Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха неизвестна енергия в периферията на Млечния път

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американски астрофизици изчислиха за пръв път колко светлина и топлина ражда ядрото на Млечния път и откриха в неговата периферия енергия с неизвестна природа, съобщиха от авиационния университет "Ембри-Ридъл" в град Дайтона. Екипът на доц. Матю Хафнър измерил колко силно е йонизирана междузвездната материя в различните региони на ядрото на Млечния път.

От една страна се оказало, че в центъра на галактиката ни главни източници на енергия се оказали младите звезди. От друга - учените установили, че в покрайнините на ядрото на Млечния път атомите на водорода и на другите елементи се йонизирали от неизвестен източник на енергия, чиято природа е неясна на астрофизиците. Спектърът на изработеното от тях излъчване много приличал на светенето, породено от особен клас обекти - Liner галактиките.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов смята, че служебният кабинет е на Бойко Борисов

Смяната на външния министър в служебното правителство показва, че това е кабинет на Бойко Борисов и че управляващите не взимат самостоятелни решения. Така лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира първата рокада в служебния кабинет. "Две неща можем да си извадим като заключение - първо, че това не е служебно правителство, а..

публикувано на 16.04.24 в 12:05
Непал

Музикантът Петър Георгиев на преход в Непал

"Исках да хвана една от последните възможности за трекинг в Хималаите без водач". Това заяви пред БНР Петър Георгиев, който в момента е на преход в Непал. По професия той е музикант, но обожава пътешествията и планините. "Непал от години се опитват да въведат закон, с който да забранят на планинари като мен да ходят сами в планината –..

публикувано на 16.04.24 в 11:58
Симона Велева

Симона Велева: Медийната среда у нас е изключително политизирана

Медийната среда у нас е изключително политизирана, а истинските медийни проблеми не са във фокуса . Това мнение изрази в интервю за БНР Симона Велева от Съвета за електронни медии. Тя коментира европейските законодателни промени, касаещи медийната сфера, както и грамотността на децата при използване на медийно съдържание. Досега Законът за..

публикувано на 16.04.24 в 11:41

Пожар избухна в Старата фондова борса в Копенхаген

Пожар избухна в Старата фондова борса в Копенхаген - една от най-емблематичните сгради на датската столица, предаде Ройтерс. Огънят е погълнал заострения връх на кулата, който е се е срутил върху покрива. Няма данни за пострадали. На излъчени от медиите кадри се вижда как хора отнасят големи картини далеч от сградата, за да ги спасят от..

публикувано на 16.04.24 в 11:39
Маркус Пипер

Приближен на Урсула фон дер Лайен отказа назначение в ЕК

Германски депутат обяви в понеделник, че няма да поеме пост в Еврокомисията, след като заради назначението му председателката на институцията Урсула фон дер Лайен стана обект на критики на фона на стремежа си към втори мандат на поста. В края на януари Маркус Пипер, евродепутат от ЕНП, партията на Фон дер Лайен, бе номиниран за..

публикувано на 16.04.24 в 11:29
Петя Банкова

Отново отложиха мярката на бившата шефка на Митниците

Заради болен адвокат за втори път отложиха мерките за неотклонение на бившия директор на митниците Петя Банкова и хасковския бизнесмен Стефан Димитров.  Те остават в ареста поне до четвъртък, когато мерките им ще се гледат от друг съдебен състав. Става дума за адвоката на Банкова Аделина Натина, заради която беше отложено и първото разглеждане..

публикувано на 16.04.24 в 11:27

Оскверниха гроба на патриарх Неофит

Неизвестни лица са поругали и осквернили гроба на Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя".  Кръстът е изваден от гроба, част от него е счупена, мраморното надгробно ограждение също е повредено, съобщават от Св. Синод на БПЦ.  Органите на реда са уведомени за случая..

публикувано на 16.04.24 в 10:25