Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малък брой защитени територии в страната са обявени през последното десетилетие

Граждани могат да правят предложения в конкурса „Застъпници за природата“

Снимка: Фейсбук

По инициатива на Асоциацията на парковете в България и Сдружение за дива природа БАЛКАНИ започва конкурс „Застъпници за природата“, с който се насърчава обявяването на нови защитени територии и вековни дървета.

Конкурсът има за цел да насърчи усилията на Министерство на околната среда и водите, което на 22 май обяви три нови защитени местности, което не се е случвало от 10 години насам.

"Обръщаме се към гражданите, които могат да предлагат за обявяване защитени територии около техните населени места. В конкурса „Застъпници за природата“ хората могат да се включат в категориите - резерват, природен резерват, защитена местност и природна забележителност", обясни в предаването "Хоризонт до обед" Андрей Ралев от Сдружение за дива природа БАЛКАНИ.

"Това може да са вековни гори в планините, уникални природни образувания, ценни местообитания на редки видове, пещери с прилепи, вековни дървета."

Най-добрите предложения ще бъдат внесени в Министерство на околната среда и водите. 

Снимка: БГНЕС

Андрей Ралев съобщи, че 5,8 на сто от територията на България представляват защитени територии, което в сравнение с други държави означава, че имаме голямо природно богатство, но малък процент защитени територии в сравнение с европейските и световни средни показатели. България има защитени зони от екологичната мрежа НАТУРА 2020. Това са защитени зони, които са обявени за опазване на европейското природно наследство, но те обикновено нямат същата защита и управление като защитените територии и това, което виждаме досега е, че НАТУРА 2000 е опазване на хартия, коментира Ралев. 

"Според закона в България съществуват шест категории защитени територии. Резерватите и националните паркове са с най-строга защита и са изключителна държавна територия. Природни забележителности, поддържани резервати, природни паркове и защитени местности са останалите категории защитени територии. Националните и природните паркове са с най-голяма площ и тяхната територия е разделена на зони с различни функции и режими на управление", подчерта още Андрей Ралев.

Той е категоричен, че малките защитени територии като природните забележителности имат много важно значение за опазване на нашата природа, защото някои от тях опазват последните находища на някои растения в България или са скални образования, които привличат много туристи. Защитените територии не са забранени за туризъм.

Крайният срок за включване в конкурса „Застъпници за природата“ е 31 август 2020 година. Формулярът, който трябва да се попълни, е на страницата на Асоциацията на парковете в България и Сдружение за дива природа БАЛКАНИ. Победителите ще бъдат обявени на 12 септември, деня на обявяване на първата в България защитена територия - местността Храстево в Родопите, която е защитена през 1931 г. по инициатива на местните лесовъди.

Интервюто на Таня Милушева с Андрей Ралев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Може ли да се постави фотоволтаичен покрив на Екомузея с аквариум в Русе?

Фотоволтаичните системи са едно от решенията, с които можем да компенсираме вредата на човешката дейност върху природата. Все повече обществени сгради се захранват с възобновяеми енергийни източници и това е модел, който показва ползата от тази технология. Дали в Екозумея с аквариум в Русе има възможност за такава система и как може да се случи..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Столичната община приема проекти за интегрирано градско развитие до 9 май

Столична община приема проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027 Столичната община в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027, кани всички заинтересовани страни за подаване на проектни идеи по Приоритет 1 на ПРР за изпълнение..

публикувано на 14.03.24 в 13:05

платена публикация
Как да се грижим правилно за здравето на почвата с помощта на Torove.bg

Здравето на почвата обуславя как растенията ще растат, ще се развиват и справят със стреса от околната среда. Почвата, която е добре поддържана, подпомага здравословния растеж на растенията, като увеличава тяхната устойчивост на болести и вредители и спомага за по-добри добиви. Видове състояния на почвата Почвата е основен ресурс..

публикувано на 13.03.24 в 13:23

Без селфита или бавене - или какво да правим, ако намерим таралеж, преждевременно събудил се от зимен сън

Необичайно високите температури през последния месец доведоха до цъфнали цветя и овошки, както и до притеснения за реколтата, ако има рязък спад в показанията на термометрите. Освен да събуди дърветата, отразява ли се топлото време и на животните, които спят зимен сън, и по-специално на таралежите ? Независимо от топлите зими през..

публикувано на 10.03.24 в 11:07

"Зелен данък" в Кипър вдига разходите на домакинствата със 121 евро годишно

Средно 121 евро на година се очаква да бъде допълнителната тежест за всяко домакинство в Кипър от въвеждането на "зелен данък" върху стоки и услуги. Прилагането му започва през лятото на тази година като първа част от мащабна реформа за създаване на модерна интегрирана данъчна система.  В началната фаза екологичното данъчно облагане ще..

публикувано на 03.03.24 в 11:32

Петър Попчев: Инвестицията в гражданска енергийна общност ще е между 3000 и 5000 лева

Около 1,5 милиона са гражданите на ЕС, организирани в граждански енергийни общности. Още през 2019 г. ЕК излезе със законодателен пакет за чиста енергия,  обединяващ няколко директиви. Нашето законодателство позакъсня с около 2 години . Сега шлюзовете за практически действия на граждани и общини са отворени . Това казва в интервю за БНР Петър..

публикувано на 22.02.24 в 11:37

Доц. Николай Симов в търсене на нови животински видове във Виетнам

Мястото е Югоизточна Азия, в източния край на полуостров Индокитай. Между Китай, Лаос, Камбоджа и Южнокитайско море се намира Виетнам . Неговата площ е повече от 330 хиляди квадратни километра, а около 40 процента от нея е заета от гъсти екваториални гори, в които живеят множество растителни и животински видове. В тази източна част от..

публикувано на 12.02.24 в 15:51