Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В село Лещен стартира резидентска програма за млади български визуални артисти

Дванадесет избрани артисти ще имат възможност да творят в резиденцията от 15 юни до 8 август


Teодора Константинова – изкуствовед и куратор от платформата за съвременно изкуство и култура Art and Culture Today разказва за съвместната инициатива с галерия Little Bird Place - Резидентска програма за млади български визуални артисти, организирана  в село Лещен.

 

Директорът на галерия Little Bird Place  Росен Узунов предоставя безвъзмездно къщата си в село Лещен за тази резиденска програма, която дава територия на млади артисти да рисуват сред природата. След финала,  през есента най-добрите творби ще бъдат включени в изложба. Идеята споделят изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски. Тяхна мисия в платформата Art and Culture Today  е  "да провокират смислено очарование" в съзнанието ни от докосването до съвременното изкуство.


"Затова наша мисия е да създадем един нов формат лекции за изкуство и култура, при които претенцията, че нещо е „елитарно“, недосегаемо и неразбираемо, е заменена с добре осмислени, достоверни, свежи и привлекателни разкази, които да Ви провокират и изпълнят с ново неподозирано любопитство.

Заедно ще открием връзките между минали епохи и настоящото време. Заедно ще дискутираме и ще достигаме до разнолики изводи, свързани с изкуство, култура, наука, технология...

Дейността ни включва интерактивни лекции за съвременно изкуство и култура в България и чужбина, кураторска дейност, както и организиране и провеждане на по-мащабни събития с комплексни новаторски концепции, обединяващи в себе си разнородни сфери в изкуството."

Едва ли 127 човека ще посетят лекция за съвременно изкуство, но това се случва онлайн в платформата Art and Culture Today.

Теодора Константинова като „немски възпитаник“  развива своя интерес към немското и австрийското модерно и съвременно изкуство, а международният опит на Радослав Механджийски е свързан както с Европа, така и с Азия – в период от близо десет години той регулярно живее и работи в Китай. Последните му изследвания се фокусират върху природата на съвременното изкуство и неговите най-актуални търсения и проблеми.

Little Bird Place е ново арт пространство в сърцето на София - малка галерия с конкретен тематичен фокус – модерно и съвременно изкуство, посветено на природата, биологичния свят и екологията.

В звуковия файл ще чуете интервюто на Бояна Андреева с Теодора Константинова.Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Александрина Крушарска

Александрина Крушарска за романа си „Болница за безсмъртни създания“

Александрина Крушарска е гост в "Понеделник вечер", за да разкаже за романа си  „Болница за безсмъртни създания“ и как професията й на лекар я вдъхновява за нейните нетипични герои. Младата авторка Александрина Крушарска преиздаде книгата си „Болница за безсмъртни създания“. С книгата си тя иска да срещне свръхестественото и..

публикувано на 31.03.23 в 14:56

Великденски концерт на Камерен ансамбъл "Софийски солисти" и Детския хор на БНР

Великденски концерт на Детския хор на БНР и Камерен ансамбъл "Софийски солисти" предстои тази вечер в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски". "Страшно красив концерт ни очаква тази вечер на тема страдание, каквато е и великденската тема на повечето концерти около тази дата. Ще чуем "Стабат матер", Перголези – абсолютно..

публикувано на 31.03.23 в 10:10
Марк Кадин

Симфоничният оркестър на БНР кани на концерт, посветен на Рахманинов

Тази вечер Симфоничният оркестър на Българското национално радио и неговият главен диригент Марк Кадин канят на концерт в зала "България" от 19 часа .  С него музикантите ще се включат в честването на 150-ата годишнина от рождението на големия руски композитор Сергей Рахманинов , отбелязвана по цял свят, в навечерието на рождената му дата – 1..

публикувано на 31.03.23 в 09:49

Изложба за 70-годишнината на Милко Божков в Плевен

В Плевен подредиха изложба на Милко Божков, с която се отбелязва 70-годишният юбилей на твореца. В галерия Арт Център - Плевен посетителите ще видят н ад 150 творби от различни периоди, изпълнени с  различни техники. „Те ще видят едно одухотворено пространство. Едно владеене на формата в нейния вътрешен живот – това е изложбата на Милко..

публикувано на 30.03.23 в 15:46

Спектакълът "Земя на копнежи" разказва за проблем в българско село

Спектакълът "Земя на копнежи" се опитва да разкрие как театърът чрез средствата на публицистиката и документалистиката може да насочи фокуса върху значима обществена тема и да я интерпретира по начин, който убягва от публичното внимание. Постановката е тази вечер от 19.30 часа на сцената на театър "Сълза и смях". " Идеята е да се разкаже..

публикувано на 30.03.23 в 10:43

Избори - темата на тазгодишните пролетни "Литературни срещи"

Избори е темата на тазгодишното пролетно събитие от поредицата на Фондация "Прочети София" – "Литературни срещи" . Събитието ще се проведе от днес до 1 април в Гьоте институт – България. " Избори правим ежедневно. Артистите, писателите и хората на изкуството смятаме, че могат да дадат своята гледна точка, която да ни ориентира в сложния..

публикувано на 30.03.23 в 10:25
Рашко Младенов

Актьори и музиканти ще пресъздадат легендарния "Първоаприлски концерт"

Имените актьори и музиканти ще се съберат в столичната зала "България" на 1 април, събота, за да пресъздадат легендарния "Първоаприлски концерт" , който преди около 40 години правеха Рашко Младенов, Ицко Финци, Тодор Колев и Николай Бинев. Рашко Младенов е инициатор на първоаприлския концерт тази събота. В него ще се включат Ицхак Финци,..

публикувано на 29.03.23 в 19:04