Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън с амбициозни планове за бъдещето

Борис Джонсън в колежа Дъдли
Снимка: БТА

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че страната трябва да използва момента, за да реши проблемите, които изпъкнаха около кризата с коронавируса. Той обеща спешни мерки за насърчаване на инвестициите в инфраструктурата на фона на задаващата се рецесия. Джонсън изтъкна, че той няма да налага ограничения на разходите, както направиха през 2010 година тогавашния премиер Дейвид Камерън и външен министър Джордж Озбърн. Джонсън сравни неговите усилия с тези на американския президент Франклин Делано Рузвелт за излизането от Голямата депресия през 30-те години на миналия век.

„Сега е моментът да бъдем амбициозни“, заяви премиерът Борис Джонсън в реч в Технологическия колеж в Дъдли, Западен Мидландс, обявявайки на практика нещо като инфраструктурна революция  и допълни:

„Ако трябва да се възстановим напълно, ако трябва да се справим със задаващия се икономически вторичен трус, то тази криза с Covid-19 е също момента да решим проблемите в страната, които не решаваме от десетилетия“.

В речта си премиерът очерта планове Великобритания не просто да се възстанови, но и да направи крачка напред, които предвиждат 5 милиарда инвестиции в инфраструктурата. Както посочи Борис Джонсън, правителството планира „да строи, да строи и да строи“ – болници, училища, пътища - за да смекчи икономическите последици от коронавируса. Очаква се министърът на финансите Риши Сунак да изложи подробностите от плановете по възстановяването следващата седмица. В речта си Борис Джонсън изтъкна, че страната не може повече да бъде заложник на тази криза и сега се подготвя за внимателно излизане от летаргията. Привържениците на Борис Джонсън аплодираха речта му, защото смятат, че страната точно сега има нужда от такъв амбициозен подход, визия за бъдещето и оптимизъм.  Противниците му го обвиниха в евтин популизъм и че се говори за инвестиции, но не и за разкриване на работни места. А както отбелязаха незабавно политическите наблюдатели „управляващите си правят сметките без кръчмаря, защото вирусът още дебне зад ъгъла“ и типичен пример за това е Лестър, където карантината се завърна с пълна сила и отново връзва ръцете на бизнеса. Дори Джонсън призна това в речта си, продължавайки все да е оптимист:

„Ние искаме завръщане към нормалния начин на живот за колкото се може повече хора, колкото се може по-бързо. Но с наближаването на 4 юли трябва да кажа, че опасностите, както се вижда от Лестър, не са отминали. Вирусът е наоколо и продължава да кръжи като акула във водата и ще е необходима цялата ни колективна дисциплина и решимост за да го обуздаем“.

А положението в Лестър е сериозно не само заради новото огнище на зараза, а и заради недоволството на местните хора, че от събота в останалата част на Англия ще отворят заведенията, фризьорските салони и кината, а в Лестър карантината ще продължи най-малко още две седмици. Жителите на града обвиняват правителството в пълна неефективност на системата за тестване и проследяване, довела, според тях, до поредната закъсняла и неадекватна реакция.

В същото това време британският и европейският екип за Брекзит навлязоха в решителната фаза на преговорите, но хората са затрупани с толкова много други проблеми, че новините от Брюксел трудно пробиват.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спецоперация в центровете за мигранти в София

Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел". Това съобщи БТА. В района има масирано полицейско присъствие, като част от униформените служители са тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията структурите на МВР използват и специално обучени кучета. Целта на акцията е..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи, че е обяснил на Джонсън каква е ситуацията на фронта, както и за "драстичното нарастване на руския..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е само застрашено от масов глад - той вече настъпва сред тях. Решенията на учредения през 1945..

публикувано на 28.03.24 в 20:03
Джон Кърби

Кърби: Предупредихме писмено Москва за възможна екстремистка атака

Съединените щати отхвърлиха твърденията на руския Следствен комитет, че четиримата таджики, които са обвинени, че са извършили терористичния акт в Подмосковието миналия петък, били свързани с украински националисти. Киев: Руските служби са знаели месец по-рано за предстоящия терор край Москва  "Глупости и пропаганда", заяви говорителят на Съвета..

публикувано на 28.03.24 в 20:02

Заплатата на кмета Терзиев ще е над 9100 лева

Тройно скача заплата на кмета на София Васил Терзиев, гласува Столичният общински съвет. По-високи заплати ще взимат общинските съветници, председателят на съвета, районните кметове и заместниците на Терзиев. Докладът е внесен от председателя на градския парламент, а мотивът е, че заплатите не са актуализирани от 10 години. Над 2,6 млрд. лв. бюджет..

публикувано на 28.03.24 в 19:34

Сметната палата: Още два работни дни за подаване на отчетите на партиите

Сметната палата напомня, че остават още два работни дни, в които политическите партии трябва да подадат своите годишни финансови отчети за 2023 г. Законовият срок за това е 31 март, но тъй като през 2024 г. той е почивен ден, отчети ще се приемат и на 1 април (понеделник) включително. Документите (на..

публикувано на 28.03.24 в 19:18

Кирил Вътев: Няма да допуснем "Евролаб" на "Капитан Андреево"

Съдът върна фирмата "Евролаб" в лабораторията на ГКПП "Капитан Андреево" . Ние няма да я допуснем и обжалваме решението на съда. Това зави министърът на земеделието в оставка Кирил Вътев. Съмненията за порочни практики, свързани с "Капитан Андреево", върна в дневния ред бившият заместник-министър на земеделието Иван Христанов в интервю за..

публикувано на 28.03.24 в 19:01