедралния храм "Успение Богородично" във Варна беше дадено началото на традиционната благотворителна кампания на сдружение "Аз вярвам и помагам" за събиране на капачки. Целта е, както винаги, да се финансира закупуването на медицинска апаратура и втора детска линейка. Много хора дойдоха на събитието, което..

публикувано на 20.04.24 в 13:17

"Макаби Яфо" - един от най-добрите футболни отбори на Израел, символ на единството на българските евреи

Ще ви разкажем за един отбор в Израел, на който казват, че е български. Става въпрос за "Макаби Яфо" , който тази година става на 75 години. Годишнината съвпадна с отбелязването на 130 години от създаването на първия еврейски футболен отбор "Самсон" в Пловдив и 100 години от "Макаби" София. Най-големите звезди на "Макаби Яфо" от златният му..

публикувано на 20.04.24 в 12:48

Референдум в Косово - сръбски призив за бойкот. Зрее ли нова криза?

Изборите в Косово са законни, но са лишени от всякаква представителност, каза преди година бившият ни посланик там Боби Бобев. В проведения тогава местен вот в 4-те доминирани от сръбската общност общини - Северна Митровица, Звечан, Зубин поток и Лепосавич, сърбите обявиха бойкот и с избирателна активност под 4% бяха избрани кметове от албанското..

публикувано на 20.04.24 в 12:30

Хероинът, открит на Капитан Андреево – за 16 млн. лева

Намереният на "Капитан Андреево" хероин е на парична стойност 16 милиона лева.   Дрогата е открита в турски тир, пътувал е от Иран, през Турция за страна от ЕС, като е декларирал превозването на матраци. Камионът е пристигнал на "Капитан Андреево" на 17 април, т.е. преди три дни. Отклонен е за щателна митническа проверка, след като митничарите са..

публикувано на 20.04.24 в 12:20
Министър-председателят Димитър Главчев

Главчев с предложение към президента – иска да поеме и външното министерство

Служебният премиер Димитър Главчев да бъде и външен министър. Това е предложил самият той вчера на президента Румен Радев. "Вчера водихме разговори с президента Радев и му предложих аз да поема външно министерство. Ако издаде указ да поема външно министерство, ще нося политическа отговорност и за него. В сегашния състав с министър Димитров..

обновено на 20.04.24 в 12:19

От 3 до 10 август Банско отново ще бъде джаз

От 3 до 10 август  Банско отново ще бъде джаз . Ясни са не само датите, но и програмата на фестивала, която ще бъде обявена  на пресконференция в понеделник, 22 април.   Алеята на джаза най-после ще стане факт , а една от  първите пет скулптури на музиканти от камък ще бъде на д-р Емил Илиев , създателят на най-мащабното културно събитие у..

публикувано на 20.04.24 в 11:55

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война, целяща да връщането ни обратно в орбитата на Кремъл

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия да се върне обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите ѝ за присъединяване към Европейския съюз. Това заяви в интервю за вестник "Таймс" президентът на страната Саломе Зурабишвили. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия "Грузинска мечта" и нейният..

публикувано на 20.04.24 в 11:33