Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Антоанета Христова: Президентът няма основания да иска оставката на кабинета

Проф. Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека (ИИНЧ) към БАН.
Снимка: БГНЕС

"Президентът няма никакво основание да иска оставката на правителството". Това каза в интервю за "Хоризонт" проф. Антоанета Христова, политически психолог.

Тя коментира, че "цялото пребиваване на президента на поста е противопоставяне и той желае да яхне вълната и да извлече дивиденти, без да мисли за ситуацията. Има много хора, които не го определят като лидер. Има много хора извън структурите на ГЕРБ, които намират драмата в момента за преувеличена".

Проф. Христова подчерта също, че да си демократ, означава да спазваш закона.

"Би трябвало ролята на президента да бъде баланс между опозицията и управляващите. На практика у нас отсъства властта президент. Хората, които излязоха, го направиха заради закъснелите реформи. Те са уморени да чакат, не намират себе си. Точно този протест не е хомогенен. Влизат странични мотиви. Привържениците на БСП участват, търси видимост и Мая Манолова, която напоследък трудно постига това".

Христова коментира и събитията на "Росенец": 

"Христо Иванов намери много силен пиарски ход, във вторник, с който вдигна напрежението. Проблемът е, че много хубаво говори, но в историята е бил много движещ се между различните фактори във властта. Имаме амалгама от хора, които имат причини да бъдат на улицата и тези хора рискуват с цялата си толерантност да бъдат поведени от такива играчи, защото това са играчи. Според всички специалисти трябва да има импийчмънт. Трябва да можем да даваме преценки, за да не работим срещу народа си. Това е отговорност на политиците, особено на тези, които искат да вземат властта и да яхнат вълната". 

Според Христова това, което говори президентът, опира само до едно изречение - спазва ли се законът. 

"Ако не нарушаваме процедурите, това означава, че има демокрация". 

"На плажа беше предизвикан конфликт. Не може да се допусне привържениците на ДПС да отидат там. Това е безобразие и безотговорност, което можеше да предизвика сблъсък. Такива грешки дават дивиденти на играчите, за да играят игрите си", каза още проф. Антоанета Христова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Малчугани ще тренират на обновена спортна площадка в Монтана

Още една спортна площадка ще могат да използват жителите на Монтана за масов спорт. Тя се намира зад зала "Младост". Изградена е преди повече от 10 години с европейски средства. Сега общината я възстанови и ще може да ползва от всички живеещи в най-големия жилищен квартал в града "Младост", както и всички останали“, каза кметът на Монтана Златко..

публикувано на 16.04.24 в 21:26

Европейската дипломация готви нови санкции за Иран заради атака срещу Израел

Европейската дипломатическа служба ще изработи план за допълнителни санкции срещу Иран заради ракетната атака срещу Израел от 13 април, съобщи върховният представител на Евросъюза Жозеп Борел след съвещание на външните министри в Брюксел. Израел търси подкрепа за санкции срещу Иран САЩ готвят нови санкции срещу Иран след атаката над Израел..

публикувано на 16.04.24 в 20:56

Има задържан за оскверняването на гроба на патриарх Неофит

Полицията в София задържа мъж, който е разпознат на записите от охранителните камери като човекът, който осквернява гроба на патриарх Неофит под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя".  Оскверниха гроба на патриарх Неофит По-рано от Светия синод уточниха, че в рамките на няколко дни гробът е бил два пъти обект на..

публикувано на 16.04.24 в 20:52
Виолета Коритарова

Министър Коритарова: Подписването на споразумения за финансиране на общински проекти ще продължи

Подписването на споразумения за финансиране на общински проекти ще продължи. Това гарантира министърът на регионалното развитие Виолета Коритарова пред членове на Националното сдружение на общините.  Обсъдена беше инвестиционната програма за общински проекти, която се изпълнява със средства от държавния бюджет. Министърът призова местните власти..

публикувано на 16.04.24 в 20:20

Кметовете на кюстендилските села стягат избирателните секции

Кметовете на кюстендилските села трябва да проверят състоянието и да подготвят помещенията, където ще се гласува на 9 юни, наредиха от Общината. Където се налага, ще се направят леки ремонти.  Избирателните секции по селата са над 50, обикновено са в читалищата, рядко - в някоя административна сграда или пенсионерски клуб. Кметовете трябва да..

публикувано на 16.04.24 в 20:01
Последиците от израелски въздушен удар в град Джабалия в Ивицата Газа, 11 октомври 2023 г.

Израелски танкове отново нахлуха в селища в северната част на Ивицата Газа

Израелски танкове са нахлули отново в Бейт Ханун и Джабалия - селища в северната част на Ивицата Газа, съобщава Ройтерс.  Бейт Ханун бе сред първите мишени на израелската армия миналия октомври. Поради бойните действия и разрушенията много от местните жители напуснаха града. Немалко се завърнаха през последното затишие, но сега отново..

публикувано на 16.04.24 в 19:54

Задържаха мъж, предизвикал ПТП в София и избягал

42-годишен мъж е задържан от полицията в София, след като е избягал от катастрофа.  Установено е, е арестуваният е предизвикал пътно произшествие близо до търговски център в Лозенец, след което е успял да избяга. След кратко преследване и издирване е задържан от полицията на улица "Горски пътник". От СДВР уточниха, че няма данни за стрелба,..

публикувано на 16.04.24 в 19:48