Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Динев: Протестите адресират едни и същи проблеми

Протестите през 2013-а и сега - прилики и разлики

Ивайло Петров: Не можем да си позволим да не постигнем пропуснатото тогава

Ивайло Динев
Снимка: личен архив

Проблемите, които се назоваваха на протестите през 2013-а и които се назовават сега, са едни и същи. Хората искат справедливост, управление, ръководено от по-морални политици, искат нови ценности и промяна. Това каза в интервю за „Хоризонт“ Ивайло Динев, докторант по политология в университета „Санта Анна“ в Пиза. Той е активен участник в студентските протести преди 7 години, когато бе окупирана и Аулата на Софийския университет. След 2013  година според него се е получило огромно разочарование, че „едни и същи политически партии останаха във властта и сякаш нищо не се е променило“.

Сякаш онези три вълни на протеста от 2013 година днес се срещнаха на улицата заедно, отбеляза Ивайло Динев в предаването „Преди всички“.

„В момента младите хора, хората от център София, протестират заедно с пенсионери, хора от крайни квартали, хора, живеещи в нищета и бедност. Има много плакати, които повтарят репертоара от 2013-а.“

Не бива да се заблуждаваме, че сегашните протести са само граждански. Първоначалните акции бяха на политически партии, партиите бяха инициаторите, сега обаче те стоят настрани и изчакват, допълни докторантът.

За да излезем от този протестен цикъл и повторението, този протест и вълна на недоволство трябва да намери политическо представителство, категоричен е Ивайло Динев.

Исторически съперници – БСП и десните, продължават да бъдат заедно на площада, което засега изглежда все още като случайна среща, а не като политическо решение, отбеляза той. По думите му е логично да се търси общ фронт, но има „много исторически бариери“, които пречат, а "в момента те са от едната страна на барикадата.“

Ако гледаме подкрепата зад Румен Радев и какви хора гласуваха за него, той изглежда като най-компромисната фигура, изтъкна още Динев. „Институцията, която е контра, опозиция на другите институции, които, няма какво да се лъжем, са в една хватка на управляващите и се използват за война между институциите.“

Ивайло Петров  Снимка: Личен архив
Можем да открием поразителна прилика в кадри от протестите между 2013 година и сега. Фотографът Ивайло Петров е участник и в двете събития. На практика тези кадри са с разлика от 7 години, а пък усещането е едно и също, излъчването е едно и също, отбеляза той в предаването "Преди всички".    

"Истината е, че съм там в позицията на нормален гражданин, който иска да изрази фундаментално недоволство от всичко, което се случва или не се случва в държавата."

Седем години са един значителен период от време в контекста на човешкия живот, отбелязва творецът. „Това, което ние всъщност не постигнахме тогава, според мен не можем да си позволим и сега да не постигнем. Това би означавало още толкова или повече време – на някакъв тотален ступор и търсене на криворазбрана демокрация, което вярвам, че общество като нашето не може и не трябва да си позволява.“ 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40