Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шествието на протестиращите спря пред паметника на Васил Левски

| обновено на 20.07.20 в 23:50
Снимка: БГНЕС

За поредна вечер протестиращи за оставката на правителството блокираха централни кръстовища в София. Демонстрантите скандираха и пред Народното събрание, и пред сградата на Министерския съвет, след което тръгнаха в шествие из центъра на столицата. Преминаха покрай Съдебната палата, по-късно по бул. „Патриарх Евтимий“ и спряха пред паметника на Васил Левски.

Блокирани цяла вечер бяха Орлов мост и кръстовището при ректората на Софийския университет. Спречкване между шофьорите на два автомобила и протестиращи създаде напрежение. Това стана повод полицаите да помолят демонстрантите да премахнат блокадата. 

По-рано протестиращи заявиха пред събралото се множество:

„Тук сме, защото имаме обща цел. Всички искаме да живеем в реално функционираща демокрация, в държава с разделение на властите, с върховенство на закона и правосъдие за всички“.

„Ние стагнираме, защото сме пропити с корупция. Корупция, която това правителство толерира, съучаства, спонсорира“.

Лидерът на движение БОЕЦ Георги Георгиев разпъна палатка пред сградата на БНТ. Исканията са за оставката на генералния директор националната телевизия Емил Кошлуков.

Част от протестиращите се отправиха към сградата на Първо РПУ, където е отведен бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов, за да се изясни дали е бил съпричастен към спирането на метрото днес. Според един от неформалните лидери на протеста Арман Бабикян Спасов е арестуван без ясни причини „от мафията, по заповед на каскетите и тиквата, и по заповед на онзи нещастен шофьор на Мето Илиенски“.

Протестът продължи над 19 часа. Демонстрацията започна в 7.00 часа сутринта пред сградата на парламента под наслов „Окупация на НС. Всички вън!“.

снимка: БГНЕСВ Благоевград се проведе девети антиправителствен протест, но без шествие. Около 30 демонстранти се събраха на площад „Георги Измирлиев“, пред сградата на Общината, и поискаха оставките на правителството и главния прокурор.

За поредна вечер десетки демонстранти скандираха „Оставка и затвор, Гешев е позор“ пред сградата на Община Пловдив. Хора от различни възрасти заявиха, че ще протестират до победа, до промяна и до нов ред в държавата.

В Бургас близо 200 протестиращи блокираха за 20 минути движението на колите по булевард „Булаир“ в посока Морската градина. С шествие протестиращите се движиха по двете платна на булеварда и за кратко забавиха движението на градските автобуси и автомобилите.

Протестиращите тази вечер във Велико Търново заявиха, че са разочаровани от днешните дебати в парламента по вота на недоверие, но са категорични, че няма да радикализират действията си с блокади на обществени сгради. Великотърновци отново настояха за оставките на правителството и на главния прокурор и за по-голямо внимание на държавата към хората. 

За десети пореден ден старозагорци излязоха на мирно протестно шествие по улиците на града. Те поискаха отново оставките на правителството и главния прокурор. И запалиха чучело, символ на корумпирания политик.

Недоволни от управляващите варненци преминаха в шествие през града. „Парите от хазарта за спорт и култура, не в нощни шкафчета“, гласи един от издигнатите плакати. Исканията са за незабавна реформа. Шествието преминава спокойно и без напрежение.

И тази вечер пред сградата на Съдебната палата в Русе се събраха протестиращи. Хора на различна възраст и с различна политическа окраска се обединиха в исканията си за оставка на правителството и главния прокурор. Протестът и тази вечер премина в шествие по централната градска улица.

Протестът срещу кабинетът „Борисов“ в Сливен се възобнови след два дни почивка. Близо 50 души скандираха „Оставка“ и „Мафия“ по главната улица на града. Протестът премина спокойно, без инциденти. До затваряне на пътища не се стигна. За утре протестът е с начален час 18.30 на площада пред Общината.

снимка: БГНЕСДевети ден на недоволство в Ямбол. Протестиращите се събраха пред сградата на Общината с искания за оставка на парламента, правителството и главния прокурор. Те са категорични, че няма да се откажат, докато правителството не си отиде.

За поредна вечер жители на Добрич се събраха в центъра на града на протест с искане за оставка на правителството и на главния прокурор на България. Десетките недоволни граждани направиха традиционното си шествие по главната пешеходна алея с развети знамена до централата на ГЕРБ. Обещаните големи промени в кабинета по думите на протестиращите са „прах в очите на хората“.

Предимно млади хора и майки с деца се събраха тази вечер на централния площад в Ловеч за поредния антиправителствен протест.

Двайсетина души с плакати и знамена се събраха пред Областната управа в Шумен на протест „срещу системата“. Това беше осмият ден на протести в Шумен. Исканията не са променени от началото на недоволството миналия понеделник.

В Хасково антиправителственият протест беше по-малоброен от предишните дни и без шествие. За четвъртък, 23 юли, се подготвя митинг на хора от цялата Хасковска област и автошествие.

Едва 20-ина души се събраха на протеста в Смолян. Гражданите открито заявиха искането си, включително и смяна на системата.

В Пазарджик тази вечер само трима души се включиха в протеста срещу правителството. Организаторите обясниха слабото участие с промяната на началния час. снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Маноил Манев, депутат от ГЕРБ-СДС

НС прие на второ четене промени в Закона за чужденците

Депутатите приеха на първо и на второ четене днес промени в Закона за чужденците в Република България, с които се оптимизира процесът по наемане на граждани на трети страни за целите на сезонната работа. Законопроектът е внесен от Маноил Манев и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.  Основните промени се отнасят до процедурите по предоставяне на..

публикувано на 25.04.24 в 18:52
Снимката е илюстративна

Заловиха голямо количество кокаин на пристанище Пирея

Гръцката полиция залови на пристанище Пирея голямо количество кокаин. Предполага се, че пратката е предназначена за европейските страни. Заловеният кокаин е примесен с химическа тор.  Товарът е от Еквадор с краен получател частна компания в Хърватия, за която се предполага, че е фиктивна.  В контейнерите по документи се транспортират минерални..

публикувано на 25.04.24 в 18:52
Доц. Любомир Киров

Правителството решава утре ще бъде ли обявена епидемия от коклюш

Ще бъде ли обявена епидемия от коклюш и какви мерки ще предприемат здравните власти у нас, ще стане ясно по време на заседание на правителството утре, съобщиха за БНР от здравното министерство. На среща при министър Галя Кондева днес е обсъдена ситуацията с разпространението на инфекцията, както и възможните варианти за мерки. Дори да..

публикувано на 25.04.24 в 18:43
Александър Лукашенко

Лукашенко: Ако от НАТО стъпят в Беларус, ще получат незабавен отговор

Беларуският лидер Александър Лукашенко остро разкритикува активността на НАТО на източния фланг и заплаши с незабавен отговор в случай на нападение срещу страната му. От Ангел Григоров чуйте подробностите. Представяйки пред депутатите от Общобеларуското народно събрание новите концепция за национална сигурност и военна доктрина на Беларус,..

публикувано на 25.04.24 в 18:36
За диагностика на рак на гърдата се използват и нови методи, извън страндартните - мамография, ултразвукова диагностика и магнитно-резонансна томография.

От 1 юли медицинските направления за мамография ще важат по 2 месеца

Издадените от 1 юли нататък медицински направления за ехография и мамография на млечна жлеза ще бъдат валидни за срок от 2 месеца.  Това решение е гласувано от Надзорния съвет на Здравната каса днес.  Удължаването на валидността на направленията беше договорено по време на преговорите между Касата и Българския лекарски съюз за новия Национален..

публикувано на 25.04.24 в 18:31

Десислава Паунска: "Гардиън" класира в Топ 10 българския павилион на Венецианското биенале

Българският павилион на Венецианското биенале влезе в престижни класации на световни издания , съобщи пиарът на представителството ни Десислава Паунска в интервю пред БНР. "Гардиън" нарежда нашето представяне във Венеция в Топ 10. В Топ 5 на световните павилиони влиза и българската инсталация "Съседите" в класацията на световните павилиони..

публикувано на 25.04.24 в 18:24

Костадин Филипов: Голяма част от политическия елит в РСМ не желае страната да върви към пълноправно европейско членство

Голяма част от политическия елит в РСМ не желае страната да върви по пътя към пълноправно европейско членство. Това заяви пред БНР журналистът Костадин Филипов. Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8..

публикувано на 25.04.24 в 17:43