Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици преминаха през първия за последните 20 години курс по начална военна подготовка

Снимка: Здравка Маслянкова

20 ученици от Велико Търново преминаха през първия в страната за последните 20 години курс по начална военна подготовка.

„Плановете са тези курсове да се разширят, въвеждаме и доброволната казарма“, заяви на учебния полигон „Беляковец“ на Националния военен университет вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Пет дни момичетата и момчетата от 9-и и 10-и клас в Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново минаха основните дисциплини по начална военна подготовка.

Началникът на вонения вуз полковник Иван Маламов:

Те да получат военно-приложни знания и умения по военните дисциплини. Преминаха девет дисциплини, всичките са интересни. Надявам се да е останал хубав отпечатък в тяхното съзнание. Идеята е да възродим военно-патриотичните чувства, да им покажем какво представлява университетът отвътре, да им покажем какво представлява курсантският живот вътре в училището“.

Момичетата и момчетата от пилотния курс по начална военна подготовка казват, че за няколко дни са се променили и подкрепят това обучение да стане масово в училищата:

Най-интересното и основното беше стрелбата, някои от тактическите упражнения и оцеляването. Това е много полезно нещо“.

„На стрелба с автомат ни учиха, как можем да си набавим вода и да си запалим огън. По-организирани сме, работим в екип“.

„Всяка една задача, на която ни учиха, е много полезна за нас. Това трябва да стане задължително. Днешната младеж е отпусната и трябва да има повече дисциплина“.

Научихме се да бъдем по-отговорни. Да се разбираме един с друг и да си помагаме“.

снимка: Здравка МаслянковаТова не беше авантюра нито за децата, нито за офицерите, които водиха обучението им, категоричен е подполковник Николай Цвятков, началник на сектор „Професионално обучение“ в Националния военен университет:

„В интерес на истината днешната младеж е доста разпусната и смятам, че военното обучение е необходимо в някаква степен. Единствено трябва да се прецизира в каква възраст трябва да се мине във военното обучение – дали ще бъде степенувано, или ще бъде еднократно и в последствие периодично провеждано, за да не се забравят постигнатите знания и умения и изградените навици“.

Финалният етап от курса за начална военна подготовка за ученици днес наблюдава вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който стреля заедно с тях с автомат Калашников:

„Бях откровен, когато казах на децата, че ме върнаха 30 години назад, когато всички младежи на тяхната възраст преминаваха през военното обучение. Това не само ще създаде един хубав спомен на тези деца в бъдеще, защото в нашата конституция пише, че всеки български гражданин има задължение да защитава страната. Само че след прекратяването на наборната военна служба от 2008 година, всъщност държавата не дава възможност по никакъв начин на своите млади хора, които трябва да получат военно обучение, за да могат да защитават страната, ако се наложи, да го получат“.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

снимка: Здравка Маслянкова

снимка: Здравка Маслянкова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СОС решава: Да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев?

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април той предизвика тежка катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотици. В дневния ред на днешното заседание,..

публикувано на 25.04.24 в 08:29
Недялко Калъчев

Д-р Недялко Калъчев: Омерта срещу диагностичните тестове, покривани от НЗОК. Диагностика - йок!

"Чак опашки не може да кажем, че има за тестване за коклюш, но има многократно повишен интерес към тестовете . Това е нормално предвид ситуацията в момента." Това каза пред БНР д-р Недялко Калъчев - собственик на голяма верига лаборатории. Тестват се най-вече деца във възрастовия периметър от 2-3 до 12 години, уточни д-р Калъчев...

публикувано на 25.04.24 в 08:29
Снимката е илюстративна

Двама министри откриват инвестиция за 800 млн.лв. в медодобивния завод край Златица

Медодобивният завод при Златица и Пирдоп прави нова инвестиция на стойност 800 млн. лв.  Парите ще бъдат вложени в разширяване на рафинерията за катодна мед и в изграждане на два нови фотоволтаични парка. На официална церемония по този повод ще присъстват министрите на икономиката и на енергетиката Петко Николов и Владимир Малинов...

публикувано на 25.04.24 в 08:22
Иван Таков

Иван Таков: БСП трябваше да е спойката за тези избори, но явно няма да се получи

" Винаги ще работя за БСП - БСП е моята партия. БСП трябваше да е обединителната сила, трябваше да е спойката за тези национални избори 2 в 1 . Явно няма да се получи. Разочарован съм, че лявото в момента е раздробено на тези парламентарни избори ".  Това коментира пред БНР Иван Таков - бивш председател на Софийската организация на БСП и..

публикувано на 25.04.24 в 08:18

СЕМ избира нов председател – изтече мандатът на Соня Момчилова

Съветът за електронни медии ще избере на днешното си заседание председател на медийния регулатор за следващата една година.  Мандатът на досегашния председател Соня Момчилова изтича в края на този месец. Соня Момчилова беше избирана за председател на Съвета за електронни медии два поредни мандата. Съгласно закона за радиото и телевизията,..

публикувано на 25.04.24 в 08:15
Гледка към Чернобил от град Припят

Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил

Жива верига със свещи ще образуват днес кипърски гърци и кипърски турци пред Дома за сътрудничество в буферната зона в Никозия. Така по инициатива на Кипърската антиядрена платформа ще бъде отбелязана 38-ата годишнина от аварията в Чернобил. Представителите на неправителствените организации и гражданскиактивисти от двете кипърски общности,..

публикувано на 25.04.24 в 08:02
Елена Йончева

Елена Йончева: Не съм правила компромиси нито в журналистиката, нито в политиката

"В последните години се борих много активно срещу целия модел в България, който не предоставяше медийна свобода, не предоставяше върховенство на закона. Водих много тежка битка с ГЕРБ. Тези промени, които тук инициирах, са част от тази битка. За да има някакви промени в България, трябват закони. Като не можем да ги направим в България, те..

публикувано на 25.04.24 в 08:01