Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Миряна Сирийски: Социалните услуги трябва да развиват трудови умения

Миряна Сирийски
Снимка: Ани Петрова

От каква подкрепа се нуждаят хората с интелектуални затруднения, за да се реализират на пазара на труда - темата е във фокуса на семинар, организиран от Фондация „Светът на Мария“ и Българския център за нестопанско право. Фондацията от 8 години работи в подкрепа на хора със затруднения.

Подходът на подкрепа към хората с интелектуални затруднения и достъпът им до труд трябва да се промени", каза в предаването "Преди всички" Миряна Сирийски, програмен директор на Фондация „Светът на Мария“. 

т друга страна е много важно институциите да чуят нашите предложения и да променят политиките. Не всички хора с интелектуални затруднения могат да получат подкрепа, защото са малко фондациите като нас. Това е въпрос, на който ще търсим решение“, допълни тя.

На семинара „Мога да работя“ ще бъде направен анализ на правната среда на проблема. Четири са основните мерки, които държавата е регулирала за достъпа до пазара на труда на хората с увреждания. 

Миряна Сирийски обясни, че тези мерки имат няколко съществени пропуска - един от тях е, че не отговарят на потребностите на хората с интелектуални затруднения за продължителна подкрепа, вторият пропуск е, че социалните услуги нямат насоченост към развиване на трудови умения. Така се губи връзката между социалните услуги и преприемачеството, отчита Миряна Сирийски.

„Ние ще се борим да се намерят няколко модела на подкрепа, които да се предложат на правителството и да се доразвият тези съществуващи механизми в момента. От друга страна ние да се доразвием като професионални организации, доставчици на социална услуга. В Закона за социалните услуги една от причините, заради която ние много го подкрепяме, е че в него е залегнала една нова социална услуга - развитие на умение за труд. Разчитаме в подзаконовата нормативна уредба да бъде регламентирана форма на подкрепа по такъв начин, че да прави връзка с реалния пазар на труда."

Още информация по темата - в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как оцеляват фирмите за превоз на стоки

Повече от два месеца проблемът с туристическия трафик към Гърция е в центъра на медийното внимание. За първи път от години насам леките автомобили на граничния пункт „Кулата“ са в пъти повече от тежкотоварните камиони. Означава ли това, че транспортният бизнес понася тежко ударите на пандемията и само коронавирусът ли кара превозвачи да се откажат от..

публикувано на 13.08.20 в 15:54
Османски чешми в близост до Каварна.

Османските чешми в България - социални и културни послания на водата

Най-интригуващото за чешмите в османската архитектура по българските земи е, че те въвеждат една нова култура, непозната за населението по българските земи до края на 14 век, а именно културата на течащата вода . С този нов тип култура се подменя предишната - културата на изворната вода по българските земи. Това каза за БНР проф. Любомир..

публикувано на 13.08.20 в 12:20
Протестна акция след президентските избори в Беларус.

Протест пред посолството на Беларус у нас

Тази вечер от 18.30 часа ще се състои протест пред  посолството на Беларус у нас . Един от организаторите на протеста – журналистът Димитър Кенаров, през  2011 година е бил в Беларус като журналист с туристическа виза, бил е задържан за 6 дни в изолатор, а впоследствие депортиран от страната със забрана да влиза 3 години. Пред "Хоризонт"..

публикувано на 13.08.20 в 10:10
Вени Марковски

Интернет общество - България организира дискусии за образованието при Covid-19

Фондация "Интернет общество" започна поредица от онлайн дискусии, посветени на мерките по време на кризата с коронавируса. Те ще бъдат  модерирани от Христофор Караджов, който живее и преподава в Калифорния. Разговорите се провеждат във Фейсбук страницата на Интернет общество - България.  В първата среща е участвал пулмологът доц. д-р..

публикувано на 13.08.20 в 10:06
Израел

В Израел следят заразените с Covid-19 с високотехнологична система

В началото на карантината през пролетта Израел беше пример за добро справяне с епидемията, а сега е в червената зона. Демонстрации, в които вече вземат участия цели семейства, футболни агитки, импровизирани плажни купони на учениците, за които лятната ваканция завършва в края на месеца - всичко това увеличава заразените от Covid-19 в Израел...

публикувано на 12.08.20 в 16:18

Между 350 и 400 запитвания ежедневно на националния телефон за коронавируса

Между 350 и 400 запитвания всеки ден получават на националната телефонна линия за коронавируса.  Националният телефон на Министерството на здравеопазването -  02 807 87 57 бе открит през март специално за въпроси, свързани с коронавируса. През последните 5 месеца звънят стотици граждани, за да получат допълнителна информация за Covid-19...

публикувано на 12.08.20 в 10:28

Доц. Силвена Ставрева: Има алтернативи за дистанционно обучение

Родители продължават да настояват да има избор как да учат децата им – дистанционно или присъствено и прилагат медицински аргументи в полза на дистанционното обучение. Доц. д-р Силвена Ставрева е университетски преподавател и един от организаторите на петицията за онлайн учебна година. Петицията е подписана от повече от 1000 души, изпратена е..

публикувано на 12.08.20 в 09:47