Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на следващата седмица ще е готов докладът за инцидента в тунел „Железница“

Снимка: Кети Тренчева

До края на следващата седмица трябва да е готов докладът на експертната комисия, назначена със заповед на регионалния министър за обследване на участъка от строящия се тунел „Железница“,  в който се срути скална маса и рани трима работника. Това заяви в Банско министър Петя Аврамова, която коментира и състоянието на пострадалите.

Неотложните аварийно-възстановителни дейности са извършени  още в първите два дни след срутването, каза министър Аврамова и  потвърди, че един от най-сериозните въпроси е свързан с отводняването на  земните пластове:

„Трябва да бъдат взети проби, както от скалната маса, която се е срутила, да бъде направено обследване за овлажняване и теч на вода в забоя и да бъдат предписани мерки“.

Тежко е състоянието на един от тримата пострадали при срутването работници, който се оказа, че е заразен с коронавирус:

„Има проблем с овладяването на коронавирусната инфекция, за да му бъде направена операцията на бедрената кост. Другите двама са добре, единият даже вече иска да тръгва на работа“.

Регионалният министър Петя Аврамова присъства на първата копка на източния околовръстен път на Банско, за чийто първи етап са осигурени 1 милион лева.

Пред местната власт тя пое ангажимент за финансиране на всички инфраструктурни проекти в курорта:

„Банско ще получи и моята подкрепа, и подкрепата на правителството за реализация на инфраструктурните обекти, които е заложила общината в своята инвестиционна програма“. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Няма данни за технологична или човешка грешка в инцидента в тунел „Железница“

Рано е да се каже какви са причините за срутването на тунела “Железница“, това коментира за БНР тунелният експерт, инж. Павел Диковски, който е и бивш шеф на Пътната агенция . “От опита, който имам такива срутвания стават не рядко, те са едно..

публикувано на 25.06.20 в 09:53
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ива Лазарова

Ива Лазарова: Ако изборите са "2 в 1", много е важно да се говори за начина, по който ще се гласува на машините

Около 106 милиона са стрували парламентарните изборите през 2023 година . Това съобщи пред БНР  Ива Лазарова, Институт за развитие на публичната среда. " Това включва видеонаблюдение, работа на машинните устройства, транспорт, логистика и..

публикувано на 28.03.24 в 11:15

"Булгаргаз" поиска природният газ да поскъпне с 2% през април

"Булгаргаз" запазва прогнозата и поиска природният газ да поскъпне с около 2% през април. Това стана ясно по време на откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цените на синьото гориво. Окончателно решение ще бъде..

публикувано на 28.03.24 в 11:07

Гърция най-бедна в ЕС след България - дебати по вот на недоверие срещу Мицотакис

Продължават дебатите в парламента в Атина по вота на недоверие срещу правителството на Кириакос Мицотакис. За първи път консерваторите са в "обяснителен режим" срещу обединената цяла опозиция, коментират анализатори. Обсъждат се теми от различни..

публикувано на 28.03.24 в 10:54
Огнян Минчев

Огнян Минчев: Навлизаме във все по-дълбока политическа криза

Политическата сила на Румен Радев нараства в конкретната ситуация , въпреки обстоятелството, че променената Конституция ограничава възможностите за неговия избор за служебно правителство. Това заяви пред БНР политологът проф. Огнян Минчев...

публикувано на 28.03.24 в 10:31
Павела Митова

ИТН с критика към МС за решението Министерството на енергетиката да изкупи дълговете на Топлофикация София

С декларации започна заседанието на Народното събрание. Павела Митова от "Има такъв народ" критикува вчерашното решение на правителството, с което Министерството на енергетиката получава близо 1 милиард и 600 милиона лв. от държавния бюджет, за да..

публикувано на 28.03.24 в 10:30

Сигнал за бомба и в Съдебната палата в София

Сигнал за бомба и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9 часа в четвъртък. По-рано такъв сигнал е  получен и на електронната поща на СУ "Свети Климент Охридски ". И на двете места текат проверки, като за момента не е открито нищо..

публикувано на 28.03.24 в 10:05

Рециклирането в България: Проблем са инфраструктурата и отпадъците от домакинствата

Качественото събиране на отпадъците и качественото им рециклиране са основните пътища за изпълнение на целите на Европейския съюз (ЕС), свързани с отпадъците от опаковки и влагането на рециклирано съдържание в тях. Това заяви Цветанка Тодорова,..

публикувано на 28.03.24 в 09:35