Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Музикалният редактор от програма "Христо Ботев" на БНР

Янина Богданова: Covid поставя дилеми пред егото на всеки от нас

Снимка: БТА

„Няма как в една наситена атмосфера с вируса ние да не се сблъскаме с Covid-19.“ Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ Янина Богданова, музикален редактор от програма „Христо Ботев“. Богданова е сред заразените с коронавирус в БНР.

След като почувствала „леки грипоподобни симптоми, малко гърлобол и температура“, тя доброволно си направила PCR тест, който се оказал положителен.

Според Янина Богданова коронавирусът поставя дилеми за „егото на всеки от нас“. Как продължаваме да живеем – в страх, в безгрижие, в отговорност или не към себе си и към другите. С дисциплинирано спазване стриктно на предписанията, самонаблюдението за някакви здравословни отклонения и симптоми или пък тоталното им игнориране.“

Според музикалния редактор това са „все въпроси на личния избор“, но и на високото гражданско съзнание.

Когато научих положителния тест, предпочетох аз да уведомя генералния директор на БНР, сподели още Богданова. Нито за миг не съм си мислела да скрия това, че имам положителен тест. Защото съм абсолютно наясно колко човек е заразен и в скрития период, преди да се проявят симптомите.“

Много хора не искат да им се наруши комфорта, планирали са почивки и всичко това наистина затруднява човек, допълни Янина Богданова и обърна внимание върху наложителната карантина, разсъжденията за загубата на човешки права и конспиративните теории.

„Които казват: „Всъщност, това е една преекспонирана пандемия. Имаш ли познат, който е болен от Covid? Аз нямам такъв. /…/ Вече всичките ми приятели знаят, че има болни от Covid и аз съм един такъв човек“, коментира Богданова.  

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александра Кръстянина с родителите си и брат й

Родителите на 4-годишната Александра събират средства за лечение в САЩ

У нас има много деца с тежки заболявания, на които българското здравеопазване не може да помогне, затова се налага те да търсят лечение в чужбина.  4-годишната Александра Кръстянина от Варна е такова дете. Тя е родена с рядката аномалия фибуларна хемимелия – пълна липса на малкия пищял. За да има нормален живот и да тича с другите деца Алекс се..

публикувано на 10.08.20 в 15:12

В Исландия с велосипед

Крум Крумов потегля отново на пътешествие с велосипед до Исландия,  след като вече описа в книгата си  "Около Исландия за 14 дни"  свои минали преживявания в северната страна.  Пътешествието до Исландия  е предизвикателство за Крум. " Исландия изглеждаше за мен малко далечна, трудна, недостъпна, прекалено ветрена. И беше едно голямо..

публикувано на 10.08.20 в 14:22
Аглика Трифонова

Аглика Трифонова: Не искам да виждам как хора пропиляват 10-15 години от живота си

В Плевен започна младежки проект срещу хазартната зависимост, финансиран по програма на Министерството на младежта и спорта с над 19 000 лева.   Ангажирани са над 200 момичета и момчета от областта, които през учебната година  са настанени в общинското средношколско общежитие.   Мотото на проекта е "Заложи на сигурно!" Проектът предвижда..

публикувано на 10.08.20 в 13:43
Светлозар Захариев

Светлозар Захариев създаде фитнес за хора с увреждания в Русе

В Русе вече има фитнес зала, която е предназначена за хора с увреждания. Уредите са специални - според специалните потребности на хората, за които движението е равносилно на живот. Всичко това за тях е абсолютно безплатно. Идеята е на ММА-боеца Светлозар Захариев. Светлозар Захариев, или както го наричат всички - Сисо, е един от най-добрите..

публикувано на 10.08.20 в 13:18
Деца на летен лагер в село Макоцево

Макоцево - на лагер без телефони, близо до природата

В село Макоцево, Община Горна Малина, всяко лято деца се събират без телефони и се грижат за животните. Деца от София, които се включиха в летен лагер, за 6 дни се научиха да яздят кон, да играят ръченица и право хоро.   "Животът в града е един, а пък животът на село е съвсем различен. Децата не знаят, че млякото идва от..

публикувано на 09.08.20 в 18:27

Песни, създадени от студенти през 80-те години, се изпълняват и до днес

В края на 80-те и началото на 90-те години група от студенти във Великотърновския университет, "екипирани" с добри стихотворения и китари, се радват на изключителна популярност. Всички те са от специалност "Българска филология". Поетите с китари са Иван Станков, Милен Донев и брат му, вече покойният Атанас Донев. Тримата претворяват..

публикувано на 09.08.20 в 17:42
Светльо Витков, Ерол Ибрахимов /от ляво на дясно/

Ерол Ибрахимов: Социалните мрежи се превърнаха в кръжоци по интереси

Музикантът Ерол Ибрахимов от група "Уикеда" подкрепя протестиращите, които настояват правителството на Бойко Борисов и главният прокурор да подадат оставка. Ерол Ибрахимов участва в протестите от последния месец.  „И ги подкрепям, и когато ме поканиха, се съгласих, защото мисля, че, ако имам някаква позиция, би трябвало да я заявя..

публикувано на 09.08.20 в 16:44