Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горанов: Няма причини да подавам оставка

| обновено на 20.07.20 в 13:19
Снимка: БГНЕС

Когато министър-председателят е поискал оставката на някой, той дали ще я подаде или не е без особено значение. Персоналният състав на Министерския съвет се определя от мандатоносителя, каза пред журналисти след дебатите по вота на недоверие министърът на финансите Владислав Горанов. В същото време той заяви не вижда основания да му бъде искана оставката в този момент.

"Няма никаква причина да се оттеглям, 10 дни след като съм удовлетворен от един изключително успешен за България проект - интеграцията в Банковия съюз и приближаването към еврото. Ако смятате, че това е провал на политиката или фискалните показатели в последните години са провал на политиката, това значи, че би трябвало да има претенции към мен. Аз не намирам такива основания", заяви Горанов.

Той не приема и критиките, че има обвързаност с ДПС.

"Бях първият човек, застанал до Борисов в дебата от март 2009 г. преди изборите, които той спечели и започна първия мандат. Искам конкретни примери за мои действия в политиката или в законодателната област, които могат да ме привържат. Но в действителност, много пъти съм искал подкрепата на парламентарната група на ДПС по теми, по които имаме общи идеи. Няколко пъти са ми помагали при запазването на сегашния данъчен модел", категоричен беше финансовият министър.

Той допълни, че когато са се чували различни гласове относно финансовата система на държавата, е търсил подкрепа от всички парламентарни групи.

За протестите, финансовия министър коментира:

"Доколкото има една легитимна част от млади хора, които нямат политическата памет за действията на сегашната опозиция в ролята на БСП, техният справедлив гняв трябва да бъде уважен, но моите притеснения са, че това е опит за създаване на напрежение, което е добре подплатено и финансирано от тези хора, които са недоволни от действията на сегашното управление".

"Не мисля, че това, което българският президент призова - да не се спазва Конституцията, а да се върви към друг ред и по друг начин да се сменят правителствата в България, ще му изиграе лоша шега за в бъдеще. Има основни принципи, които трябва да се спазват и когато те бъдат нарушени няма отговор какво се случва после, каза още Горанов.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също коментира дебатите по вота на недоверие и протестите пред парламента:

„Бих ги коментирал като рехави - и дебатите, и протестите, пък и не виждам кой знае какво напрежение. Нека да са по площадите. Какво лошо има? Аз не виждам, само че да се спазват законите за провеждането на публични мероприятия, да се пускат уведомления, да се уведомяват гражданите на София коя улица и кое кръстовище ще се затвори, за да знаят, а не тази анархия и вакханалия, която блокира столицата с часове всеки ден“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Премиерът поиска оставките на Горанов, Маринов и Караниколов

Председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов поиска оставките на министъра на финансите Владислав Горанов, на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и на министъра на икономиката Емил Караниколов, съобщава..

публикувано на 15.07.20 в 20:22
ВИЖТЕ ОЩЕ
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев

Адм. Емил Ефтимов поиска 2,5% от БВП за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поиска 2,5% от БВП да отиват за отбрана. Така, по думите му, ще бъде наваксано изоставането в инвестициите за отбрана.  "2,5% от БВП не са много на фона на всичко, което се случва в света и региона. Не само..

публикувано на 28.03.24 в 14:03

Кенет Мертен: Приоритет на САЩ - разширяване на инвестиционните връзки с България

Американският посланик у нас Кенет Мертен заяви, че сред приоритетите на САЩ е задълбочаване и разширяване на инвестиционните връзки с България. На дискусия за икономическата сигурност на капиталите, които постъпват от трети страни, посланик Мертен..

публикувано на 28.03.24 в 13:54
Костадин Костадинов в НС.

"Възраждане" се съмняват, че служебният кабинет няма да бъде контролиран от никого

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че ситуацията за съставяне на служебно правителство е безпрецедентна и е плод изцяло на конституционните промени. От "Възраждане" изразиха съмнение, че служебният кабинет няма да бъде..

публикувано на 28.03.24 в 13:50
Корнелия Нинова

Нинова: Не очаквам конституционна криза

Председателят на БСП Корнелия Нинова очаква избори 2 в 1.  Тя коментира, че до конституционна криза едва ли ще се стигне, но припомни, че с промените в Конституцията, гласувани от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, има предпоставки за проблеми. Нинова не се ангажира дали..

публикувано на 28.03.24 в 13:32
Александър Симов

Александър Симов: Не е рано да се говори за конституционна криза, вече я виждаме

Не е рано да се говори за конституционна криза, тя ни предстои, вече я виждаме . Това каза пред БНР Александър Симов от БСП. "Виждаме, че ще бъде тежко и в политическия смисъл има и друг елемент - кой носи отговорност за този служебен кабинет? За мен..

публикувано на 28.03.24 в 13:24

EVN не може да каже с колко ще поскъпне токът за бита от 1-ви юли

За първи път от стъпването си на българския пазар EVN,  които снабдяват с електроенергия Югоизточна България,  не могат да кажат на своите потребители с колко ще поскъпне токът за бита от 1-ви юли. Според действащите нормативни документи..

публикувано на 28.03.24 в 13:17
Снимката е илюстративна

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН). Възможността за явяване на втора матура, с която зрелостниците..

публикувано на 28.03.24 в 13:14