Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велислава Дърева: Левски е упрек към всички нас

Велислава Дърева
Снимка: Ани Петрова, БНР

„Левски знае какво и как трябва да се направи. Личният пример дава на бесилото, не почест и слава, и златни ордени. Той не иска нищо за себе си. Той иска всичко, каквото може, да направи за народа си“. Това каза пред БНР в деня, в който България отбелязва годишнина от рождението на Апостола на свободата, журналистът Велислава Дърева. Тя е сценарист на филма „Когато Дякона срещна Апостола“.

„Идеята на филма е да покаже триединната същност на Левски – духовник, революционер и държавник, които определят целия му живот. Тези същности се допълват и доизграждат цялостната личност на Левски... Филмът е колкото за Левски, толкова и за нас самите, в днешния ни ден“.

Пред програма „Хоризонт“ Дърева допълни:

Той е упрек към всички нас. Ние си мислим, че сме разгадали Левски, но не разбираме какво ни пита с думата Народе и четирите въпросителни. Всеки от нас е петата въпросителна в Народе???? В този вопъл, в тази мъка, която носи в себе си. Той не е демонстративен човек, той не си гледа рейтинга. Той е тих. Няма за цел да бъде шумен. Той така върши невероятното си дело на свестяване на българския народ“. 

Интервюто с Велислава Дърева можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украсяват Силистра за Великден

Училища, детски градини и читалища украсяват Силистра за Великден. Инициативата е на Общината и е под надслов „Пролетна и празнична Силистра“. Покана за участие е отправена към всички, които имат желание да изработят цветни и шарени кътове за игра или снимки. Целта е емблематични места в града да бъдат украсени, създавайки празнична..

публикувано на 23.04.24 в 14:45

Европарламентът отстрани заподозрения в шпионаж асистент

Европейският парламент съобщи днес, че отстранил "незабавно" асистента на германския крайнодесен евродепутат, който е задържан за предполагаем шпионаж в полза на Китай, съобщиха информационните агенции. След ареста в Германия на заподозрения Цзян Го "и с оглед на сериозността на разкритията, Парламентът отстрани въпросната личност с..

публикувано на 23.04.24 в 14:11

Една трета от премиерите на Третата българска държава са съвместявали поста си с този на министър

Още докато се обсъждаше възможността Мария Габриел да поеме и поста на външен министър при ротацията, се породиха редица коментари, че подобно съвместяване на длъжности било странно. Когато Димтър Главчев предложи себе си и за дипломат номер 1, идеята беше наречена "екстравагантна и авангардна". Един поглед към историята ни обаче показва, че..

публикувано на 23.04.24 в 14:10

Весела Драганова: Трябва нов субект в политиката, който да размърда ситуацията

Бившият главен прокурор Иван Гешев ще участва на изборите на 9 юни с Партията на българските жени на Весела Драганова. Пред БНР тя обясни, че с Гешев имат много общи теми , по които им съвпадат идеите:  "Г-н Гешев е представител на над 30 неправителствени организации, представители на гражданското общество. Смятам, че това е начинът да дадем..

публикувано на 23.04.24 в 13:59
Ангел Кунчев

Е-обучение заради коклюш – по преценка на директора на училището

Разрешаването на имунизация срещу коклюш при бебета, навършили месец и половина, ще бъде временна промяна в задължителния календар, докато трае епидемията от заболяването. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Промяна: Ваксината срещу коклюш ще се поставя на месец и половина на бебето По официални данни до вчера..

публикувано на 23.04.24 в 13:58

"Арогантен милиардер": Австралия критикува Илон Мъск за кадри от нападение в Сидни

Технологичният милиардер Илон Мъск се нахвърли върху Австралия заради опитите ѝ да забрани кадри от намушкването с нож в църква в Сидни да бъдат разпространявани в социалната си мрежа "Екс", предаде ДПА. В понеделник вечерта австралийският съд издаде на платформата двудневно съдебно разпореждане да скрие за всички потребители по света..

публикувано на 23.04.24 в 13:42

Румъния се подготвя за въвеждане на задължителна военна служба

Румъния дискретно се готви за повторно въвеждане на задължителната военна служба, предава "Диджи24", цитирана от БТА.  В свой материал по темата медията отбелязва, че въпреки че от две години има война на границата, а бюджетът на Министерството на националната отбрана се е увеличил значително, страната изпитва огромен кадрови недостиг. Данните на..

публикувано на 23.04.24 в 13:41